Amby - vaststellingsbesluit raad.pdf

 

Amby - GS besluit.pdf

 

Amby - raad van state.pdf

 

 

 

 

 

GEMEENTE MAASTRICHT

 

BESTEMMINGSPLAN

 

"AMBY 1993"

 

Oktober 1993/Gewijzigd maart 1994

                    

 

 

 

                      

*  Toelichting

   

Bijlage I.Rapport akoestisch onderzoek

Bijlage II.Exploitatie-opzet        

Bijlage III.Rapport evaluatie inspraak en overleg

Bijlage IV.Raadsbesluit van 8-2-1994 in­zake verkeersmaatregelen in Amby

 

 

 

*  Voorschriften

 

Bijlage I.Staat van bedrijfsactivi­tei­ten

Bijlage II.Ontheffingsbeschikking Wet ge­luidhinder (p.m.)

 

 

 

*  Plankaart schaal 1:2500


                                                                                                                      Gemeente Maastricht.

 

 

Toelichting behorende bij het bestemmingsplan "Amby 1993".

__________________________________________________________

 

INHOUDSOPGAVE:

 

 

  HOOFDSTUK 1.ALGEMEEN

 

  HOOFDSTUK 2.INLEIDING

 

  HOOFDSTUK 3.STEDELIJKE ONTWIKKELINGEN EN LEEFBAARHEID

 

  1.Relatie met ontwikkelingen op stedelijk niveau

  2.Relatie met aangrenzende bestemmingsplannen

 3.Maatschappelijke structuur van Amby

 

 HOOFDSTUK 4.RUIMTELIJKE STRUCTUUR

 

 1.Inleiding

 2.Cultuurhistorisch waardevolle elementen  

 3.Samenvatting ruimtelijke uitgangspunten

 

 

 HOOFDSTUK 5.LANDSCHAPPELIJK-ECOLOGISCHE STRUCTUUR

 1.Inleiding

 2.Samenvatting landschappelijk-ecologische uitgangspunten

 

 

 HOOFDSTUK 6.PROGRAMMATISCHE STRUCTUUR

 

 1.Wonen

 2.Publieksverzorgende voorzieningen

 3.Lokale maatschappelijke voorzieningen

 4.Overige bedrijvigheid en dienstverlening/instituten

 5.Sportvoorzieningen

 6.Bedrijfsterreinen

 7.Samenvatting programmatische uitgangspunten

 

 

 HOOFDSTUK 7.VERKEER EN VERVOER

 1.Inleiding

 2.Samenvatting

 

 


 HOOFDSTUK 8.MILIEU

 

 1.Inleiding

 2.Samenvatting Structuurschets

 3.Verkeerslawaai

 4.Samenvatting uitgangspunten milieu

 

 

 HOOFDSTUK 9.STRUCTUURSCHETS AMBY-KNELPUNTEN EN MAATREGE­LEN

 

 1.Samenvatting knelpunten

 2.Samenvatting maatregelen

 3.Uitvoeringsperspectief

 

 

 HOOFDSTUK 10.WONINGBOUWLOCATIES

 1.Inleiding

 2.De toekomstige woonlocaties

 

 

 HOOFDSTUK 11.DE DORPSKERN

 

 1.Inleiding

 2.Het winkelcentrum

 3.De witte boerderij

 4.Ambiorixweg oostzijde

 

 

 HOOFDSTUK 12.LANDSCHAP EN ECOLOGIE

 

 1.Inleiding

 2.Groene wig tussen Amby en Scharn; de omlegging van de uitloper van de Bemelergrubbe

 3.De Geusselt

 4.Landgoed Severen en omgeving

 

 HOOFDSTUK 13.PLANSYSTEMATIEK C.Q. JURIDISCHE BESCHRIJVING

 

 HOOFDSTUK 14.OVERLEG, MAATSCHAPPELIJKE UITVOERBAARHEID EN ECONOMISCHE UITVOERBAARHEID

 

Bijlage I:Rapport akoestisch onderzoek

Bijlage II:Exploitatie-opzet

Bijlage III:  Rapport evaluatie inspraak en overleg

Bijlage IV:Raadsbesluit van 8-2-1994 inzake verkeersmaatregelen in Amby

 

 

Oktober 1993/gewijzigd maart 1994


 

 

Bijlage I.

 

Bijlage II.

 

 

Bijlage III.

 

 

HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN

 

 

Het bestemmingsplan "Amby 1993" schept een planologisch-juridisch kader voor de door de gemeente Maastricht opgestelde Structuurschets Amby.

 

Na een uitvoerige en zorgvuldige procedure van voorbereiding en horen van belanghebbenden heeft de Raad op 7 september 1993 een definitief standpunt ten aanzien van de Structuurschets bepaald.

Op grond van dit standpunt heeft het gemeentebestuur voor het in de structuurschets beschouwde gebied voorliggend bestemmingsplan doen opstellen.

De tekst van de Structuurschets alsmede het opgestelde kaartmateriaal zijn derhalve richtinggevend voor het voorliggende bestemmingsplan.

 

Het plangebied betreft het meest noordoostelijk gelegen gedeelte van het stedelijk gebied van Maastricht en omvat naast het park de Geusselt en het landgoed Severen, het dorp Amby. Ook zijn de gebieden, aan de zuidoost en de noordoost-zijde van het dorp, die zijn voorzien als toe te voegen woongebied, in het plan begrepen.

 

Voor het plangebied vigeren thans de navolgende bestemmingsplannen:

-     Severenveld.

-     Achter de Hoven.

-     Uitbreidingsplan in Hoofdzaak Maastricht.

-     Uitbreidingsplan in Hoofdzaak Amby.

-     Uitbreidingsplan in Hoofdzaak Bebouwde Kom.

 

Tot aan het opstellen van voorliggend plan was de voorbereiding van de navolgende bestemmingsplannen ter hand genomen:

-     Gravenhof.

-     Amby Zuid.

 

Al deze plannen worden herzien danwel overgenomen door het bestemmingsplan "Amby 1993".

 

Evenals de structuurschets heeft het bestemmingsplan "Amby 1993" deels het beheer van het bestaande gebied en deels de ontwikkeling van nieuwe gebiedsdelen ten doel.

Het bestemmingsplan "Amby 1993" doet dit op een eigentijdse wijze: doelgericht op de geformuleerde beleidsuitgangspunten en kwaliteitseisen, open voor de burger en binnen het beleid en de wettelijke bepalingen zo flexibel mogelijk.

 

In de hoofdstukken 2 t/m 12 van de navolgende toelichting spelen tekst en kaarten van de Structuurschets Amby een belangrijke rol. Sommige gedeelten van de Structuurschetstekst zijn integraal opgenomen, zij het dat de tekst op enkele onderdelen ten behoeve van het bestemmingsplan opnieuw geordend is. Andere gedeelten zijn samengevat weergegeven in het bestemmingsplan. Ook is er soms sprake van enige aanvulling en/of actualisering.

 

De "Inleiding" uit de structuurschets is integraal overgenomen omdat zij ingaat op het plangebied, de plaats van de Structuurschets als beleidsstuk, de betrokkenheid van de Ambyer-burgers en de gevolgde procedure.

Ook het hoofdstuk "Stedelijke ontwikkelingen en leefbaarheid" is, als gemeenschappelijk beleidskader voor zowel de Structuurschets als het bestemmingsplan, en ter verduidelijking van de achtergronden van beide plannen, vrijwel integraal opgenomen in het gelijknamige hoofdstuk 3 van het voorliggende plan.

 

Voor de hoofdstukken 4 t/m 8 is de voor het bestemmingsplan relevante informatie uit deel I van de Structuurschets (hoofdstukken 2 t/m 5) neergelegd in een inleiding en een waar mogelijk een samenvatting. Het gaat hierbij om de hoofdlijnen. Ten behoeve van een naar inhoud en opbouw optimale afstemming op het bestemmingsplan heeft, waar nodig en gewenst, enige herordening of aanvulling plaatsgehad. Waar dit het geval is wordt dit in de bestemmingsplantekst duidelijk gemaakt.

Het bestemmingsplan heeft twee hoofddoelen, namelijk enerzijds een kader bieden voor ontwikkeling en beheer van het stedelijk gebied, en anderzijds een kader bieden voor versterking en integratie van landschappelijke, ecologische en functionele elementen in de omgeving. Als logisch gevolg van de tweeledige doelstelling is het hoofdstuk "Ruimtelijke structuur" uit de Structuurschets gesplitst terecht gekomen in respectievelijk hoofdstuk 4 "Ruimtelijke structuur" (stedelijk gebied) en hoofdstuk 5 "Landschappelijk-ecologische structuur" (omgeving). Het hoofdstuk 6 "Programmatische aspecten" vormt hierop enigszins een uitzondering. Hier is een aantal kwantitatieve en kwalitatieve elementen van het plan wat uitgebreider samengevat.

 

Het hoofdstuk 9 "Structuurschets Amby, knelpunten en maatregelen" is tot stand gekomen op basis van het hoofdstuk 6 uit de Structuurschets, en is aangevuld met de bevindingen met betrekking tot het bestemmingsplan.

 

Voor de hoofdstukken 10 t/m 12 uit het voorliggende plan is weer de genoemde vorm van inleiding en samenvatting gekozen, waarbij deel 2 van de structuurschets, de deelplannen (hoofdstukken 7 t/m 9), de basis vormde.

 

In hoofdstuk 13 wordt de gehanteerde plansystematiek en de gekozen juridische planvorm behandeld. Hier wordt tevens een juridisch-technische inhoudsbeschrijving van de verschillende bestemmingen aangetroffen.

 

In hoofdstuk 14 zijn de te volgen procedures beschreven. De vooroverleg- en inspraakresultaten worden te zijner tijd toegevoegd.

 

Leeswijzer

Terwille van de herkenbaarheid van de herkomst van de in het plan opgenomen informatie is het volgende onderscheid aangebracht:

-     Het merendeel van de tekst is "gewoon" weergegeven. Dit bevat de opzet van het bestemmingsplan, en de al dan niet samengevatte informatie uit de structuurschets Amby en de planbeschrijving.

-     De hoofdstukken 4 t/m 12 kunnen passages bevatten die -zoals hier- cursief zijn weergegeven. Het gaat dan om -ten opzichte van de Structuurschets Amby- aanvullende informatie en interpretaties, die voor het niveau van het bestemmingsplan noodzakelijk geacht worden. 

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 2. INLEIDING

 

 

Amby is gelegen in het noordoostelijke deel van Maastricht, op het middenterras van het Maasdal. Tot aan de annexaties van 1920 en 1970 was het een zelfstandige agrarische gemeente. Na de tweede wereldoorlog kwam Amby steeds sterker in de stedelijke invloedssfeer van Maastricht te liggen, met als uitvloeisel daarvan de bouw van de grote uitbreidingsgebieden Severenveld en Achter de Hoven.

 

In vervolg hierop zullen in de komende tien jaar belangrijke ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden waarmee dit verstedelijkingsproces zal worden afgerond.

In Amby wonen momenteel omstreeks 4700 bewoners. Als gevolg van de geplande uitbreidingen wordt een toename verwacht van ca. 25% tot omstreeks 5800 inwoners. De centrale uitgangspunten voor dit verstedelijkingsproces zijn geformuleerd in de Structuurvisie Maastricht 1990-2000.

 

Bij de behandeling van de Structuurvisie in de Gemeenteraad is besloten dat de uitwerking van de ruimtelijke ontwikkelingen rond Amby zal plaatsvinden door middel van het opstellen van een Structuurschets. Daarbij zouden de volgende aspecten moeten worden geaccentueerd:

 

-     historisch-morfologische aspecten (de inpassing van nieuwe ontwikkelingen in de bestaande dorpsstructuur);

-     landschappelijke aspecten;

-     recreatieve aspecten;

-     verkeersaspecten (zowel de verkeersveiligheid als het tegengaan van verkeersoverlast door het doorgaande verkeer);

-     woningbouwaspecten (de actualisering van de uitgangspunten met betrekking tot de woningbouwprogrammering);

-     de buurtwinkelvoorzieningen;

-     milieu-aspecten.

 

De bouwlocaties in Amby zijn van eminent belang. Maastricht ziet zich gesteld voor een zware taakstelling op het gebied van de woningbouw, in het kader van het provinciale beleid ter beteugeling van de overloop naar de gemeenten in het Heuvelland. Dit beleid is gericht op het behoud van landschappelijke kwaliteiten en op het beteugelen van de mobiliteit. De stad moet daarvoor beschikken over bouwlocaties die kunnen concurreren met de leefmilieukwaliteit elders.

Amby biedt een uitermate aantrekkelijk leefmilieu, zowel door de sociale structuur en het voorzieningen pakket, alsook door de bijzondere landschappelijke ligging van de bouwlocaties. Voor de Maastrichtse woningmarkt vervullen de locaties in Amby dus een belangrijke rol. Daarnaast zal er ook gebouwd worden voor de eigen woningbehoefte van de bevolking van Amby.

Het is nu van belang om te voorkomen dat de genoemde leefmilieukwaliteiten van Amby worden aangetast door de nieuwe bebouwing. Daarom is bij het opstellen van de Structuurschets Amby een sterk accent gelegd op de analyse van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten.


De Structuurschets kent vier centrale aandachtspunten:

-     de oplossing van de verkeersproblematiek;

-     het ontwikkelen van de potentiële (woning)bouwlocaties;

-     de uitbouw van het voorzieningen-apparaat;

-     het behoud, en waar nodig de versterking van de landschappelijke kwaliteiten.

 

Daarbij gaat het vooral om de ruimtelijke, financiële en procedurele relaties tussen deze vier aandachtspunten. Dit sluit aan op de afspraken die door het College van B & W zijn gemaakt met de bevolking van Amby, met name over de relatie tussen de verkeersproblematiek en de bouwlocaties.

Ook voor het bestemmingsplan "Amby 1993" vormen deze punten de kern.

 

Planbegrenzing

De Structuurschets, alsook het bestemmingsplan "Amby 1993", betreft de totale kern Amby, aangevuld met het gebied De Geusselt.

Het wordt begrensd door het bestemmingsplan Scharn Noord, het bestemmingsplan Buitengebied Oost, de Terblijterweg en de A2.

Voorzover dit van belang is voor het ontwikkelen van een integrale visie op Amby is bij de analyse ook een aantal aspecten in ogenschouw genomen die de grenzen van het plangebied overschrijden.

Voor wat betreft de locatie Geusseltstadion geldt enerzijds het gestelde in het voorbereidingsbesluit voor het Stadionterrein aan de Olympiaweg/Stadionweg d.d. 10-7-1986, waarbij als bestemmingen zijn aangeduid horeca, handel (geen detailhandel zijnde) en ambachtelijke en niet voor de omgeving storende bedrijven. Anderzijds is rekening gehouden met het raadsbesluit van 1 juni 1993 waarbij in principe tot het verlenen van planologische medewerking aan het initiatief tot vestiging van een sporthotel c.a. op de gronden ten noorden van het stadion de Geusselt. Deze zaken zijn in voorliggend bestemmingsplan opgenomen.

 

Werkgroep Structuur Amby

Op 25 september 1989 heeft de Raadscommissie VSR, in het kader van de besluitvorming over de gewijzigde tracering van de Terblijterweg, besloten om "in werkgroepverband oplossingen te onderzoeken voor de verkeersproblematiek in Amby, in relatie tot de verkeersstructuur in Maastricht Oost, de verstedelijkingsmogelijkheden in dit gebied en de financiële en procedurele haalbaarheid van de diverse denkbare oplossingen". Op 2 januari 1991 heeft het College van B & W haar goedkeuring gehecht aan het Plan van aanpak Werkgroep Amby. Daarmee werd de werkgroep Structuur Amby ingesteld, waarin diverse organisaties en belangengroepen vertegenwoordigd zijn.

 

De werkgroep heeft een tweeledige taak meegekregen:

-     voor de korte termijn, het ontwikkelen van oplossingen voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Ambyerstraat Noord en - Zuid;

-     voor de langere termijn, het onderzoeken van de (verkeers)structuur in Amby, in relatie tot de verstedelijkingsmogelijkheden, ten behoeve waarvan een Structuurschets zal worden ontwikkeld.

 

Bij het opstellen van maatregelen voor de Ambyerstraat heeft de werkgroep een aantal doelstellingen geformuleerd, die in de (nabije) toekomst zouden moeten worden gerealiseerd:

1.         beperken verkeersintensiteit op de Ambyerstraat (streefgetal 3000 motorvoertuigen per etmaal);


2a.  beperken maximum snelheid tot 30 km/uur (m.n. in het stuk In de O-Longinastraat;

2b.  handhaving maximum snelheid (m.n. in het stuk Longingastraat-Terblijterweg; dit is mede afhankelijk van de verkeersontwerpen, gekoppeld aan bouwplan Gravenhof Noord en - Zuid);

3.         verbeteren van de oversteekbaarheid;

4.         bevorderen van het veiligheidsgevoel bij fietser en voetganger door:

            .     verbreden van de trottoirs tot minimaal 1 meter

            .     realiseren van fietsstroken en/of suggestiestroken;

5.         verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte.

 

Fasering Structuurschets en bouwplannen

De Structuurschets is de basis voor de uitgangspunten voor de verschillende bouwlocaties en de overige maatregelen. Dit betekent in principe voor de fasering dat het vaststellen van deze uitgangspunten plaats vindt na afronding van de Structuurschets. Een uitzondering daarop is de bouwlocatie Gravenhof Noord, een klein maar in structureel opzicht belangrijk project, waarin de afbouw van de dorpskern (kruising Ambyerstraat-Severenstraat) gestalte krijgt. Deze locatie is in een eerder stadium in ontwikkeling genomen en in de inspraak gebracht. Ondanks het gegeven dat deze locatie in de tijd vooruit is geschoven, is het plan toch goed afgestemd op de Structuurschets. De centrale ruimtelijke en programmatische richtlijnen daarvan zijn als uitgangspunt gehanteerd. Kort gezegd: Gravenhof Noord past in inhoudelijk opzicht in de Structuurschets-Amby.

In het plan van aanpak van de werkgroep is een fasering van de verkeersmaatregelen voorgesteld. Bij de keuze van deze maatregelen is erop toegezien dat deze maatregelen passen binnen de Structuurschets. Bij de vaststelling van het plan van aanpak is door het College van B & W geld gereserveerd voor de aanpak van de eerste fase van de verkeersmaatregelen op de Ambyerstraat. De uitvoering hiervan is in 1992 afgerond. De start voor de vervolgfase van deze verkeersmaatregelen is gepland voor een later tijdstip en zal onderdeel uitmaken van de maatregelen die in Amby genomen dienen te worden in afwachting van de structurele verkeersmaatregelen die eerst na 2005 verwacht worden. Deze maatregelen zijn door de gemeenteraad van Maastricht vastgesteld op 08-02-1994. Zij zijn in hoofdstuk 9 omschreven.

 

De planontwikkeling voor de bouwlocatie Gravenhof Zuid vindt eveneens plaats parallel aan de ontwikkeling van de Structuurschets Amby. Ook hierbij is sprake van een inhoudelijke en programmatische afstemming van het deelplan op het totaalplan, zodat inhoudelijke tegenstellingen voorkomen worden.  

 

Nadat de Structuurschets Amby vastgesteld is door de Raad, zullen de voorbereidingen voor de uitvoering van de urgente bouwlocaties gestart worden.

 

Historisch onderzoek

De Structuurschets Amby sluit aan op de historische studie die, in het kader van het project Historische Structuuranalyse Maastricht, is verricht door Joosje van Geest (Rijksuniversiteit Groningen). In dat onderzoek is een accent gelegd op de ruimtelijke-morfologische aspecten en de wijze waarop deze in de loop van de tijd van invloed geweest zijn op het verstedelijkingsproces van Amby. Deze historische studie is neergelegd in een afzonderlijke publikatie van de Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken: PANORAMA OP AMBY.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 3. STEDELIJKE ONTWIKKELINGEN EN LEEFBAARHEID.

 

 

3.1.  Relatie met ontwikkelingen op stedelijk niveau

 

De Hoofdpunten van beleid 1990-1994

In de hoofdpunten van beleid zijn een aantal infrastructuur-projecten genoemd die van invloed zijn op Amby:

-     ondertunneling van de A2;

-     de verknoping A2/A79;

-     het terugdringen van het doorgaande verkeer in de kern van Amby.

 

Structuurvisie Maastricht 1990-2000

In de structuurvisie zijn een aantal actiepunten genoemd die betrekking hebben op Amby:

-     Terblijterweg, Scharn Noord, Amby Zuid:

      .     door de aanleg van de Terblijterweg is een betere ontsluiting van het heuvelland richting A2 en Maastricht ontstaan;

      .     er is sprake van een hoogwaardig vestigingsklimaat langs de Terblijterweg door de goede bereikbaarheid van het bedrijventerrein en doordat de bouwkavels zich presenteren naar de Terblijterweg;

      .     nu de Terblijterweg is gerealiseerd wordt Amby Zuid opnieuw in studie genomen, waarbij tevens de verkeersproblematiek bij de planvorming wordt betrokken;

-     het buitengebied Maastricht Oost, waarbij van belang is:

      .     de functie van de Molenweg als markering van de oostelijke stadsrand;

      .     het uitsluiten van stedelijk grondgebruik, zoals bebouwing ten oosten van de Molenweg;

      .     de functie van de Bemelergrubbe als ruimtelijk geledingselement én voor extreem grote waterafvoer bij uitzonderlijke klimatologische omstandigheden;

-     de verkeersstructuur Maastricht Oost, waarbij van belang zijn:

      .     de realisering van de ondertunneling van de stadstraverse A2;

      .     de completering van het knooppunt A2/A79;

      .     de aanleg van de Terblijterweg en de Vijverdalseweg.

-     de ontwikkeling van woningbouwlocaties Gravenhof Noord en -Zuid, Amby Zuid-Oost en Amby Noord-Oost;

-     bedrijfsontwikkeling rond het stadion de Geusselt;

-     het treffen van maatregelen om het buurtwinkelcentrum te laten uitgroeien tot een volwaardig winkelcentrum voor Amby.

 

Meerjarenplannen Volkshuisvesting 1992-1995 en 1993-1996

Richtinggevend voor het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid is het streekplanbeleid, dat gericht is op het tegengaan van de suburbanisatie, de verdere uitgroei van kleine gemeenten. Dit beleid heeft nog een extra impuls gekregen door de aanwijzing door de Rijksoverheid van Maastricht als onderdeel van het "Stedelijke knooppunt" Maastricht-Heerlen". Als gevolg daarvan staat Maastricht voor een forse taakstelling om tot het jaar 2000 een woningbouwprogramma van circa 750 woningen per jaar te realiseren.

Als gevolg van de recente discussies over de stadsgewestelijke ontwikkelingen van Maastricht tot het jaar 2005 is de woningbouwtaakstelling aangescherpt. Concreet betekent dit dat voor ca. 7500 woningen locaties beschikbaar moeten zijn.


Daarnaast is de beleidsombuiging "van objectsubsidies naar subjectsubsidies" bepalend voor de invulling van het programma. Dit betekent dat de subsidiring van woningen op korte termijn komt te vervallen, waardoor het aantal nieuw te bouwen goedkope woningen fors zal verminderen.

Daarentegen zullen de z.g. "subjectsubsidies", zoals de individuele huursubsidie, gehandhaafd blijven.

Daarom is het gemeentelijke beleid vooral gericht op bevordering van de doorstroming: door de bouw van kwalitatief goede koopwoningen zullen goedkopere woningen beschikbaar moeten komen.

 

Uit onderzoek bleek een grote vraag naar grondgebonden koopwoningen in de prijsklasse tot ¦ 200.000,--, maar ook daarboven. In dit woningmarktsegment dient de komende jaren een verhoogde inspanning te worden geleverd gezien de te beperkte omvang de afgelopen jaren en gezien de doelstelling om suburbanisatie te beteugelen.

 

Daarnaast kan de doorstroming bevorderd worden door het in beperkte mate bouwen van bejaardenwoningen in de sociale sector. Voor Amby betekent dit de mogelijkheid tot het realiseren van zowel aanleunwoningen als afzonderlijke complexen bejaardenwoningen.

 

Uit onderzoek is eveneens gebleken dat er een grote behoefte bestaat aan kwalitatief hoogwaardige gestapelde woningen voor 55-plussers en twee-verdieners. Gelet op de planontwikkeling voor het Céramique-terrein wordt op dit punt voor andere locaties een terughoudend beleid gevoerd.

 

Raamplan Mobiliteitsbeheersing

De uitwerking van de Structuurvisie op het gebied van verkeer en vervoer heeft gestalte gekregen in het Raamplan Mobiliteitsbeheersing. Hierin wordt gesteld dat het tot nu toe gevoerde, trendvolgende beleid niet langer gewenst of mogelijk is, vanwege de leefbaarheid (milieu en ruimtegebruik) en kosten. Dit betekent dat het huidige wegennet, aangevuld met enkele infrastructurele maatregelen, waarvan de planvorming al in gang is gezet, de grenzen stelt aan de groei van het autoverkeer.

Oplossingen voor verkeersproblemen zullen naast genoemde maatregelen vooral gezocht moeten worden in alternatieve vervoerswijzen, zoals het openbaar vervoer en de fiets. Voor het autoverkeer wordt zoveel mogelijk gestreefd naar concentratie op hoofdwegen om de spreiding van milieu-effecten te beperken.

 

In het kader van de Structuurschets Amby zijn de volgende verkeersmaatregelen aan de orde:

-     de capaciteitsuitbreiding op de A2;

-     het realiseren van een volledige verknoping van de snelwegen A2/A79;

-     de aanleg van de Vijverdalseweg. 

Daarnaast geldt ook voor Amby dat de verkeersproblemen zoveel mogelijk binnen het bestaande wegennet moeten worden opgelost, inclusief het verkeer dat voortvloeit uit de geplande uitbreidingen.

 

Landschapsbeleidsplan

In 1991 is een landschapsbeleidsplan vastgesteld, dat kan worden gezien als een uitwerking van de Structuurvisie op het gebied van natuur en landschap.


Het plan heeft betrekking op het grondgebied van Maastricht voor zover dat buiten de bebouwde kom ligt, maar het bevat daarnaast planvoorstellen die tot in het stedelijk gebied hun invloed hebben.

 

Voor Amby zijn de volgende actiepunten van belang:

-     De droogdalzone van de Bemelergrubbe, die ten zuiden van de kern van Amby loopt, wordt een structurerende groene ruimte tussen de plangebieden Amby Zuid-Oost en Scharn Noord, een brede groene wig die vanuit het landschap tot in de stad doordringt.

      Daardoor blijft een doorlopende groene verbinding behouden tussen het hoogterrasgebied, het Geusseltgebied, de landgoederenzone en de rivier. Er ontstaat een ruimtelijk element van formaat, met dimensies die overeenstemmen met de schaal waarop deze groenstructuur functioneert, als een ecologische verbindingszone en als een ruimtelijke markering van de wijze waarop Maastricht zich inbed in het landschap van het Maasdal. De droogdalzone zorgt daarmee voor een verknoping tussen het droogdal en de rand van het Maasdal, die zowel van belang is voor de herkenbaarheid van de ruimtelijke samenhang, alsmede voor de ecologische relaties. Het realiseren van waterbergende voorzieningen in deze droogdalzone is vanwege waterhuishoudkundige maatregelen aan de bovenzijde van het plateau in het kader van de ruilverkaveling Mergelland niet langer noodzakelijk.

 

-     Het Geusseltgebied en de landgoederenzone vormen, in samenhang met het open gebied van Borgharen en Itteren, een eenheid door de vervlechting van landgoederen en boerderijen. Het beleid dient te anticiperen op het behoud van de bestaande ruimtelijke kwaliteit, waarbij ecologische en cultuurhistorische kwaliteiten een belangrijke rol spelen. Voor wat betreft de ecologische aspecten is de bijzondere hydrologische positie (het vóórkomen van kalkrijke kwel) in deze zone een waardevol aspect.

 

-     Voor het buitengebied ten oosten van Amby, dat nog een gave middenterras-opbouw bezit en waar relicten van waardevolle vegetaties te vinden zijn, is het beleid erop gericht de ruimtelijke en ecologische kwaliteiten te versterken.

 

-     Voor de Molenweg gelden voorstellen zoals neergelegd in de Structuurvisie.

 

-     In het algemeen wordt voor de hellende terreinen nadrukkelijk een beheer en inrichting voorgesteld die bijdragen aan bestrijding van de erosie.

 

-     Een actief beleid is nodig ten aanzien van handhaven van de hoogstamboomgaarden.

 

Milieubeleidsplan

Het milieubeleidsplan is de uitwerking van de structuurvisie op het gebied van milieu. Dit plan gaat in op de volgende zeven thema's: afval, verstoring, verkeer en vervoer, bodem en grondwater, natuur en landschap, duurzaam bouwen en binnenmilieu en energiebeheer.

Het plan is bedoeld om een trendbreuk ofwel beleidsomwenteling in gang te zetten. De gemeente kan een trendbreuk realiseren indien de uitvoering van het milieubeleid wordt geïntensiveerd en verbreed.


De verbreding krijgt gestalte door toevoeging van de thema's natuur en landschap, verkeer en vervoer, duurzaam bouwen en binnenmilieu en energiebeleid en via gebiedsgericht milieubeleid. De taakuitvoering die betrekking heeft op de overige thema's wordt geïntensiveerd.

 

Voor Amby zijn met name de thema's "bodem en grondwater" en "duurzaam bouwen en binnenmilieu" van belang. Het eerste thema is van belang vanwege de gedeeltelijke ligging van Amby Zuid-Oost in het waterwingebied. Het tweede thema heeft betrekking op "wonen" en is vooral van toepassing op nieuw te ontwikkelen (woon)gebieden zoals Amby Zuid-Oost.

Hieraan zal in het hoofdstuk "Milieu" van het voorliggende plan aandacht worden besteed. Ook de milieu-aspecten van de thema's "verkeer en vervoer" en "natuur en landschap" worden op verschillende plaatsen in het voorliggende plan behandeld.

 

Meerjarenprogramma Ruimtelijke Ordening 1993-1996

In december 1992 is rekening houdend met bovenstaande beleidskaders de prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van een globaal eindplan voor het plangebied. De structuurschets en de resultaten van inspraak en overleg worden als onderlegger gehanteerd voor het maken van een bestemmingsplan.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

3.2. Relatie met aangrenzende bestemmingsplannen

 

Bestemmingsplan Scharn Noord

De belangrijkste elementen van het ontwerp bestemmingsplan Scharn Noord zijn:

-     uitbreiding van het woongebied Oostermaas (ca. 450 won.);

-     aanleg bedrijventerrein (ca. 14 ha);

-     uitbreiding van de begraafplaats;

-     aanleg van de Terblijterweg;

-     Aanleg van de Oostermaasweg.

 

Hierbij zullen de oostelijke, tegen de Terblijterweg aangelegen, gebiedsdelen een bedrijfsbestemming krijgen en de westelijke delen een woonbestemming, aansluitend aan de bestaande woongebieden.

Ten aanzien van de onbebouwde zone tussen Maastricht en Amby is vastgelegd dat deze onderdeel vormt van een structurerende groene wig die vanuit het landschap het stedelijke gebied binnendringt, waarmee bepaald is dat zich in dit gebied geen bebouwingsmogelijkheden voordoen. 

 

Bestemmingsplan Buitengebied Oost

In dit plan zijn de beleidsmaatregelen vastgesteld die noodzakelijk zijn voor het behoud van de landschappelijke kwaliteit van het binnen de gemeentegrenzen liggende deel van het buitengebied. 

Terug naar inhoudsopgave


3.3. Maatschappelijke structuur van Amby

 

In de hoofdpunten van beleid 1990-1994 is buurtbeheer als één van de centrale thema's van gemeentelijk beleid voor de komende jaren gepresenteerd. Aan de hand van de nota buurtbeheer (maart '91) heeft de Raad besloten buurtbeheer ook qua organisatie en middelen vorm te geven in het gemeentelijk apparaat.


Stedelijk beheer richt zich op de kwaliteit van de totale stad.

De centrale vraag daarbij is hoe de gemeente door strategische inzet van haar middelen de kwaliteit van de stad kan verbeteren.

Het gaat om een optimale combinatie van de diverse functies in de stad: woningbouw, bedrijfsterreinen, werkgelegenheid, sociaal-culturele activiteiten, onderwijs e.d.

 

Buurtbeheer richt zich op de instandhouding en verbetering van de woonkwaliteit in de buurten. Buurtbeheer is vaak een nadere uitwerking van de consequenties van stedelijk beheer, zoals bijv. in Amby de keuze voor uitbreiding door woningbouw (stedelijk belang).

 

Bij buurtbeheer is de werkwijze zodanig dat samen met de bewoners een analyse wordt gemaakt van voorkomende knelpunten in de buurt, op basis waarvan een actieplan voor de korte en (middel)lange termijn kan worden opgesteld.

De Raad heeft in de nota buurtbeheer prioriteit gegeven aan bepaalde stadsdelen: Maastricht West, Maastricht Zuid-Oost en Maastricht Noord-Oost. Amby is gelegen in het stadsdeel Maastricht Noord-Oost, samen met Nazareth, Limmel, Borgharen, Itteren en Boschpoort.

 

Huidig woon- en leefklimaat.

In het buurtvolgsysteem, waarin een waardering van de Maastrichtse buurten is gemaakt, scoort Amby goed, zowel op de objectieve gegevens (positieve leefbaarheidscore) als bij de bewonerswaardering.

Het voormalig kerkdorp Amby wordt nog steeds gekenmerkt door een hecht sociaal gemeenschapsleven. Er zijn talrijke activiteiten voor jong en oud, uitgevoerd door diverse vrijwilligersorganisaties. Er vindt geen professionele ondersteuning van deze activiteiten door stichting Traject plaats, behalve door het Gecoördineerd Ouderenwerk (onderdeel van stichting Traject).

De nieuwbouw Achter de Hoven is in sociaal opzicht geslaagd: de "nieuwkomers" zijn goed geïntegreerd in de Ambyse samenleving en zijn ook terug te vinden in diverse besturen.

 

In Amby is sprake van een grote mate van buurtgebondenheid, met name bij de oudere inwoners. Dit gegeven is mede bepalend voor de implementatie van het op doorstroming gerichte volkshuisvestingsbeleid van de gemeente.

 

Samenvattend kan gesteld worden dat Amby door de bewoners ervaren wordt als een prettige woonwijk. Onder andere vanwege deze uitstraling is Amby ook in trek bij woningzoekenden.

Bij de toekomstige ontwikkelingen zal het zaak zijn dit prettige woon- en leefklimaat te behouden.


Buurtkader

Eind 1990 is in Amby een buurtplatform ingesteld door enkele leden van de voormalige buurtraad Amby. Op dit moment functioneert een kleine vaste kern, die met name ook het beleid op langere termijn wil vormgeven. Het buurtplatform is vertegenwoordigd in de werkgroep Structuur Amby en is daardoor betrokken bij het ontwikkelen van de Structuurschets.

Het buurtplatform neemt ook deel aan het stadsdeeloverleg Noord-Oost, waarin de desbetreffende buurtkaders gezamenlijke knelpunten verder uitwerken.

Naast het buurtkader is er een uitgebreid verenigingsleven, samenwerkend in het Cultureel Comité Amby, waardoor één en ander onderling goed wordt afgestemd.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

 

HOOFDSTUK 4. RUIMTELIJKE STRUCTUUR

 

 

4.1. Inleiding

 

 

In de Structuurvisie Maastricht 1990-2000 is aandacht besteed aan de morfologische kenmerken van stad en landschap. Deze zijn daarbij samengevat in één kernbegrip:

 

"een compacte stad in een wijds landschap".

 

In de Structuurschets Amby worden de uitgangspunten voor herkenbaarheid en kwaliteit van dit begrip nader uitgewerkt.

Daarbij bestaat met name aandacht voor de herkenbaarheid van Maastricht in zijn omgeving, voor vergroting van de afleesbaarheid van de typologische kenmerken en voor het voorkomen dat het begrip "compacte stad" devalueert tot een versteende monotonie.

 

De Structuurschets Amby gaat in hoofdstuk 2 nader in op de in de bestaande situatie van Amby en zijn omliggende landschap afleesbare structuren en de kwaliteit die zij aan het dorp en zijn omgeving geven.

 

In paragraaf 2.3. van de Structuurschets wordt ingegaan op de specifieke kenmerken van het dorp: op zijn ontstaansgeschiedenis, op de in het occupatieproces ontstane hoofdstructuren en herkenbare (soms functionele) gebieden en op de kenmerkende vormen en patronen van deze elementen.

 

Deze paragraaf is in paragraaf 4.3. van deze toelichting samengevat.

Daarnaast is in paragraaf 4.2., ter aanvulling op de structuurschets, aandacht geschonken aan de kleine(re) gebouwde objecten die de ontwikkeling van Amby in de tijd afleesbaar maken en aan het dorp en hun directe omgeving een bijzondere waarde en herkenbaarheid verlenen: de monumenten en beeldbepalende panden.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

4.2. Cultuurhistorisch waardevolle elementen

 

Archeologie.

De oudste restanten van de ontstaansgeschiedenis van Amby gaan terug naar het wezen van het occupatieproces dat zich hier heeft voltrokken.

 

Het parallel aan het Maasdal gelegen, noord-zuid georiënteerde hoofdstratenpatroon met zijn typische oost-west gerichte verbindingen naar het oostelijk gelegen hogere gebied vormt het belangrijkste en oudste overblijfsel van de geschiedenis van het huidige dorp.

 

De Ambyerstraat, de Molenweg (gedeeltelijk) en de Hagenstraat zijn historische wegen.

 


In "archeologische attentiegebieden" staat de aanwezigheid van archeologisch waardevolle relicten vast, maar is niet altijd volledig geïnventariseerd waar deze zich precies bevinden en waar de vorm en samenstelling ervan is.

In deze gebieden is het roeren van de bodem dieper dan 0,80 m daarom aan een aanlegvergunning gebonden.

Een deel van het archeologisch waardevolle bodemarchief is in de loop van de tijd vergraven, zonder dat inventarisatie hiervan heeft plaatsgevonden. Een ander deel is vergraven, nadat eerst inventarisatie van de archeologische gegevenheden heeft plaatsgevonden.

Met betrekking tot de veldkarteringszones kan gesteld worden dat bij nieuwe ontwikkelingen in deze gebieden een globaal archeologisch onderzoek wenselijk is.

 

Monumenten en panden met monumentale waarden.

Op de bij de hiervóór genoemde "Registratie Monumentenbestand Maastricht" behorende kaart "Individuele bescherming geregistreerde objecten" zijn ook voor Amby de monumentale panden aangeduid.

 

Deze panden betreffen de van Rijkswege beschermde Rijksmonumenten en de in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project/Limburg (M.I.P.) als cultuurhistorisch waardevol vermelde panden. De gegevens van het M.I.P. zijn opgenomen in het Rapport Maastricht-Deel 6 (Een inventarisatie van bouwkundige structuren en relicten uit 1850-1940). In dit rapport, waarnaar kortheidshalve wordt verwezen, is per object een beschrijving opgenomen alsmede een motivatie voor de onderkende waarde.

 

De Rijksmonumenten dienen geheel en al behouden te blijven.

De in Amby gelegen monumenten zijn:

-     de Tiendschuur met bijbehorend erf en bakhuis;

-     het kerkhof (met name de grafkelder) rondom de kerk aan de Ambyerstraat Noord;

-     het huis Gravenhof met bijbehorend erf;

-     het huis Severen met bijbehorend erf en

-     het kasteel de Geusselt met bijbehorende grachten;

-     Ambyerstraat-Noord: woonhuis uit de 18de eeuw;

-     Ambyerstraat Zuid 167: hoeve Waterrijk;

-     Westrand 23A: Hoeve Severen.

 

De in het kader van het M.I.P. naar voren gekomen panden zijn (nog) geen wettelijk beschermde monumenten. Desalniettemin zijn zij dermate van belang voor de plaatselijke én regionale cultuurhistorie dat zij tenminste als beeldbepalend kunnen worden beschouwd en dat hun integrale behoud wordt nagestreefd.

Binnen het plangebied zijn de navolgende panden opgenomen:

-     Ambyerstraat Noord:      de huisnummers 1, 3-5, 8, 24, 72, 76-80 en 112;

-     Ambyerstraat Zuid:  de huisnummers 72-74, 79, 84, 86, 88, 90, 94 en 144-146;

-     Longinastraat:                de huisnummers 86, 90-104 en 119;

-     van Slijpenstraat:     de huisnummers 2 A t/m N.

Terug naar inhoudsopgave

 

 


4.3. Samenvatting ruimtelijke uitgangspunten

 

Schaalniveau van de dorpsstructuur:

1.         behoud en waar nodig versterking van de continuïteit van de bebouwingslinten langs de historische routes alsmede van de diversiteit van de bebouwing;

2.         zorgvuldige wijze van bebouwen kruispunt Ambyerstraat-Severenstraat, zodat in samenhang met de St. Walburgis en de aanwezige voorzieningen een karakteristieke centrale plek ontstaat;

3.         streven naar een evenwicht tussen enerzijds het economische belang van concentratie van voorzieningen en anderzijds het ruimtelijke belang van spreiding langs de lineaire dorpsstructuur;

4.         versterken van de ruimtelijke markering van de dorpsentrees;

5.         behoud van het structurele contrast tussen enerzijds het continue noordzuid-lint en anderzijds de verschillende T-vormige aantakkingen in de dwarsrichting; bij de nieuwe bouwlocaties inspelen op deze karakteristiek;

6.         behoud van de betekenis van het Severenplein als venster op het landschap en versterking van de betekenis van het Lindenplein in dit opzicht;

7.         behoud en versterking van de helderheid van het grof-mazige netwerk voor autoverbindingen; de nieuwe grote bouwlocaties Amby Noord-Oost en Amby Zuid-Oost zodanig ontsluiten dat vanuit de Ambyerstraat een omtrekkende beweging moet worden gemaakt; met andere woorden: geen rechtstreekse ontsluiting in de richting van de dorpskern;

8.         benutten van de diverse kleinschalige dwarsverbindingen in de Ambyerstraat, vaak voormalige toegangen naar achtererven, voor het creëren van een fijnmazig netwerk van fietspaden en voetpaden;

9.         versterken van de randen van Amby, door middel van het toevoegen van bebouwing die zich met de voorzijde op het landschap richt en door middel van zorgvuldig geprofileerde randstraten; dit betreft de dorpsrand aan de noordoost-zijde langs de Hagenstraat (oostzijde), langs de Molenweg; in Amby Zuid-Oost langs de Molenweg en de Peutgensweg.

 


Schaalniveau van de bouwlocaties:

10.  bij het stedebouwkundig concept voor nieuwbouwlocaties inspelen op het principe van de parallel- en dwarsstructuur in het stratenpatroon;

11.  bij de uitbreidingen inspelen op de karakteristiek van de grote bebouwingsvelden;

12.  inzetten van het thema van de grote dwarsruimten bij nieuwe bouwlocaties;

13.  bij uitbreiding inspelen op de karakteristieke landgoedcomplexen of restanten daarvan; met name de oprijlaan van de Gravenhof, de karakteristiek begroeide hoven zoals de Tiendschuur, de Ravecamp en de Withuishof;

14.  inspelen op het karakteristieke patroon van kleinschalige landschapselementen gevormd door o.a. de hoogstamboomgaarden, de hagen, de voetpaden, de niveau-verschillen in het maaiveld;

15.  bij de verstedelijking inspelen op aanwezige droogdalen en de uitlopers daarvan en op het reliëf.


Schaalniveau van de openbare ruimte

16.  behoud en versterking van het dorpse karakter in de wijze van detailleren van de openbare ruimte;

17.  bij voorstellen voor herinrichting van de openbare ruimte prioriteit toekennen aan de structuurbepalende ruimten;

18.  aandacht voor de sociale kwaliteit van de openbare ruimte met behoud van het karakteristieke stelsel van binnenpaden en achterpaden.

 

Cultuurhistorisch waardevolle elementen.

19.  integraal behoud van de rijksmonumenten en de benoemde beeldbepalende panden.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 5. LANDSCHAPPELIJK-ECOLOGISCHE STRUCTUUR

 

 

5.1. Inleiding

 

Dit hoofdstuk heeft tot doel Amby en de directe omgeving te plaatsen in het kader van de landschappelijke en ecologische structuur van het gehele gebied.

Daarbij wordt aandacht besteed aan de landschapsmorfologie, aan de ecologische structuur en aan de samenhang tussen landschap en verstedelijking.

De onder 5.2. opgenomen samenvatting is gebaseerd op de volgende gedeelten van de Structuurschets:

par. 2.1. Landschapsmorfologie, par. 5.2. Ecologische structuur en par. 2.2. Samenhang tussen landschap en verstedelijking.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

5.2. Samenvatting landschappelijk-ecologische uitgangspunten

 

5.2.1. Landschappelijk-ruimtelijke uitgangspunten

Het dorp Amby is ontstaan op de overgang van het droge middenterras naar het lagergelegen Maasdal. Het landschappelijk patroon wordt gekenmerkt door noordzuid-lijnen, evenwijdig aan de opbouw van de terrassen van de Maasvallei. Amby is gegroeid als een lintdorp langs de noordzuid-weg op de overgang van hoog naar laag.

Loodrecht daarop is een patroon van oostwest-lijnen te herkennen, gebaseerd op de in de terrassen uitgeslepen droogdalen, die ontstaan zijn door waterafvoer vanaf het plateau.

Als hoofduitgangspunt voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rondom Amby geldt:

 

      "Het behoud en de versterking van de karakteristiek van Amby als een zelfstandige bebouwingseenheid in het omringende landschap".

 

Hieruit vloeien voor het schaalniveau van het dorp in haar omgeving de volgende uitgangspunten voort:

 

-     De Molenweg wordt vastgelegd als de uiterste stadsrand van het stedelijk gebied van Maastricht. In samenhang hiermee moet de openheid van het landschap tussen de Molenweg en de rand van het hoogterras ten oosten hiervan in stand worden gehouden.

 

-     De bestaande groene wig die loopt via de Bemelergrubbe, het Geusseltpark en de landgoederenzone naar het Maasdal, moet behouden blijven als grootschalige landschappelijke geledingszone in het stedelijke gebied.

 

 

Op een lager schaalniveau worden deze uitgangspunten verder uitgewerkt voor de toekomstige landschappelijk-ruimtelijke ontwikkeling van drie deelgebieden van het plangebied. Die drie deelgebieden betreffen:

1.   De groene wig tussen het toekomstige Amby Zuid-Oost en het toekomstige industrieterrein Scharn Noord;

2.   Het Geusseltpark;

3.   Landgoed Severen.


ad 1.    De Groene wig tussen Amby Zuid-Oost en het industrieterrein Scharn      Noord.

Het gebied ten zuiden van de Peutgensweg heeft in de huidige situatie een open, agrarisch karakter en maakt onderdeel uit van het open akkergebied ten oosten van Amby. Uitgangspunt is dat dit karakter wordt gehandhaafd. Het gebied dient tevens te worden ingericht en geschikt te zijn als een optimaal dassenbiotoop ten behoeve van de bestaande dassenburcht ten zuiden van de Peutgensweg. Ook buiten het bestemmingsplangebied zullen maatregelen worden getroffen om het verlies aan fourageergronden in het toekomstige woongebied Amby Zuid-oost op een zodanige wijze te compenseren dat de bestaande dassenburcht levensvatbaar blijft.

Voor de inrichting van dit gebied leidt dat tot de volgende uitgangspunten (zie kaartje 25 in Kaartenboek Structuurschets Amby):

 

-     In de inrichting van de groene wig tussen Amby en Scharn zijn de leegte en het agrarisch karakter beeldbepalend.

 

-     De randen van de groene wig worden ingericht als recreatief aantrekkelijk gebied en worden enigszins verdicht ten opzichte van het open middengebied.

 

-     De entree van Amby wordt ruimtelijk gemarkeerd aan de Ambyerstraat Zuid.

 

ad 2. Het Geusseltpark.

De landschappelijk-ruimtelijke inrichting van het huidige Geusseltpark kent een aantal knelpunten die moeten worden opgelost. Uitgangspunt daarbij is dat het sportpark moet worden (her)ingericht als een ruimtelijk samenhangend geheel met een recreatieve functie voor Amby en de overige aangrenzende stadsdelen.

Voor de verbetering van de inrichting van het Geusseltpark wordt gekozen voor de volgende dragers (zie kaartje 28 in Kaartenboek Structuurschets Amby):

 

-     De Stadionweg en de Olympiaweg als de recreatieve hoofdroutes van het park.

 

-     De Fontein en Tabgraaf tussen de regenwatervijver en het park Severen als recreatieve langzaam-verkeersroute en ecologische verbindingszone.

 

-     Het Geusseltkasteel als hoofdelement van het park.

 

-     De beplantingsstructuur die zodanig moet zijn dat het Geusseltpark meer als een eenheid beschouwd kan worden. Belangrijk daarbij is het versterken van de ruimtelijke relatie tussen het openbare park in de westelijke helft, het besloten karakter van de oostelijke helft met de sportterreinen en het landelijke karakter van de zuidoost-hoek. Belangrijk is daarbij ook het benutten van de functie die het Geusseltkasteel als schakelelement kan hebben.

 

-     Een fijnmazig padennet op een lager schaalniveau dat kan worden gerealiseerd bij een herstructurering van de sportvelden.

 


-     De randen van het park met aan de:

      .     zuidelijke en westelijke rand bedrijven die met een representatieve zijde naar het park liggen;

      .     en aan de noordelijke rand een sterkere relatie tussen het park en de Severenstraat.

 

De relatie van het Geusseltpark met de andere deelgebieden in de groene wig wordt gekoppeld aan de volgende dragers:

 

-     De Fontein en Tabgraaf als ruimtelijke en ecologische verbinding tussen het Geusseltpark en het park Severen.

 

-     Het regenwatervijvergebied als ruimtelijke en ecologische schakel tussen het Geusseltpark en de groene wig tussen Amby en Scharn. Deze verbinding wordt verder vormgegeven door een nieuwe watergang langs de Peutgensweg naar de regenwatervijver.

 

-     Een recreatieve langzaam-verkeersroute over de Peutgensweg via het Geusseltpark en park Severen verder de landgoederenzone in.

 

ad 3. Het landgoed Severen.

Het landgoed Severen ligt vrij geïsoleerd in haar omgeving. Het uitgangspunt ten aanzien van het landgoed is het versterken van de ruimtelijke relatie tussen Amby en het park Severen en tussen park Severen en het Geusseltpark.

De belangrijkste dragers hiervoor zijn (zie kaartje 29 in Kaartenboek Structuurschets Amby):

 

-     Het openstellen van de entree van het Severenpark ter hoogte van het Severenplein.

 

-     Het aanleggen van een voetpad in het verlengde van de Slijpenstraat door de weide langs de Westrand.

 

-     Een verbinding tussen de aan te leggen recreatieve route langs de Fontein en Tabgraaf en het Severenpark.

 

 

5.2.2. Ecologische uitgangspunten

In ecologisch opzicht is het uitgangspunt dat wordt gestreefd naar het versterken van de relatie tussen het middenterras en het laagterras van de Maasvallei. In het plangebied verloopt dit via de groene wig Bemelergrubbe-Geusseltpark-landgoederenzone. Het versterken van deze ecologische verbinding wordt vooral gekoppeld aan de volgende waterhuishoudkundige elementen en benut het hydrologische gegeven van kalkrijke kwel:

 

-     Een nieuwe watergang langs de Peutgensweg naar de regenwatervijver als invulling van de waterafvoerende functie van de Bemelergrubbe.

 

-     De Regenwatervijver als schakel tussen de Bemelergrubbe en de Fontein en Tabgraaf.


-     De Fontein en Tabgraaf als verbinding tussen de waterpartijen bij de landhuizen in het Geusseltpark, landgoed Severen en in de rest van de landgoederenzone.

 

Naast de waterhuishoudkundige structuur speelt ook de beplantingsstructuur een belangrijke rol in het versterken van de ecologische relaties in de groene wig. Het beheer van de vegetatie in de bestaande parken wordt gericht op het versterken van de ecologische waarde van de beplantingsstructuur.

In dit opzicht speelt ook het behoud van bestaande hoogstamboomgaarden en kleine landschapselementen als oude beplantingen bij hoeves, meidoornhagen en beplantingen op overhoeken in het plangebied een belangrijke rol.

 

 

5.2.3. Visuele relatie tussen het dorp Amby en het omringende landschap

De visuele relatie van het landschap met Amby wordt gedragen door de extroverte dorpsranden en door het Severenplein en het Lindenplein die ruimtelijk fungeren als vensters op het landschap.

Het behoud en de versterking van de functie van deze vensters is een belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Het concept van vensters op het landschap wordt ook in de nieuwe uitbreidingen van Amby toegepast.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 6. PROGRAMMATISCHE STRUCTUUR

 

 

INLEIDING

 

In dit hoofdstuk wordt vooral aandacht besteed aan een aantal functioneel-programmatische onderwerpen, die zowel voor de beheers- als voor de ontwikkelingsaspecten van de planvorming van belang zijn.

Het gaat daarbij om de volgende onderwerpen:

-     Wonen en woningbouw.

-     Publieksverzorgende voorzieningen, winkels, commerciële dienstverlening en horeca.

-     Lokale maatschappelijke voorzieningen, onderwijs, welzijn, sociaal cultureel (en medisch).

-     Overige bedrijvigheid en maatschappelijke voorzieningen.

-     Sportvoorzieningen, zowel lokaal-gebonden als overige.

 

Dit hoofdstuk vervult hierin een tweeledige taak.

Op de eerste plaats levert het een inventarisatie en karakterisering van de aanwezige elementen op, die waar mogelijk ook in kaartbeelden wordt weergegeven.

Daarnaast wordt per onderwerp ingegaan op de noodzakelijke of gewenste ontwikkelingen in de planperiode, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin.

Het hoofdstuk wordt afgesloten met een korte samenvatting.

 

Het hoofdstuk is opgebouwd uit voornamelijk informatie uit de structuurschets, die met het oog op bovenstaande thematische indeling enigszins samengevat opnieuw geordend is.

Aanvullende informatie betreft vooral de neerslag van de ter plaatse verrichte inventarisatie en een inschatting van de ontwikkelingen in de foodsector.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

6.1. Wonen

 

De centrale uitgangspunten voor het verstedelijkingsproces zijn geformuleerd in de Structuurvisie Maastricht 1990-2000. Om een belangrijk doel -namelijk het tegengaan van suburbanisatie en beteugelen van mobiliteit- te bereiken, moet de stad beschikken over bouwlocaties die kunnen concurreren met de leefmilieukwaliteit elders.

Amby biedt een uitermate aantrekkelijk leefmilieu, zowel door de sociale structuur en het voorzieningen-pakket, alsook door de bijzondere landschappelijke ligging van de bouwlocaties.

Voor de Maastrichtse woningmarkt vervullen de locaties in Amby daarom een belangrijke rol. Daarnaast zal er ook gebouwd worden voor de eigen woningbehoefte van de bevolking van Amby.


In eerste instantie zal hier ingegaan worden op de globale programmatische aspecten die verbonden zijn aan de woningbouw. Daarna wordt aandacht besteed aan de demografische betekenis van de voorgenomen uitbreidingen.

 


6.1.1. Woningbouwprogramma

Van groot belang voor de kwalitatieve programmering is dat het gemeentelijke beleid vooral gericht op bevordering van de doorstroming: door de bouw van kwalitatief goede koopwoningen zullen goedkopere woningen beschikbaar moeten komen.

 

Naast behoefte aan zogenaamde grondgebonden koopwoningen, liefst vrijstaand of half-vrijstaand met (mogelijkheid tot het bouwen van) een eigen garage, is er vanuit Amby een zekere behoefte aan sociale woningbouw, met name voor ouderen. Voor Amby betekent dit de mogelijkheid tot het realiseren van zowel aanleunwoningen als afzonderlijke complexen bejaardenwoningen.

In aansluiting daarop is in Amby tevens een beperkte behoefte aan ouderenwoningen in een iets duurdere prijsklasse, waaronder een beperkt aantal gestapelde woningen, gunstig gelegen ten opzichte van de voorzieningen.

Tenslotte zou een beperkt aantal gestapelde woningen in de sociale sector kunnen worden toegevoegd.

Afgewogen is in hoeverre de verschillende locaties tegemoet kunnen komen aan de eisen van kwalitatieve woningbehoefte.

 

Voor de kwantitatieve programmering is het volgende van belang.

De voorgestelde woningbouwprogrammering in relatie tot het Meerjarenplan

Volkshuisvesting (MPV) is als volgt:

 

 

 

 

 

                       <----------93-96----------> 

Sociale           Sociale            Markt              Markt

Huur               Koop                Huur               Koop

 

 

 

Totaal

 

Rest-

capaciteit

Na 96

MPV 93-96     

66                   150                   50                  300

566

 

Gravenhof Noord

Gravenhof Zuid

Heukelstr Zuid

Amby Zuid-Oost

Achter de Hoven

Witte Boederij

Amby Noord-Oost

16*                                                                   21

                                                                      113

                                                                          7

25                   150                   50                  175

28

                                                14

 

  37

113

    7

400

  28

 

   0

 

 

 

  85

 

 

  80

Totaal:

69                   150                   64                  316

599

165

 

*     inclusief 2 gezinsvervangende wooncomplexen en 4 wooneenheden voor de zusters Reparatrice

 

 

In totaal blijken de genoemde plannen ruimte te bieden aan 599 woningen, hetgeen iets meer is dan de 566 uit het MPV in de periode 1993-1996. Daarnaast worden op termijn mogelijkheden gezien voor 85 woningen in Amby Zuid-Oost, die nog nader in financieringscategorie moeten worden ingedeeld, en voor 80 woningen in Amby Noord-Oost, waarbij vooralsnog wordt uitgegaan van vrije sector koopwoningen.

In totaal gaat het derhalve om een toevoeging van ca. 765 woningen.

 

Een bijzondere vorm van wonen zijn woonwagenstandplaatsen. De thans aanwezige woonwagenlocatie aan de Markies van Leedestraat zal worden opgeheven en wordt derhalve niet meer in het plan opgenomen.


De huidige locatie aan de Olympiaweg wordt gehandhaafd en verbeterd.

In Amby Zuid-Oost moet één woonwagenlocatie worden gerealiseerd in het kader van het Woonwagenplan I (1990-1993) waar een locatie voor 10 standplaatsen aan de Molenweg werd aangewezen door de gemeenteraad.

In het kader van het Woonwagenplan II (momenteel in voorbereiding) wordt deze locatie uitgebreid tot 15 standplaatsen totaal.

 

 

6.1.2. Demografische aspecten

Huidige situatie, bevolkingsopbouw

Amby heeft per 1-1-1992 omstreeks 4700 inwoners. De bevolking van Amby is relatief jong: de groepen 20 t/m 29 jarigen en de 50-plussers zijn ondervertegenwoordigd.

De woningbezetting in Amby is relatief hoog: 2,99 tegenover 2,53 in Maastricht, hetgeen duidt op veel (jonge) gezinnen met kinderen.

De bevolking van Amby groeit nog steeds, wat gunstig is voor het draagvlak van de voorzieningen, zoals het buurtwinkelcentrum en de basisschool.

 

Nieuwe ontwikkelingen: gevolgen voor de buurt Amby

Met de voorgestelde nieuwbouwlocaties zal Amby de komende 10 jaar worden uitgebreid met ca. 750 woningen.

Dit betekent een toename met 25% tot ca. 5800 inwoners. 

Een dergelijke groei van de bevolking zal ook consequenties kunnen hebben voor een aantal andere programmatische elementen. Te denken is aan distributieve voorzieningen, onderwijs- en welzijnsvoorzieningen, sportvoorzieningen enz., het verenigingsleven. Voor sommige elementen speelt voorts ook mee dat in de komende jaren in de directe omgeving van Amby Zuid nog een grote bouwlocatie ontwikkeld wordt, de bouwlocatie Scharn Noord.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

6.2.  Publieksverzorgende voorzieningen

 

Doorgaans is er sprake van een gemengde samenstelling van voorzieningen die tezamen publieksverzorgend zijn. Daarin spelen de winkels de belangrijkste rol maar banken, dienstverlening, ambachtelijke bedrijvigheid en horeca zijn daarbij ondersteunend. Ook in Amby komen deze elementen voor.

Daarnaast zijn er (blijkens gegevens in Ondernemersplan Amby) diverse ambulante ondernemers actief met aanbod in Amby, te weten in de zuivel (2x), bier en frisdrank, aardappelen en brood.

Op het Severenplein wordt regelmatig een standplaats ingenomen met groenten en fruit (woensdag), kaas (woensdag), vis (vrijdag) en bloemen en planten (zaterdag).         

De publieksverzorgende voorzieningen zijn in beeld gebracht op inventarisatiekaart 1, "Publieksverzorgende voorzieningen".

 


6.2.1. Detailhandel

Uit de inventarisatiekaart blijkt dat -afgezien van een kleine concentratie van winkels aan het Severenplein- de meeste winkelvoorzieningen verspreid zijn over de Ambyerstraat. Dit geldt zowel voor de winkels in de food-sector als voor die in de non-food sector.

In de beleidsnota "Buurtwinkelcentra in de jaren 90" zijn de toekomstperspectieven van de buurtwinkelcentra van Maastricht in beeld gebracht.

 

Voor Amby gold als conclusie:

      "Gelet op de huidige binding, het aantal inwoners en de redelijk grote afstand tot andere winkelcentra is de mogelijkheid van een volledig centrum beslist aanwezig. Dit veronderstelt echter wel een veel grotere mate van concentratie dan thans het geval is en dus een reorganisatie van de huidige structuur. Dit betekent afbouw van de verspreide bewinkeling en verplaatsing naar een centrum".

Geadviseerd werd om een ondernemersplan op te zetten.

In het ondernemersplan (1991) werd bevestigd dat in Amby de winkelvoorziening te verspreid was en dat er een economisch draagvlak aanwezig was voor het buurtwinkelcentrum om uit te groeien naar een volledig centrum. Daartoe werden twee belangrijke randvoorwaarden gesteld:

a.   uitbreiding van het verkoopvloeroppervlak met 375 m2;

b.   zoveel mogelijk concentratie van winkelvoorzieningen.

Door te voldoen aan deze randvoorwaarden kan in het buurtwinkelcentrum Amby de vereiste koopkrachtbinding van 60% behaald worden, mits ook de volgende factoren voldoende aandacht krijgen:

- de bereikbaarheid van de winkels;

- de parkeerbehoefte en de bevoorrading;

- de verbetering van de oversteekbaarheid van de Ambyerstraat;

- de individuele presentatie van de winkels.

 

Toekomstige ontwikkelingen

Op basis hiervan heeft de gemeente geconcludeerd dat er een winkelconcentratie dient te worden nagestreefd in het gebied tussen Severenplein en Severenstraat/Longinastraat, waarin ook een (uitgebreide) supermarkt gelegen moet zijn, die immers als "trekker" wordt gezien voor de andere winkels.

Ter realisatie van deze supermarkt werd in het ondernemersplan een drietal locaties aangegeven voor vestiging/uitbreiding, namelijk locatie witte boerderij (Ambyerstraat Noord), locatie huidige supermarkt (Ambyerstraat     Noord) en uitbreiding huidige winkelconcentratiegebied Severenplein. De afweging van deze plekken vindt in een volgend hoofdstuk plaats.

Zoals hierboven is aangegeven worden in totaal mogelijkheden gezien voor uitbreidingen met ca. 375 m2 v.v.o.

In het ondernemersplan is aangegeven dat daarvan ca. 200 m2 ten goede zouden moeten komen aan een uitbreidingsvraag van de supermarkt, die daarmee tot ca. 400 m2 zou kunnen toenemen. Voor uitbreiding van de overige winkels in het concentratiegebied is dan nog zo'n 175 m2 beschikbaar.

Gezien de ontwikkelingen die op dit moment spelen met betrekking tot de formule-ontwikkeling in de supermarkt-branche lijkt het echter verstandig om met een verdere uitbouw dan tot 400 m2 rekening te houden. Bij een maximale omvang van 600 m2 v.v.o. kan namelijk tegemoet worden gekomen aan de tendens tot verbetering van de presentatie en het comfort, waarmee voor de supermarkt een degelijke uitgangspositie voor de toekomst worden geboden, ook als trekker voor andere vestigingen. Programmatisch verdient een supermarkt van maximaal 600 m2 derhalve aanbeveling, ook al wordt deze omvang niet meteen bereikt.


Ten aanzien van de perifere detailhandel kan opgemerkt worden dat binnen het plangebied -blijkens de Nota Perifere Detailhandel in Maastricht- geen aandachtspunten gelegen zijn. Het plangebied bevat thans geen vestigingen en het beleid is gericht op het tegengaan van vestigingen voor perifere detailhandel.

 

 

6.2.2. Dienstverlenende bedrijven/kantoren

De belangrijkste vestigingen in deze categorie zijn kantoren met een balie-functie, namelijk de banken en verzekeringsbureaus.

De belangrijkste vestigingen zijn in (de onmiddellijke omgeving van) het concentratiegebied gelegen. De overige zijn verspreid, en komen ook in de woongebieden voor.

Tot de ambachtelijke en overige dienstverlenende bedrijvigheid worden ondermeer gerekend kappersbedrijven en schoonheidssalons. Van de aanwezige 8 vestigingen zijn de 4 grootste gelegen aan de Ambyerstraat. Daarnaast spelen de aan de Ambyerstraat Noord gelegen schoenhersteller, chemisch reinigen en drukkerij een rol.

 

 

6.2.3. Horeca

Amby telt thans 7 horeca-vestigingen, namelijk 4 cafés (-restaurant), en 3

cafetaria's.

Al deze vestigingen zijn gelegen aan de Ambyerstraat (Noord en Zuid). Aan de horeca wordt een beperkte ondersteunende rol toegedacht in het concentratiebeleid. De aanwezige vestigingen zijn merendeels in of zeer nabij dit gebied gelegen.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

6.3. Lokale maatschappelijke voorzieningen

 

De thans aanwezige voorzieningen zijn op inventarisatiekaart 2, "Maatschappelijke voorzieningen" samengebracht. De veranderingen in de omvang van de doelgroepen zijn als volgt.

In Amby zal er in de leeftijdscategorie 0-19 jaar een toename zijn van minimaal 300 personen. Ook de toename van 110 inwoners in de leeftijd van 0-19 jaar in Scharn Noord kan van belang zijn.

 

 

6.3.1. Onderwijs

In Amby is één school voor basisonderwijs gevestigd, die verspreid is over twee vestigingen. Deze school heeft een RK-signatuur.

Daarnaast gaat een aantal kinderen uit Amby naar de openbare basisschool aan de Bergmansweg in Scharn Noord.

Wanneer uitgegaan wordt van gelijkblijvend aandeel van de jeugdige groepen in de toekomstige bevolking (die met 25% zal groeien), dan neemt de groep van 0-9 jarigen toe met ca. 150 personen. Ook de leeftijdsgroep 10-19 zal met zo'n aantal groeien. Globaal vertaald naar het basisonderwijs gaat het om een toename vanuit Amby met zo'n 130 leerlingen.

Bij de dienst KCO is een "Spreidingsnota Basisonderwijs" in voorbereiding.

Voor een definitieve bepaling van het programma zal deze nota moeten worden afgewacht.


6.3.2. Welzijn

Thans is er één peuterspeelzaal, namelijk "Ukkepuk" aan de Ambyerstraat      Zuid. Bekeken zal worden of de huidige voorziening voldoende is om tegemoet te komen aan de te verwachten behoefte, dan wel dat er uitbreiding plaats dient te vinden. Ook is er -vanaf 1-4-1993- een kinderdagverblijf van de stichting KIM gevestigd in het complex Kastanjehof.

 

 

6.3.3. Sociaal-cultureel

Het gemeenschapshuis Ambyerhoof, op het Severenplein, biedt plaats aan een verscheidenheid van activiteiten.

Bezien moet worden of het plaatselijke verenigingsleven in staat is om de uitbreiding van het ledenbestand op te kunnen vangen en of de huidige accommodaties voldoen. Momenteel wordt een nota voorbereid over spreiding en functie van gemeenschapshuizen.

Ter vervanging van de inmiddels opgeheven bibliotheek zal Amby door een bibliobus aangedaan worden.

Er is een scouting-groep gevestigd aan de Ambyerstraat Zuid.

 

 

6.3.4. Verzorgingshuis Amby

Het Bejaardencentrum Amby is een verzorgingshuis met ca. 120 bewoners, waarvan het merendeel gevestigd in 1-persoonsappartementen.

Hoewel het toewijzingsbeleid vanuit een gezamenlijke gemeentelijke wachtlijst gebeurt, bestaat er bij de bewoners een grote mate van binding met Amby, velen hebben er gewoond.

Programmatisch is van belang dat ter plaatse voorzien gaat worden in een aantal aanleunwoningen in aansluiting op het bestaande bejaardencomplex, namelijk 24 gestapelde (huur-)woningen en 4 grondgebonden bejaardenwoningen. Deze aantallen zijn reeds opgenomen onder de paragraaf "woningbouwprogramma".

 

 

6.3.5. Medisch

Het huidige Groene Kruisgebouw aan de Severenstraat wordt opgeheven, zodat de inwoners van Amby dan zijn aangewezen op het Regiobureau Noord-Oost, gelegen in Nazareth. Voorts zijn in Amby een huisartsenpraktijk, een tandartsenpraktijk en apotheek en een fysiotherapeut aanwezig.

Ook een dierenarts is in deze categorie ondergebracht.

 

 

6.3.6. Kerk, kerkhof en begraafplaats

Deze maatschappelijke voorzieningen zijn met individuele aanduidingen in kaart gebracht.

Terug naar inhoudsopgave


6.4. Overige bedrijvigheid en dienstverlening/instituten

 

Onder deze rubriek worden die vormen van bedrijvigheid en dienstverlening begrepen die niet strikt lokaal-publieksverzorgend van aard zijn.

Ze zijn bijeengebracht op inventarisatiekaart 3, "Overige voorzieningen".

 

 

6.4.1. Bedrijven

Het gaat hierbij in de eerste plaats om een diversiteit aan bedrijven die thans in Amby gevestigd zijn en in uiteenlopende mate een lokale binding hebben.

Deze bedrijvigheid varieert van een administratiekantoortje aan huis tot aan een dansschool, van een autorijschool tot een slopersbedrijf.

 

 

6.4.2. Overige dienstverlening/instituten

Verpleegkliniek

De verpleegkliniek Zevenbronnen, gelegen aan de Lovendaalhoeve, is een algemene verpleegkliniek voor somatische en psychisch-geriatrische patinten, die een stedelijke functie heeft. De capaciteit bedraagt sinds april 1993 180 bedden.

 

Kinderinternaat

Het Groenscheldtinstituut, aan de Severenstraat, is een kinderinternaat met ca. 60 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar.

Het onderwijs wordt deels gegeven op het nabijgelegen IVOO, deels op locaties elders in de stad.

 

Speciaal basisonderwijs

Op het Instituut voor orthopedagogisch onderwijs (IVOO), aan de Severenstraat wordt speciaal basisonderwijs gegeven. Het instituut, dat een regionale functie heeft, telt ca. 100 leerlingen, waarvan een aantal in het Groenscheldtinstituut woont.

 

Voor geen van deze instituten zijn voor het bestemmingsplan relevante programmatische vragen bekend.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

6.5. Sportvoorzieningen

 

6.5.1. Lokaal verzorgend

In de huidige situatie is Amby goed bedeeld qua buitensport-voorzieningen, zowel gekoppeld aan het dorp zelf als in sportpark de Geusselt.

Bij al de verenigingen in de Geusselt geldt in meer of mindere mate een overcapaciteit aan velden. Vanuit het gemeentelijk streven naar centralisatie en optimale bespeling van velden, kan de vraag die uit een groei van Amby voortkomt worden opgevangen binnen de bestaande accommodaties.

Ook voor binnensportaccommodaties worden in Amby geen ontwikkelingen voorzien.


6.5.2. Gemeentelijke of regionale functie

In de Geusselt is een groot aantal amateur-verenigingen gevestigd, alsmede de hoofdaccommodatie van MVV.

Bij het beheer van deze voorzieningen doen zich de laatste jaren het probleem voor dat er sprake is van een beperkte bespelingsintensiteit van de aanwezige sportvelden. Op 19 januari 1993 heeft de gemeenteraad de nota "Actualisering nota sportbeleid 1988-1995" vastgesteld. Een onderdeel hiervan betreft het herstructureren van sportvelden om te komen tot een hogere bespelingsintensiteit van de velden waar thans een lage bespelingsintensiteit aanwezig is. De intensiteit van de bespeling van de voetbalvelden wordt afgeleid van de Nederlandse Sportfederatie en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond vastgestelde normen. Deze herstructureringsoperatie is momenteel in gang gezet.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

6.6. Bedrijfsterreinen

 

6.6.1. Directe omgeving stadion

In de Structuurvisie Maastricht 1990-2000 is aangegeven dat voor de terreinen direct grenzend aan het stadion een bedrijfsbestemming mogelijk is. Hiermee wordt de bestemmingsindicatie zoals die is aangegeven in het voorbereidingsbesluit van 10 juli 1986 bevestigd. Tevens is in de Structuurvisie een bestemmingsindicatie aangegeven voor de huidige oefenvelden ten noorden van het stadion. Gesteld is dat het hier een toplocatie betreft die geschikt is voor de hogere marktsegmenten welke in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen op Randwijck en Ceramique alleen dan aan bod komt als er thema's worden aangeboden die op de vermelde terreinen niet zijn te realiseren.

Bij raadsbesluit van 1 juni 1993 is besloten in principe planologische medewerking te verlenen tot vestiging van een sporthotel in combinatie met een sportgebouw op deze locatie. De raad heeft hiermee te kennen gegeven dat een sporthotel met een daaraan gekoppeld, multifunctioneel sportgebouw een thema betreft, dat uitstekend past in het sportpark Geusselt en dat niet concurrerend is voor de bedrijfsterreinen Randwijck en Ceramique, omdat deze voorziening een andere doelgroep dan de bestaande voorzieningen elders in de stad betreft.

Op basis van de randvoorwaarden die zijn opgenomen in het voorbereidingsbesluit van 10 juli 1986 is middels een anticipatieprocedure de realisering van een Mc Donaldsrestaurant-Mc Drive gerealiseerd.

 

6.6.2. Locatie Terblijterweg, Olympiaweg en Stadionweg

In het kader van de "Streekplanuitwerking/herziening op onderdelen bedrijventerreinen en kantorenlocaties Zuid-Limburg" is aangegeven dat deze locatie ontwikkeld kan worden tot een bovenregionaal bedrijventerrein voor kleinschalige high-tech bedrijven, alsmede voor lichte bedrijfsactiviteiten en handelsbedrijven exclusief detailhandel. In aansluiting op het bedrijventerrein Scharn-Noord zijn hier ook regionale bedrijven toegelaten in de branches groothandel, ambachtelijke en lichte bedrijvigheid.

In verband met de voorgenomen verplaatsing van een dansschool met een regionaal karakter vanuit de kom van Amby is op deze locatie ook horeca toegelaten, echter uitsluitend ten behoeve van deze verplaatsing.

In het onderwerpelijke bestemmingsplan wordt hiervoor de mogelijkheid geboden.

Terug naar inhoudsopgave

 


6.7. Samenvatting programmatische uitgangspunten

 

In kwantitatieve zin vormt de toe te voegen woningbouw de hoofdmoot. Het gaat hierbij om in totaal ca. 750 woningen, waarvan het merendeel in het uitbreidingsgebied Amby Zuid-Oost gelegen is. Dit brengt een toename van de bevolkingsomvang met zich mee die van invloed kan zijn op de voorzieningen.

Voor de publieksverzorgende voorzieningen (winkels, commerciële dienstverlening en horeca), zal actie vooral op kwalitatieve verbetering gericht moeten zijn. Voor de winkels zal met name de verplaatsing naar een concentratiegebied noodzakelijk zijn.

Hierbij is enige uitbreiding, met name van de bestaande -te verplaatsen- winkels, op korte termijn in totaal zo'n 375 m2 v.v.o., mogelijk.

Met extra mogelijkheden voor verdere uitgroei van de supermarkt met nog eens 200 m2, tot in totaal ca. 600 m2 moet rekening worden gehouden.

Op dit moment zijn enkele nota's in voorbereiding omtrent de effecten op de benodigde omvang van lokale maatschappelijke voorzieningen, met name het op het vlak van onderwijs en welzijn.

 

Afgewacht moet worden of hieruit programmatische elementen naar voren komen.

Voor wat betreft bedrijvigheid geldt dat de terreinen direct grenzend aan het Geusseltstadion, alsmede de locatie Terblijterweg, Olympiaweg en Stadionweg ontwikkeld kunnen worden voor bedrijfsvestiging, met inachtname van de hiervoor aangegeven tweedeling.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 7.  VERKEER EN VERVOER

 

 

7.1. Inleiding

 

In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan enkele achtergronden en uitgangspunten die voor het opstellen van het bestemmingsplan van belang zijn.

Het meeste actuele beleid is verwoord in de Structuurschets Amby. Overigens blijven daarin thans ook nog enkele thema's met onzekerheden omgeven. Met name gaat het daarbij om de aanpak van de problematiek op de Ambyerstraat.

In het onderstaande wordt het betreffende gedeelte uit de Structuurschets (hoofdstuk 4) samengevat.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

7.2. Samenvatting

 

7.2.1. Voorgeschiedenis verkeersstructuur

Nadat aanvankelijk (1958) de hoofdontsluiting via de Westrand gedacht was, en deze ook ten dele aangelegd is heeft het doortrekken van deze weg in zuidelijke richting niet meer plaatsgevonden.

In het Structuurplan 1979 werden voor Maastricht Noord-Oost de volgende verkeersmaatregelen voorgesteld:

-     omlegging van de A2 ten oosten van de stad, langs de Molenweg;

-     aanleg van een oostelijke randweg voor lokaal verkeer (met name voor het gebied Achter de Hoven), tussen de Molenweg en de geprojecteerde A2;

-     aanleg van de Terblijterweg, bedoeld als hoofdtoegangsweg van Maastricht, komend vanaf de geprojecteerde A2.

Toen in 1983 de omlegging van de A2 van de baan was werd het idee van een Oostelijke Randweg gehandhaafd. Uitgegaan werd van de aanleg van de randweg in combinatie met een verkeersruit rondom het kruispunt Ambyerstraat-Severenstraat.

 

De laatste jaren is het verkeers- en vervoersbeleid op Rijks-, provinciaal- en gemeentelijk niveau, met name ten aanzien van de aanleg van nieuwe wegen gewijzigd. Met de vaststelling van het Raamplan Mobiliteitsbeheersing in juli 1992 heeft de gemeenteraad besloten dat:

-     Oplossingen voor verkeersproblemen vooral gezocht zullen moeten worden in alternatieve vervoerswijzen, zoals het openbaar vervoer en de fiets.

-     Voor wat betreft het autoverkeer gestreefd wordt naar concentratie op hoofdwegen om de milieu-effecten zoveel mogelijk te beperken.

Dit betekent ook voor Amby dat de oplossingen voor de verkeersproblemen zoveel mogelijk binnen het bestaande wegennet gezocht moeten worden.

Dit leidt tot een heroverweging.

 

 

7.2.2. Verkeersproblematiek

De verkeersproblematiek van Amby wordt veroorzaakt door twee factoren:

1.   Er is een grote verkeersdruk op de Ambyerstraat.

      De verkeersintensiteit was in 1991 op de Ambyerstraat Noord 7100 motorvoertuigen per etmaal en op de Ambyerstraat Zuid 8100 motorvoertuigen per etmaal.


   Van het totale verkeer op de Ambyerstraat bestaat ca. 50% uit doorgaand verkeer. Het merendeel betreft de routes: Ambyerweg-Vijverdalseweg v.v., A79-Vijverdalseweg v.v., en Severenstraat-Vijverdalseweg v.v.

 

2.   De Ambyerstraat wordt als onveilig ervaren, met name door de hoge snelheden van het gemotoriseerde verkeer en door de onoverzichtelijkheid van een aantal punten. Met name voor het langzaam verkeer ontbreken goede voorzieningen zoals oversteekvoorzieningen, goede trottoirs en fietsstroken. De onoverzichtelijkheid wordt deels veroorzaakt door op de weg geparkeerde auto's en deels door de ruimtelijke inrichting van de weg en de kruispunten.

 

Bij het zoeken naar oplossingen voor de verkeersdruk op de Ambyerstraat zal een relatie gelegd moeten worden met de totale verkeersstructuur in Maastricht Noord-Oost. Van invloed zijn zeker de aanleg van de Terblijterweg (gereed) en van de Vijverdalseweg (gereed in 1994), de verknoping van de A2 en de A79 (vooralsnog na 2000) en de verruiming van de capaciteit op de A2 door tijdelijke maatregelen en door de ondertunneling (deze laatste maatregel zal niet voor 2010 gereed zijn).

Omdat de oplossing van de verkeersdruk op de Ambyerstraat niet eenvoudig is en de nodige tijd vergt voor studie en politieke besluitvorming, is gekozen voor een gefaseerde aanpak.

Vooruitlopend op de uiteindelijke maatregelen ter vermindering van de verkeersdruk op de Ambyerstraat werden maatregelen voorgesteld ter verbetering van de verkeersveiligheid.

De eerste fase van deze verkeersveiligheidsmaatregelen is in 1992 uitgevoerd, het betreft:

-     verbetering van de situatie voor het langzaam verkeer op het punt Ambyerstraat-Severenplein, door middel van een reconstructie;

-     verbreding van de trottoirs op de Ambyerstraat tussen het Lindenplein en In de O waardoor de doorgang voor voetgangers op een acceptabel niveau komt.

De vervolgfasen van maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid worden in hoofdstuk 9 van deze toelichting beschreven.

Deze maatregelen zijn door de gemeenteraad van Maastricht op 8 februari 1994 vastgesteld.

 

 

7.2.3. Openbaar vervoer

In de huidige situatie lopen er twee busroutes door Amby: streekbus Maastricht-Heerlen (lijn 52) en stadsbus Amby-Pottenberg. Daarnaast rijdt één van de avond/treinbussen door Amby. Om de verpleegkliniek de Zeven Bronnen beter bereikbaar te maken per openbaar vervoer wordt voorzien in een busroute over de Gravenstraat.

De reistijden van de stadsbus zijn lang, doordat de bus een nogal omslachtige beweging door Amby maakt. Vanwege het streven naar een optimale bediening van Amby is uiteindelijk -met uitzondering van de ombuiging via de Gravenstraat- toch gekozen voor de huidige route.

In het nog op te stellen Openbaar Vervoersplan zal worden bezien of een rechtstreekse verbinding met Maastricht Oost realiseerbaar is.

 


7.2.4.  Langzaam verkeer

Wat betreft de langzaam-verkeersroutes kan in Amby onderscheid gemaakt worden tussen voetpaden, fietspaden en fietsroutes waarbij gebruik wordt gemaakt van de auto-infrastructuur. Daarnaast kan er ook onderscheid worden gemaakt tussen recreatieve en niet-recreatieve routes.

Uitgangspunt voor Amby is het zoveel mogelijk benutten van bestaande paden en routes, aansluitend op routes in het landschap.

 

Fietsroutes

In en rond Amby is een aantal fietsroutes gelegen, die niet allemaal met aparte fietsvoorzieningen zijn uitgerust. Met name langs de Ambyerstraat en langs de Molenweg zal bekeken moeten worden of maatregelen mogelijk zijn.

 

Voetpaden

Zowel bij het woongebied Achter de Hoven als in Amby Zuid-Oost lopen verschillende paden die redelijk goed op elkaar en de bestaande wegen aansluiten. Ook in het Geusselt-gebied en de landgoederenzone lopen nog een aantal voetpaden, zie hoofdstuk 12.

 

Nieuwe routes

Door de realisering van nieuwe bouwlocaties zullen er enkele structurele verbindingen voor langzaam verkeer worden toegevoegd, zowel op buurtniveau als op stadsdeelniveau. Hiervoor wordt verwezen naar de beschrijving van de bouwlocaties in hoofdstuk 10.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

 

HOOFDSTUK 8. MILIEU

 

 

8.1. Inleiding

 

Dit hoofdstuk bevat vooral belemmeringen en richtlijnen in relatie met het aspect milieuhygiëne.

Na samenvattingen van het gestelde in de Structuurschets, namelijk over geluid (par. 5.3.), overige randvoorwaarden (par. 5.4.) en duurzaam bouwen (par. 5.2.) is aanvullend specifiek ingegaan op het wegverkeerslawaai.

Een korte samenvatting sluit dit hoofdstuk af.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

8.2. Samenvatting Structuurschets

 

8.2.1. Geluid

Industrielawaai

In het westelijk deel van het plangebied zijn zones geprojecteerd ex. artikel 53 van de Wet geluidhinder. Dit betreft de zones rond de terreinen MOSA-Meerssenerweg en Limmel. Aangezien geen sprake is van geluidgevoelige bestemmingen in dit deel van het plan, hebben deze zones geen gevolgen voor het onderhavige bestemmingsplan. Deze zones zijn op kaart 2 aangegeven.

 

Luchtvaartlawaai

Wettelijk kader voor luchtvaartlawaai zijn de zogenaamde Kosteneenheden. De geluidscontouren van de huidige Luchthaven Maastricht, getekend volgens deze geluidsnormen leggen geen ruimtebeslag op grondgebied van de gemeente Maastricht. Ze vormen dus in de R.O.-sfeer geen beletsel in haar ontwikkelingen, ook niet in Amby.

Ten tijde van de behandeling van de uitbreiding van de luchthaven (met de oostwest-baan) heeft de gemeente Maastricht zich achter de normstelling van professor Griefahn gesteld. Het toepassen van de Griefahn-normering heeft geen juridische gevolgen voor het wel of niet bouwen van woningen, maar geeft een minimale isolatie-waarde weer voor de slaapvertrekken. De Griefahn-contouren zijn voor die toekomstige -uitgebreide- situatie ook bepaald voor de aanwezige noordzuid-baan van de luchthaven.

Amby is, de uitbreidingsgebieden inbegrepen, geheel buiten de "lichtste" Griefahn-contour gelegen, zodat hiermee geen rekening behoeft te worden gehouden.

Op basis van recente jurisprudentie is gebleken dat de Griefahn-contouren geen planologische relevantie hebben. Daarom zijn zij in het kader van dit plan ook verder niet van belang.

 


8.2.2. Overige randvoorwaarden

Bedrijven

In detail worden milieuhinderlijke bedrijven, en de mate waarin daarmee met woningbouw rekening moet worden gehouden beschreven in hoofdstuk 10 en 11.

 

Afval

Alle binnen een woongebied gebruikelijke straatvoorzieningen voor de afvalinzameling zullen worden gerealiseerd, en verder is Amby aangewezen op het te realiseren milieustation op bedrijventerrein Scharn-Noord.

 

Waterwinning

Er moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van twee waterwinplaatsen in de nabijheid van het plangebied, te weten "IJzeren Kuilen", aan de noordoost-zijde en "De Tombe" aan de zuidoost-zijde.

Op kaart 6 uit het kaartenboek van de structuurschets blijkt dat een groot deel van het plangebied (voornamelijk bestaand bebouwd gebied) is gelegen in het grondwaterbeschermingsgebied van "IJzeren Kuilen". Een gedeelte van het plangebied ten noorden van de Hagenstraat is gelegen binnen het waterwingebied.

Het grondwaterbeschermingsgebied van "De Tombe" ligt geheel buiten het plangebied.

In het vooroverleg is van de zijde van de P.P.C. opgemerkt dat bij de afwegingen omtrent de locatie Amby Noord-Oost nog aandacht geschonken moet worden aan de belangen van de grondwaterbescherming.

 

Bodem

In het gebied Amby is op een aantal plaatsen nieuwbouw geprojecteerd:

1. Gravenhof Noord en Zuid;

2. Heukelstraat Zuid;

3. Amby Zuid-Oost;

4. Amby Noord-Oost (indirecte bestemming);

5. Achter de Hoven (aanleunwoningen);

6. Witte Boerderij en locatie Lousberg Ambyerstraat;

7. Abiorixweg oostzijde.

 

Voor deze locaties heeft een historisch onderzoek plaatsgevonden naar de kwaliteit van de bodem. Op basis van dit historisch onderzoek zijn geen plekken als verdacht aangemerkt. Bij realisering van deze bouwmogelijkheden zal in het kader van de bouwvergunningprocedure een uit te voeren indicatief onderzoek definitief duidelijkheid moeten geven of en in hoeverre daadwerkelijk bodemvervuiling aanwezig is. Onder vigeur van de per 1 oktober 1992 in werking getreden herziene Woningwet en Bouwbesluit, met daaraan gekoppeld de gemeentelijke bouwverordening, is in het kader van de bouwaanvraag een zodanig bodemonderzoek verplicht. Voor de locaties 1,3 en 6 (ged.) hebben reeds oriënterende bodemonderzoeken uitgewezen, dat er geen sprake is van te saneren bodemverontreinigingen.

 

Externe veiligheid

In het kader van het PIEV (Project Interim zoneringsregeling Externe Veiligheid) is gebleken dat de externe veiligheid rond stationsemplacementen nadere studie behoeft.

Gezien het nog niet uitgekristalliseerde rijksbeleid zijn eventuele concrete consequenties voor het plangebied nog onduidelijk, en wordt daaraan in het plan geen verdere aandacht besteed.

 


Lucht

Met betrekking tot de luchtverontreiniging als gevolg van verkeer kunnen in het plangebied verhoogde concentraties van NO2, CO en benzeen optreden. Deze concentraties overschrijden de hiervoor geldende normen niet.

 


8.2.3. Duurzaam bouwen; bouwkundige en stedebouwkundige aspecten

Het Nationaal Milieubeleidplan Plus (NMP+) spreekt in relatie tot het bouwen over: "duurzaam bouwen": een wijze van bouwen die erop gericht is de gezondheids- en milieu-effecten als gevolg van het bouwen en de gebouwde omgeving te reduceren.

Met de in de Structuurschets neergelegde stedebouwkundige en infrastructurele en bouwkundige maatregelen is in het plan zo mogelijk rekening gehouden.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

8.3. Verkeerslawaai

 

Bij het verkeerslawaai verdient bestrijding aan de bron de voorkeur, met name beïnvloeding van het verkeersaanbod en de samenstelling.

In het kader van de verkeersproblematiek in Amby is een aantal verkeersvarianten bekeken. De meest milieuvriendelijke is de variant met de verkeerssluizen (variant 1, zie Verkeer en Vervoer). Deze variant heeft geen spreiding van de overlast tot gevolg.

Overigens zal er op de Ambyerstraat zelf -met de oplossing van de verkeerssluizen- geen sprake zijn van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder, die een toename van (afgerond) tenminste 2 dB(A) vereist. Omdat de intensiteiten daar af moeten nemen, kan het wel zo zijn dat op andere wegen als gevolg daarvan een toename plaatsvindt. In dat geval zal ook bezien moeten worden in hoeverre voor die wegen sprake zal zijn van een toename van minstens 2 dB(A).

Dit is overigens onwaarschijnlijk omdat de orde van grootte van de afname in relatie met intensiteiten op de hogere-orde-wegen -waar de toename plaats moet vinden- zeer gering is.

Het bestemmingsplan voorziet op diverse locaties in te projecteren woningen. Voorzover deze bouwmogelijkheden in de onderzoekszone van zoneplichtige wegen gelegen zijn, is akoestisch onderzoek verricht.

Het Rapport Akoestisch Onderzoek, dat uitgebreid ingaat op uitgangspunten, invoergegevens en rekenresultaten, is als bijlage aan deze toelichting toegevoegd.

Kort samengevat gaat het om de volgende wegen:

-     Rijkswegen A2 en A79

-     Ambyerstraat Noord

-     Ambyerstraat Zuid

en om bouwmogelijkheden gelegen in de gebieden

-     Gravenhof Noord en Gravenhof Zuid

-     Heukelstraat Zuid

-     Amby Zuid-Oost

-     Inbreidingslocaties aan de Ambiorixweg

-     Inbreidingslocatie "De Witte Boerderij".

 


Voor Amby Zuid-Oost en voor Heukelstraat Zuid is bezien welke gevelbelastingen zouden heersen op de grens van de bestemming. Dit is gedaan in een situatie waarbij rekening gehouden is met de afschermende werking van aanwezige bebouwing. Op die wijze is daar een nauwkeurig beeld verkregen van de mogelijkheden in de genoemde uitbreidingsplannen. Geconcludeerd kan worden dat het in deze plannen zonder meer mogelijk is aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen.


Voor de plannen Gravenhof Noord en -Zuid zal een deel van de te projecteren woningen een doelmatige afschermende functie gaan vervullen voor de achterliggende woningen. Voor deze eerstelijnsbebouwing -waar de voorkeursgrenswaarde zal worden overschreden- zal om die reden een hogere waarde van 55 à 61 dB(A) moeten worden vastgesteld.

Voor de aan de oostzijde van de Ambiorixweg gelegen inbreidingslocaties, die deels gelegen zijn in de onderzoekszone van de rijksweg en in de zone van de Ambyerstraat Noord, wordt uiteraard eveneens gestreefd naar het niet overschrijden van de voorkeursgrenswaarde.

De belasting vanwege de Ambyerstraat Noord blijft, door de afscherming van tussenliggende bebouwing, ruim onder de 50 dB(A). Die van de A2/A79 zal op een enkele plaats op maximaal 54 dB(A) uitkomen. Omdat maatregelen aan de A2/A79 in deze situatie niet doeltreffend zijn en waarschijnlijk ook overwegende bezwaren oproepen, wordt hier eveneens gekozen voor de mogelijkheid van het vaststellen van een hogere waarde (te weten 54 dB(A)), met als subcriterium het opvullen van een open plaats tussen aanwezige bebouwing.

Op de locatie "De Witte Boerderij" zullen, vanwege de Ambyerstraat Noord, gevelbelastingen optreden in de orde van grootte van 61 dB(A). Dit maakt vaststelling van een hogere waarde -met eveneens als subcriterium het invullen van een open plaats- noodzakelijk.

 

Voor zover dat nodig is zal op de betekenis van de resultaten van het onderzoek ook bij de bespreking van de afzonderlijke gebieden in de hoofdstukken 10 en 11 worden ingegaan.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

8.4. Samenvatting uitgangspunten milieu

 

De concrete aandachtspunten op het aspect milieu zijn als volgt samen te vatten.

Het aspect geluid beperkt zich praktisch tot verkeerslawaai, omdat aan het industrielawaai en het luchtverkeerslawaai geen beperkingen in planologische zin verbonden zijn. Op enkele plaatsen is het niet goed mogelijk aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen. Het gaat hierbij om de aan de Ambyerstraat  Zuid gelegen gedeelten van Gravenhof Noord en -Zuid. Ook de locatie Witte Boerderij wordt fors belast. Mogelijk treedt een zeer geringe overschrijding op bij een enkele inbreidingsmogelijkheid in de Ambiorixweg. In al deze situaties kunnen hogere waarden worden vastgesteld.

 

Bij de ontwikkeling van het woongebied Amby Noord-Oost, welke uitsluitend gerealiseerd kan worden door middel van een wijzigingsbevoegdheid, dient rekening te worden gehouden met de ligging van een gedeelte van dit gebied binnen een waterwingebied.

 

Het thema bodem wordt bij de afzonderlijke locaties behandeld.

 

Bij de planvorming dient voorts zoveel mogelijk rekening te worden gehouden met de stedebouwkundige en bouwkundige aspecten van "duurzaam bouwen".

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 9. STRUCTUURSCHETS AMBY-KNELPUNTEN EN MAATREGELEN

 

 

In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de in de voorgaande hoofdstukken gesignaleerde knelpunten en de gewenste en/of mogelijke maatregelen.

 

 

9.1. Samenvatting knelpunten

 

Verkeersknelpunten

1.         Te zware verkeersbelasting

            a.   Ambyerstraat;

            b.   Severenstraat.

 

2.         Sluipverkeer

            a. Molenweg;

            b.   Peutgensweg, op het gedeelte ten oosten van Molenweg.

 

3.         Slecht functionerend kruispunt

            a.   het kruispunt Ambyerstraat, Severenstraat; te grote verkeersbelasting en onoverzichtelijk;

            b.   de driesprong Ambyerstraat Noord-Westrand; te hoge snelheden bij naderen van het kruispunt.

 

4.         Onvolledige aansluiting van de rijkswegen A2/A79:

            dit veroorzaakt een vergroting van de verkeersbelasting van de Ambyerstraat door sluipverkeer, voornamelijk vanuit Meerssen en in mindere mate vanuit Heerlen.

 

5.         Parkeeroverlast

            a. Heukelstraat bij sportvelden;

            b. Ambyerstraat Zuid bij Heukelstraat;

            c. Molenweg bij tennispark;

            d. Ambyerstraat Noord, bij de supermarkt.

 

6.         Te smalle trottoirs

            a.   Ambyerstraat Noord, tussen "In de O" en het Lindenplein (reeds verbeterd);

            b.   het westelijke gedeelte van de Longinastraat.

 

7.         Ontbrekende voetgangersverbinding of slechte oversteekbaarheid

            a. over de Ambyerstraat Noord bij het Severenplein;

            b. over de Ambyerstraat Noord bij de supermarkt;

            c.   over de Terblijterweg bij de Oostermaasweg, ter verbinding van de bouwlocatie Scharn Noord en De Geusselt;

            d.   langs de Severenstraat, tussen de Westrand en de tunnel onder de A2 (Marathonweg);

            e.   tussen het Lindenplein, via de Laurierhoven, langs de zuidzijde van het verzorgingstehuis Achter de Hoven, naar de bouwlocatie Amby     Noord-Oost;

            f.    over de Severenstraat bij de verpleegkliniek de Zeven Bronnen.


8.         Ontbrekende of slecht functionerende fietsverbinding

            a.   tussen de Heukelstraat en de toekomstige bouwlocatie Gravenhof      Zuid, in aansluiting op de Westrand;

            b.   de doorsteek vanuit De Geusselt, langs de woonwagenstandplaats, naar de Heukelstraat;

            c.   langs de noordzijde van de Terblijterweg, vanaf de Molenweg naar het kruispunt met de Vijverdalseweg.

 

9.         Slechte bereikbaarheid per openbaar vervoer

            a.   verpleegkliniek De Zeven Bronnen.

 

Ruimtelijke knelpunten

10.  Fysieke elementen met een negatieve uitstraling 

            a.   slopersbedrijf Crijns, aan de Molenweg;

            b.   verwaarloosde boerderij en braakliggend veld, aan de oostzijde van de Ambyerstraat Noord ter hoogte van het voetpad naar de Peppelhoven;

            c.   slechte integratie woonwagenstandplaats aan de Olympiaweg in de Geusselt;

            d.   achterzijde Stadion Geusselt; na draaiing van het stadion is aan de zijde van de Stadionweg (fraaie laan met platanen), een naargeestig en sociaal onveilig gebied ontstaan.

 

11.  Slecht ingerichte openbare ruimte

            a.   de Ambyerstraat Noord, ter hoogte van het Severenplein, met inbegrip van de ruimte naast het voormalige Raadhuis (reeds verbeterd);

            b.   er is sprake van een onduidelijke overgang tussen de open ruimte van het Lindenplein en de voortuin van het verzorgingstehuis Achter de Hoven, die een te geringe mate van beslotenheid heeft; tevens komt de relatie met het gebied rondom de Tiendschuur niet tot zijn recht door de dichte beplanting langs de straat Achter de Hoven;

            c.   er is sprake van een onduidelijke ruimtelijke overgang van dorpskern naar buitengebied bij de westelijke entree aan de Severenstraat.

 

Knelpunten ten aanzien van het landschap en de grote groengebieden

12.  Slecht ingericht groengebied

            a.   de groene zoom van de Westrand; door het ontbreken van een voetpad langs de open ruimte (er ligt alleen een slecht onderhouden trottoir) is de beleving van de fraaie dorpsrand niet optimaal;

            b.   de speeltuin Tina, op de hoek van de Molenweg en de Longinastraat; bij de inrichting van het terrein is niet ingespeeld op de bijzondere landschappelijke situering aan het open middenterras, juist ter plekke van een droogdaluitloper.

 

13.  Ontbrekende ruimtelijke continuïteit en recreatieve verbindingen

            a.   continuïteit van de groene wig aan weerszijden van de Ambyerstraat  Zuid: door de inrichting van het westelijke deel (regenwatervijver) is het een in zichzelf gekeerd gebied geworden; de betekenis van dit element als schakel in de groene wig komt hierdoor niet tot uiting;


      b.   de verbinding tussen De Geusselt en het groengebied rondom Huize Severen:

                  het Geusselt-complex is vanuit het noorden alleen ontsloten via de entree bij het kasteeltje Geusselt. Van de groengebieden ten noorden van de Geusselt is alleen ter hoogte van Huize Severen een ontsluiting. Het gebrek aan verbindingen tussen deze twee grote groengebieden vormt een knelpunt. Ook in ruimtelijk opzicht ontbreken relaties doordat beide groengebieden dichte randen hebben naar de Severenstraat;

            c.   de toegankelijkheid van het parkgebied rondom Huize Severen vanuit Amby Noord-West en de Westrand:

                  verbindingen ontbreken hier, waardoor het park slecht bereikbaar is vanuit Amby West. Vanaf het Severenplein loopt een pad naar het park, dat echter niet openbaar is en wordt geblokkeerd door een materiaalopslag van woningbouwvereniging Maasvallei.

 

14.  Grote groengebieden met structurele tekortkomingen

            a.   de Geusselt; dit gebied bestaat uit het Sportcomplex, de parkzones rondom het kasteeltje Geusselt en rondom de regenwatervijver en woonwagen- en bedrijfsterreinen. De interne organisatie van het gebied is onsamenhangend, hetgeen de oriëntatie bemoeilijkt. Ook de samenhang met aangrenzende gebieden is gebrekkig. Hierdoor valt de Geusselt uiteen in fragmenten en functioneert het niet als groot parkgebied op stadsdeelniveau.

                  Vanwege de grote omvang van het gebied, en de sterke verwevenheid van de problemen, wordt in hoofdstuk 12 verder ingegaan op de knelpunten;

            b.   de groengebieden ten noorden van de Severenstraat.

                  Door versnippering van het voormalige landgoed Severen over verschillende eigenaren is de historische samenhang verbroken en zijn delen van het gebied in verval geraakt. De bereikbaarheid en ontsluiting zijn ontoereikend. Voor gedetailleerde omschrijving van de knelpunten wordt verwezen naar hoofdstuk 12.

 

Knelpunten ten aanzien van ecologische aspecten

15.  a.   verdwijnen van karakteristieke milieus voor flora en fauna door het intensieve agrarische grondgebruik en door het verdwijnen van kleine landschapselementen; als biotopen op zichzelf en als verbindingen tussen biotopen;

            b.   verarming van de karakteristieke vegetaties, met name in de landgoedparken, door teveel aan stikstof in de bodem en door achterstallig beheer;

            c.   achteruitgang van de waterkwantiteit en de waterkwaliteit, met name in de landgoederen: de vijvers van de Severenhof verdrogen, het water is te rijk aan stikstof;

            d.   conflicterende belangen in het Geusseltpark: waterafvoer ten behoeve van de sportvelden heeft negatieve invloed op de waterhuishouding in het park;

            e.   geïsoleerde ligging van het regenwatervijvergebied;

            f.    de samenstelling van de beplantingen in het sport-gedeelte van het Geusseltpark en een intensief groenonderhoud beperken de ecologische potenties van de vegetatie.

Terug naar inhoudsopgave


9.2. Samenvatting maatregelen

 

Dit betreft de te treffen fysieke maatregelen, ter oplossing van de gesignaleerde knelpunten. Dit overzicht beperkt zich tot de maatregelen die los staan van de grote bouwlocaties. Waar nodig wordt verwezen naar de maatregelen die binnen deze grote locaties zullen worden getroffen.

Behalve voor de verkeersmaatregelen is voor de overige maatregelen voor de duidelijkheid is de zelfde nummering aangehouden als bij het overzicht van de knelpunten. De afwijkende behandeling van de verkeersmaatregelen is ingegeven door de aparte besluitvorming die hierover heeft plaatsgevonden bij raadsbesluit van 8 februari 1994.

 

Verkeersmaatregelen

 

Bij raadsbesluit is besloten tot een aantal verkeersmaatregelen voor Amby, waarbij het gaat om de volgende onderdelen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:

 

*     Maatregelen Ambyerstraat

*     Maatregelen Severenstraat

*     Fietsroutes

*     Maatregelen tegen sluipverkeer

*     Gevolgen voor de busmaatschappijen

*     Gevolgen voor gehandicapten

*     Parkeren.

 

Het voert te ver om al deze maatregelen hier in extenso opnieuw te beschrijven, zodat kortheidshalve hiervoor wordt verwezen naar het betreffende raadsvoorstel en raadsbesluit.

 

Ruimtelijke maatregelen

10.  Opheffing van negatieve uitstraling van fysieke elementen

            a.   verwaarloosde boerderij en braakliggend veld, aan de oostzijde van de Ambyerstraat Noord ter hoogte van het voetpad naar de Peppelhoven:

                  in het kader van de planontwikkeling voor de dorpskern wordt onderzocht of op deze locatie een complex winkels met daarboven bejaardenwoningen gerealiseerd kan worden; zie hoofdstuk 11.2.;

            b.   slechte integratie woonwagenstandplaats aan de Olympiaweg in de Geusselt:

                  er is reeds sprake van een verbetering van de uitstraling van het complex door een interne reorganisatie en door de herinrichting van de randen. In het kader van het herinrichtingsplan voor de Geusselt kan het doortrekken van de Olympiaweg als fietsroute naar de Heukelstraat hieraan worden toegevoegd; zie hoofdstuk 12.2.;

            c.   achterzijde Stadion Geusselt:

                  dit knelpunt kan worden verholpen door een herprofilering van de Stadionweg ter plaatse; zie hoofdstuk 12.2. Tevens is dit een aandachtspunt bij de nadere uitwerking van het plan voor de bedrijfslocaties rondom het stadion.


11.  Verbetering van slecht ingerichte openbare ruimten

            a.   de Ambyerstraat Noord, ter hoogte van het Severenplein:

                  in het kader van de te treffen maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid (fase 1) wordt ter hoogte van het Severenplein een brede middenberm aangebracht in de Ambyerstraat Noord, met daarop een rij bomen. Tevens zal de brede voorruimte voor het voormalige raadhuis worden geaccentueerd door de aanplant van een drietal bomen, waardoor de indeling van de betreffende openbare ruimte wordt verduidelijkt;

            b.   de overgang tussen het Lindenplein en de voortuin van het verzorgingstehuis Achter de Hoven en de straat Achter de Hoven: Door herinrichting van de beplanting kan de voortuin van het verzorgingstehuis een grotere mate van beslotenheid krijgen. Tevens kan er, door het opschonen van de onderbeplanting langs de straat Achter de Hoven, een vrij zicht ontstaan vanaf het Lindenplein naar het gebied rondom de Tiendschuur;

            c.   de westelijke dorpsentree vraagt om een ruimtelijke versterking door middel van het aanplanten van een rij bomen langs de zuidzijde van de Severenstraat ter hoogte van de Zeven Bronnen, in aansluiting op de boombeplanting die ter hoogte van de Geusselt reeds aanwezig is.

 

Maatregelen ten aanzien van het landschap en de grote groengebieden

12.  Slecht ingerichte groengebieden

            a.   de groene zoom langs de Westrand:

                  binnen de brede maat van het wegprofiel is voldoende ruimte beschikbaar voor versterking van de ruimtelijke kwaliteiten van de Westrand. Hiertoe kan tussen het voetpad en de rijbaan een haag aangeplant worden, die het bestaande voetpad meer betrekt op het buitengebied een ruimtelijke versterking betekent van de fraaie bocht die de Westrand maakt. Tevens zal in overleg met de eigenaar worden gestreefd naar herstel van de openheid van de weide;

            b.   de speeltuin Tina, op de hoek van de Molenweg en de Longinastraat:

                  in het kader van het reguliere onderhoud zal een deel van de onderbeplanting worden verwijderd, waardoor het zicht op het landschap vanaf de Molenweg wordt verbeterd.

                 

13.  Ontbrekende ruimtelijke continuïteit en recreatieve verbindingen

            a.   continuïteit van de groene wig aan weerszijden van de Ambyerstraat  Zuid:

                  op het hoogste en meest oostelijk gelegen punt op de grondwal rondom de regenvijver kan een uitzichtpunt gemaakt worden van waaruit een fraai uitzicht mogelijk is op de toekomstige groene wig tussen Amby en Scharn Noord. Dit uitzichtpunt kan een belangrijke schakel worden in de groene wig door het te verbinden met het voetpad rondom de regenwatervijver én door te zorgen voor een verbindingsroute in de richting van de Peutgensweg, langs de noordzijde van het grondgebied van de Ravecamp. Door het realiseren van deze kortsluiting is het mogelijk om een continue voetgangersroute te realiseren die de groengebieden aan weerszijden van de Ambyerstraat Zuid met elkaar verbindt. Daarmee ontstaat een recreatieve route, die het landschap van de Bemelergrubbe verbindt met het stedelijke parkgebied de Geusselt;

            b.   de verbinding tussen de Geusselt en het groengebied rondom Huize Severen:

                  deze verbinding kan worden aangebracht door aanleg van een pad langs de Kanjel, in aansluiting op het pad naar het Geusseltkasteeltje. Als tweede mogelijkheid tot verbetering wordt voorgesteld in het Geusseltpark een route langs de waterloop tussen de sportvelden aan te leggen. Daarnaast moet de voetgangersvoorziening langs de Marathonweg-Severenstraat worden verbreed en moeten oversteekpunten worden verbeterd;

            c.   de toegankelijkheid van het parkgebied rondom Huize Severen vanuit Amby Noord-West en de Westrand:

                  aansluitend op de van Slijpenstraat kan door de weide een smal pad worden aangelegd dat het park vanuit het noorden toegankelijk maakt.

                  In aansluiting op het Severenplein kan in overleg met betreffende eigenaren de bestaande toegang naar het park worden opengemaakt door het verplaatsen van het opslagterrein en door de verbinding openbaar te maken.

 

14.  Grote groengebieden met structurele tekortkomingen

            a.   de Geusselt:

                  voor het opheffen van de gesignaleerde knelpunten is het noodzakelijk dat een totaalopzet gemaakt wordt voor verbetering van de ruimtelijke "leesbaarheid" van de Geusselt. Dit vereist enerzijds ingrepen die op zichzelf staan en anderzijds kan bij toekomstige herstructurering van delen van het park hierop worden ingespeeld.

                  Het plan voor een nieuwe totaalopzet zal nadere studie vergen. In hoofdstuk 12 wordt hierop verder ingegaan;

            b.   de groengebieden ten noorden van de Severenstraat:

                  de maatregelen bestaan uit het verbeteren van de ontsluiting en de verbindingen met de Westrand en het Geusseltcomplex.

                  Daarnaast is een herstelplan noodzakelijk voor het parkgebied. Belangrijke randvoorwaarde hierbij is de mogelijkheid tot het verbeteren van de waterhuishouding. In overleg tussen Waterschap R&O en de eigenaar, de Elisabeth Strouven Stichting, moeten de mogelijkheden hiervoor worden onderzocht.

                  Zie verder hoofdstuk 12.

 

Maatregelen ten aanzien van ecologische aspecten

15.  a.   bij de ontwikkeling van de bouwlocaties zorgvuldig omgaan met bestaande kleine landschapselementen en hoogstamboomgaarden. Deze handhaven daar waar in stedebouwkundig plan mogelijkheden liggen. Bij herinrichting van groengebieden en aanleg van de groene wig ecologische aspecten meenemen.

                  Voor het buitengebied-oost, dat indirect van invloed is op de ecologische waarden en potenties van het structuurschetsgebied zal in het kader van het Landschapsbeleidsplan een aantal kleine landschapselementen worden ontwikkeld. Daarnaast zal in een op te zetten beheersplatform voor het buitengebied in overleg met alle betrokkenen gestreefd worden naar een milieuvriendelijker beheer van het buitengebied;


      b.   via directe fysieke maatregelen is aan de stikstofverrijking structureel weinig te doen. Alleen als in de buitengebieden maatregelen worden getroffen om de stikstofuitstoot door de landbouw te verminderen, zal dit op langere termijn effect hebben.

                  Het achterstallig beheer vraagt om een herstelbeheersplan, waarvoor de eigenaar van het landgoed verantwoordelijk is.  Via subsidieregelingen kunnen eigenaren worden gestimuleerd tot het maken van zo'n plan;

            c.   het Waterschap Roer en Overmaas is in 1993 gestart met een inventariserend onderzoek naar de knelpunten ten aanzien van het waterbeheer in de landgoederenzone. De vijvers van Severen vormen één schakel in een zeer complex systeem van waterlopen. Vast staat dat de waterkwantiteit problematisch is. Het onderzoek moet uitmonden in een herstelplan voor de vijvers en waterlopen in het gehele landgoederengebied;

 d.e.f.    nader onderzoek moet uitwijzen of de potenties ook benut kunnen worden in relatie tot de sportveldenproblematiek en het parkgebruik. Zo ja, dan zal dit worden meegenomen in het op te stellen herstructureringsplan voor de Geusselt (zie hoofdstuk 12).

 Terug naar inhoudsopgave

 

 

9.3. Uitvoeringsperspectief

 

Bij de uitvoering van de in paragraaf 9.2. genoemde maatregelen kunnen drie verschillende niveaus worden onderscheiden:

-     stedelijk niveau: verknoping A2/A79 en in samenhang hiermee de ondertunneling van de A2;

-     structuurschets-niveau: woningbouw, verkeersmaatregelen, herstructurering Geusselt;

-     micro-niveau: verbeteringen openbare ruimte, kleinere verkeersmaatregelen.

 

Stedelijk niveau:

inhoud:        .     verknoping A2/A79 en ondertunneling van de A2. Uitvoering op lange termijn, financiering in hoofdzaak door het Rijk.

 

Structuurschets-niveau:

inhoud:        .     realisatie woningen; voor wat betreft de economische uitvoerbaarheid van de diverse woningbouwlocaties wordt verwezen naar hoofdstuk 14;

                        .     verkeersmaatregelen: deze verkeersmaatregelen worden gefinancierd uit het fonds bovenwijkse voorzieningen, uit de planexploitatie van de diverse woningbouwlocaties alsmede uit de reguliere gemeentelijke fondsen (Meerjaren investeringsplan);

                        .     herstructurering sportpark de Geusselt: financiering uit de reguliere gemeentelijke fondsen;

                        .     uitbreiden buurtwinkelcentrum en parkeren: financiering uit fondsen in het kader van de verbetering van buurtwinkelcentra.

 


micro-niveau:

                        wenselijke maatregelen in en ten behoeve van bestaande woonstraten/woonbuurten.

                        Financiering afhankelijk van prioriteitsstelling in kader van Meerjaren Investeringsplan en reguliere onderhoudsbudgetten.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 10.  WONINGBOUWLOCATIES

 

 

10.1. Inleiding

 

Een van de voornaamste doelstellingen voor de Structuurschets Amby is het aangeven van toekomstige woningbouwmogelijkheden ter voldoening van

de volkshuisvestingstaak van Maastricht in het algemeen en van Amby in het bijzonder.

 

Het mag voor zich spreken dat er wordt gestreefd naar mogelijkheden die het ontstaan van een hoogwaardig woonmilieu garanderen en die daarnaast prudent omgaan met de in de bestaande situatie aanwezige waarden.

Hieronder moet worden verstaan het intact laten van waardevolle ruimtelijke en historische structuren en elementen, het inspelen op specifieke relaties tussen het dorp en het omliggende gebied en het integreren van specifieke terreingegevenheden en omgevingskenmerken.

 

De nieuwe woongebieden zullen goed moeten aansluiten op de bestaande ruimtelijke en functionele structuur van het dorp, zij zullen goed en veilig ontsluitbaar moeten zijn voor alle verkeerssoorten, zij zullen goede relaties moeten kunnen onderhouden met de andere dorpsdelen en met de omgeving.

 

Tot slot zullen aan hun inrichting en bebouwing hoge eisen worden gesteld en wordt een uit milieu-oogpunt zorgvuldige (wat betreft duurzaamheid en energiegebruik) bouwwijze nagestreefd.

 

In de Structuurschets Amby worden de toekomstige woongebieden in hoofdstuk 7

uitvoerig beschreven.

In deze toelichting zal daarom volstaan worden met een beknopte samenvatting die in de volgende paragraaf is opgenomen.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

10.2. De toekomstige woonlocaties

 

10.2.1. Gravenhof

Rondom de kasteelboerderij de Gravenhof liggen twee bouwlocaties: Gravenhof  Noord en Gravenhof Zuid.

De morfologische karakteristieken van dit gebied zijn aanleiding om beide locaties in nauwe samenhang te bezien. Dit betreft het gegeven van de Gravenhof met de monumentale oprijlaan, én de ligging van de Gravenhof in een uitloper van een droogdal dat langs de Zonhof tot in het centrum van Amby doorloopt.

De oprijlaan en de open ruimte rondom de Gravenhof bieden de mogelijkheid om aan te sluiten bij een van de centrale morfologische kenmerken van Amby, namelijk de grote dwarsruimten, zoals het Severenplein en het Lindenplein, die de Ambyerstraat verbinden met het landschap ten westen en ten oosten van het dorp.

Door de oprijlaan op te nemen in de hoofdontsluiting van het plan (vanaf de Ambyerstraat) en te laten uitmonden in een grote open ruimte rondom de kasteelboerderij is in het plan vorm gegeven aan dit thema, terwijl tevens is zorggedragen voor een zeer herkenbare plaats van het gebied in het dorp.

De locatie Noord heeft een capaciteit van 42 woningen. Hier wordt vooral vorm gegeven aan het centrale kruispunt in het dorp (de kruising Ambyerstraat-Severenstraat-Longinastraat).

De plaats van dit punt in het dorp zal in de toekomst namelijk sterk wijzigen. Door de toevoeging van woningbouwgebieden aan de zuidzijde van de kom zal de huidige excentrische ligging in de toekomst wijzigen in een zeer centrale positie. Een verschijningsvorm die recht doet aan deze positie en betekenis moet in de locatie Noord gestalte krijgen. Dit bouwplan is inmiddels in uitvoering genomen op basis van een anticipatieprocedure en een verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten.

 

De locatie Zuid is vooral gelegen rondom de kasteelboerderij Gravenhof.

Haar bijzondere verschijningsvorm en gedraaide positionering worden in het stedebouwkundige plan voor deze locatie gehandhaafd en beklemtoond.

Hiertoe is gekozen voor het spannen van een ruime, bebouwde boog rondom de kasteelboerderij die recht doet aan de monumentale karakteristiek van de kasteelhoeve en aan het gegeven van het lichte reliëf van de uitloper van het droogdal. Tevens leidt dit stedebouwkundig motief tot een hoge woonkwaliteit doordat de woningen hier met de voorzijde op de Gravenhof zijn georiënteerd.

 

De bouwlocatie heeft een capaciteit van 113 grondgebonden woningen.

Gegeven de unieke kwaliteiten van de bouwlocatie en het beoogde marktsegment is een hoog welstandsniveau vereist en een zorgvuldige afstemming op de stedebouwkundige randvoorwaarden.

 

Het bouwplan wordt opgestart vooruitlopend op de procedure ter vaststelling van het onderhavige bestemmingsplan.

 

Uit een oriënterend bodemonderzoek is gebleken dat voor beide locaties geen sprake is van te saneren bodemverontreinigingen. Ook ten aanzien van de Wet geluidhinder zijn er geen belemmeringen voor deze locaties.

 

 

10.2.2. Heukelstraat Zuid

Aansluitend op de bouwlocatie Gravenhof Zuid doet zich een beperkte bebouwingsmogelijkheid voor in het gebied ten zuiden van de Heukelstraat. Deze locatie wordt aan de oostzijde begrensd door de achterzijde van de bebouwing langs de Ambyerstraat Zuid, aan de westzijde door de groenzone langs de sportvelden in sportpark De Geusselt, aan de noordzijde door de Heukelstraat en aan de zuidzijde door een lijn die in het verlengde van de Peutgensweg loopt.

 

Door het realiseren van deze locatie kan worden voorzien in parkeergelegenheid voor de panden aan de westzijde van de Ambyerstraat Zuid en kunnen een aantal langzaam-verkeersroutes binnen het dorp en vanuit het dorp naar het oostelijke landschap en het park de Geusselt op een directe en veilige wijze worden gecompleteerd.

 

Op deze locatie kan een zevental patiobungalows worden gerealiseerd, met een bouwhoogte van één laag met incidenteel een dakopbouw.

Realisering zal worden gekoppeld aan de uitvoering van de verkeersverbeterende maatregelen langs de Ambyerstraat Zuid.

 

10.2.3. Amby Zuid-Oost

Deze locatie is tussen de Ambyerstraat Zuid en de Molenweg gelegen en wordt in het noorden begrensd door de Longinastraat en in het zuiden door de Peutgensweg. In de structuurschets was voor de invulling van dit gebied een tweetal varianten opgenomen. Er is intussen definitief gekozen voor variant B, welke verder is uitgewerkt tot een stedebouwkundig plan. Dit stedebouwkundige plan is weergegeven op bijgevoegde tekening.

Deze bouwlocatie wordt voor de auto ontsloten vanaf de Peutgensweg en de Ambyerstraat.

 

De laatst genoemde ontsluiting voert ter hoogte van de Gravenlaan naar een centraal in het plangebied gelegen groene ruimte.

Deze ruimte verbindt het plan met het zuidelijk gelegen landschap. Zij behelst mede een restant van de thans in het plangebied gelegen en in de toekomst als openbaar gebied te behouden boomgaarden.

 

In deze ruimte komen tevens een aantal belangrijke langzaam-verkeersroutes samen die het plangebied centraal vanuit de Peutgensweg en de Longinastraat ontsluiten en die het plan verbinden met de rest van het dorp en met het omliggende landschap en het park de Geusselt.

 

Ten aanzien van het openbaar vervoer kan het volgende worden opgemerkt.

De huidige bushaltes langs de Ambyerstraat zijn zodanig gelegen dat een te groot gedeelte van de bouwlocatie buiten de cirkels met maximale loopafstanden valt. De busroute zal dus centraal door de bouwlocatie moeten gaan lopen.

Deze route zal vanaf de Vijverdalseweg, noordwaarts in één rechte lijn door het bedrijventerrein Scharn Noord, via een vrije busbaan door de groene wig tussen Amby en Scharn Noord lopen en vervolgens centraal door de bouwlocatie Amby Zuid-Oost.

 

Aan de vormgeving van de Molenweg en de Peutgensweg dient bijzondere aandacht te worden besteed. Zij vormen immers de definitieve begrenzing van de kom van Amby terwijl de Molenweg bovendien deel uitmaakt van de definitieve oostelijke stadsrand.

 

Voor het overige kan worden gesteld dat de bouwlocatie voor een groot gedeelte de karakteristiek van een verborgen binnenwereld heeft, die grotendeels schuil gaat achter de bebouwingslinten.

Vanuit de achterzijde leveren deze bebouwingslinten een geschakeerd en in de meeste gevallen fraai beeld op, mede door de aanwezigheid van tuinen. Daarnaast prijken er enkele monumentale gebouwen in het lint zoals de bibliotheek aan de Longinastraat en de voormalige scholen aan de Ambyerstraat Zuid. De kerktoren van de St. Walburgis reikt boven de bebouwingslinten uit.

 

Gegeven de unieke kwaliteiten van de bouwlocatie en de beoogde marktsegmenten is een hoog welstandsniveau vereist en een zorgvuldige afstemming op de stedebouwkundige randvoorwaarden.

In nauw overleg zullen de kaders voor de woningtypes, de architectonische kwaliteit én de detaillering van de woonomgeving worden vastgesteld. Deze worden vastgelegd in typenboeken. Daarbij zal veel aandacht worden besteed aan de welstandsaspecten.

 

Ten aanzien van het aspect geluid is akoestisch onderzoek verricht naar de geluidsbelastingen vanwege de Ambyerstraat Zuid. Gebleken is dat de voorkeursgrenswaarde niet wordt overschreden.

In dit plangebied zal rekening gehouden moeten worden met enkele bedrijven.

Bij varkensmesterij Limpens (hoek Longinastraat-Ambyerstraat Zuid) moet rekening gehouden worden met een (stank)cirkel van 100 meter (L.P.G.-cirkel valt binnen deze cirkel). Binnen deze 100 meter kan pas gebouwd worden als het bedrijf is uitgekocht of de activiteiten zijn beëindigd.

Bij de champignonkwekerij langs de Ambyerstraat Zuid moet rekening gehouden worden met een bebouwingsvrije cirkel. Deze zone wordt veroorzaakt door twee factoren: geluid en/of veiligheid. De minimaal te hanteren afstand met betrekking tot geur is 30 meter (volgens groene boekje V.N.G.).

Ten aanzien van bodem en grondwater zijn in het plangebied geen problemen te verwachten. Een oriënterend bodemonderzoek heeft dit aangetoond.

 

Het plan heeft een capaciteit van ca. 485 woningen in verschillende financieringscategorieën. Realisering vindt plaats in de periode 1993-1995, beginnend na goedkeuring Structuurschets Amby.

In het voorliggende bestemmingsplan is tevens ruimte geboden voor de realisering van maximaal een 15-tal standplaatsen voor woonwagens.

 

 

10.2.4. Amby Noord-Oost en Achter de Hoven

Het gebied Amby Noord-Oost wordt begrensd door de Ambyerstraat Noord, de Hagenstraat, de Molenweg en de lijn Plataanhoven-Bodemsweg. Het is een schegvormige, driehoekige onbebouwde ruimte.

 

Het plangebied zal voor de auto centraal worden ontsloten vanaf de Hagenstraat. Ter markering van de ontsluiting zal ter plaatse aan de Hagenstraat woonbebouwing kunnen worden gebouwd.

 

Voor het langzame verkeer kan worden aangesloten op de diagonale route die zich uitstrekt vanaf de Zonhof tot aan de Tiendschuur.

 

Haaks op de auto-ontsluiting en de centrale ruimte waarin zij is gelegen, zal vervolg worden gegeven aan het Lindenplein. Deze ruimte zal in het plan worden gecontinueerd tot aan de Molenweg en zodoende kunnen gaan fungeren als venster op het landschap. In deze ruimte zal tevens een langzaam-verkeersroute worden opgenomen, die van groot belang kan worden geacht voor een snelle en veilige verbinding van de woonlocatie met het dorpscentrum en de overige woongebieden.

 

Op de ontmoeting van de beide langzaam-verkeersroutes zal het verzorgingstehuis Achter de Hoven worden uitgebreid met ca. 25 aanleun- en bejaardenwoningen.


Bij de ontwikkeling van de bouwlocatie zal worden samengewerkt met marktpartij(en) en met kopers van individuele vrije- sector kavels. Gezien de betekenis van deze locatie voor de landschappelijke kwaliteit van Amby (noordoostelijke stadsrand) is een grote mate van afstemming van de verschillende welstandsaspecten van groot belang. Daarvoor zal een beeldkwaliteitsplan worden opgesteld.

 

Deze locatie is geheel gelegen binnen een grondwaterbeschermingsgebied. Dit houdt in dat op grond van de grondwater-beschermingsverordening alle grondwaterbedreigende activiteiten verboden zijn. Middels ontheffingen kunnen minder bedreigende activiteiten toch toegestaan worden.

De keuze voor benutting van het gebied zal blijkens het vooroverlegresultaat (P.P.C.) overigens nog wel afgewogen moeten worden tegen genoemde belangen.

Aan deze goedkeuring worden echter wel voorwaarden verbonden. In dit onderhavige geval zullen bij een ontheffingsverzoek voorwaarden gesteld worden aan de materiaalkeuzes voor (wegen)bouwmaterialen.

 

Wat betreft de bedrijfsmatige activiteiten betreft valt de hinderzone (geur) van boerderij Stassen buiten het plangebied.

 

Het plan heeft een capaciteit van ca. 97 woningen in verschillende finan-cieringscategorieën. Realisering vindt plaats na 1995 en zal voorts nader worden bepaald op basis van de ontwikkeling op de markt.

 

Oorspronkelijk was voor het gebied Amby Noord-Oost een globale bestemming met uitwerkingsverplichting voorzien. Om een tweetal redenen is thans gekozen voor het bestemmen van de feitelijke situatie (agrarisch grondgebruik) met een wijzigingsbevoegdheid naar wonen. Deze redenen zijn:

-     de financiële uitvoerbaarheid is nog niet gegarandeerd;

-     er heeft nog geen bodemonderzoek plaatsgevonden.

 

Het complex met aanleunwoningen bij Achter de Hoven zal worden gerealiseerd in 1993-94. In combinatie met dit project zal de voetgangersverbinding naar de Laurierhoven worden gerealiseerd.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 11.  DE DORPSKERN

 

 

11.1. Inleiding

 

In hoofdstuk 8 van de Structuurschets Amby wordt nader ingegaan op enkele onderdelen van de bestaande dorpskern die vanwege bijzondere programmatische

uitgangspunten en bebouwings- en/of gebruiksmogelijkheden nadere aandacht vereisen.

Het betreft:

-     het winkelcentrum;

-     de witte boerderij en

-     de oostzijde van de Ambiorixweg.

In de navolgende paragrafen zal kort op het ten aanzien van deze locaties gestelde worden ingegaan.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

11.2. Het winkelcentrum

 

In het hoofdstuk programmatische structuur is uiteengezet waarom in Amby gekozen is voor een wijze van concentreren van de winkelvoorzieningen die past bij de specifieke sfeer van de dorpsstraat. Gekozen is voor een concentratie in het gebied dat ligt tussen de kruising met de Severenstraat/Longinastraat én de noordzijde van het Severenplein.

Voor dit gehele, beperkte gebied is, gelet op de ruimtelijke mogelijkheden en de bestaande menging van functies, de vestiging van winkels mogelijk gemaakt.

 

Motor voor de ontwikkeling van de winkelvoorzieningen is de uitbreiding van de supermarkt. Hiervoor doen zich twee mogelijke situeringen voor:

1. Ambyerstraat Noord (westzijde); locatie huidige supermarkt

2. Severenplein; uitbreiding huidige winkelconcentratiegebied.

Beide mogelijkheden hebben in het bestemmingsplan inhoud gekregen.

In principe was er in de structuurschets sprake van een derde locatie, namelijk de "witte boerderij". Vanwege het feit dat hier onvoldoende parkeergelegenheid kan worden gerealiseerd is deze locatie als potentiële vestigingslocatie voor de supermarkt komen te vervallen.

 

Voor de ruimtelijke kwaliteit van dit gebied en voor de gewenste samenhang in bewinkelingspatroon zijn met name de te treffen maatregelen in het kader van de verbetering van de verkeersveiligheid en de verblijfskwaliteit van belang.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

11.3. De witte boerderij

 

Afhankelijk van de mogelijkheden is op deze locatie een programma realiseerbaar van een beperkte winkeloppervlakte en 10 tot 14 bejaardenwoningen in de vrije sector.

Goede inpassing in rooilijnen en bouwhoogtes Ambyerstraat en opnemen van bestaande voetgangersverbinding naar de Peppelhoven, op een sociaal veilige manier zijn hierbij uitgangspunt.


Tevens zal aandacht worden geschonken aan de parkeerproblematiek en de kwaliteit van de openbare ruimte.          

Deze bouwlocatie is, wat het aspect geluid betreft, gelegen binnen de invloedssfeer van de Ambyerstraat. Uit het verrichte akoestisch onderzoek blijkt dat geluidsbelasting ca. 61 dB(A) bedraagt.

 

Dit houdt in dat een hogere waarde nodig is. Hierbij zal als randvoorwaarde gesteld worden dat de indeling van de woningen akoestisch moet worden geoptimaliseerd.

Bij realisering van bedrijvigheid zoals winkels onder, of in de directe omgeving van deze woningen, dient aandacht besteedt te worden aan de mogelijke overlast die hierdoor kan ontstaan.

 

Naar alle waarschijnlijkheid zullen geen normen met betrekking tot luchtverontreiniging overschreden worden, aangezien dit voor de huidige bebouwing langs de Ambyerstraat ook niet geldt.

 

De ontwikkeling van deze locatie is mede afhankelijk van particulier initiatief, alsmede van de ontwikkelingen met betrekking tot de uitbreiding van het winkeloppervlak.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

11.4. Ambiorixweg oostzijde

 

Aan de oostzijde van de Ambiorixweg bevindt zich een klein aantal onbebouwde kavels. Bij eventuele bebouwing hiervan geeft het vigerend bestemmingsplan aan dat hier aaneengesloten bebouwing dient te worden gerealiseerd.

Het lijkt voor de resterende open plekken niet zinvol vast te houden aan de oorspronkelijke randvoorwaarden. Bekeken is hoe kan worden aangesloten bij het beeld en de kwaliteit van de nieuwe situatie.

Thans wordt daarom gesteld dat in deze zone vrijstaande bebouwing in een transparante verkavelingsopzet mogelijk is. Hierbij moet rekening gehouden worden met de volgende stedebouwkundige randvoorwaarden:

-     rooilijn en bouwhoogte dienen gelijk te zijn aan die van de belendende panden;

-     in verband met de beoogde transparantie dient de afstand van de bebouwing tot de perceelsgrens minimaal 3 meter te zijn;

-     kapvorm en helling van het dak dienen overeen te komen met die van de belendende panden.

 

De inbreidingslocaties zijn -wat betreft het aspect geluid- gelegen in de zones van zowel de Ambyerstraat Noord als de A2/A79.

Door de ruime mate van afschermende bebouwing blijft de belasting vanwege de Ambyerstraat Noord op beide locaties ruim beneden de voorkeursgrenswaarde.

Indicatief is de belasting vanwege de rijksweg op de zuidelijke locatie bepaald op 48 à 49 dB(A), eveneens beneden voorkeursgrenswaarde. Op de noordelijke plek is de belasting 52 à 54 dB(A), en deze blijft daarmee onder de maximale hogere waarde van 55 dB(A). Omdat het gaat om de invulling van een open plek is het mogelijk een hogere waarde -tot 54 dB(A)- vast te stellen.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 12.  LANDSCHAP EN ECOLOGIE

 

 

12.1. Inleiding

 

In hoofdstuk 9. van de Structuurschets Amby is ingegaan op de landschappelijke en ecologische uitgangspunten voor inrichting van de Groene Wig, het park de Geusselt en het landgoed Severen.

In de volgende paragrafen wordt in samenvattende zin ingegaan op hetgeen hieromtrent in de structuurschets aan de orde is gesteld.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

12.2. Groene wig tussen Amby en Scharn; de omlegging van de uitloper van de

      Bemelergrubbe

 

Ruimtelijke uitgangspunten

Realisatie van het bedrijventerrein Scharn Noord en de uitbreiding Amby      Zuid-Oost betekent een aanzienlijke verstedelijking van het agrarische landschap tussen Amby en Scharn. Bij het bepalen van de contouren van deze verstedelijkingsvlekken is nadrukkelijk rekening gehouden met een zodanige begrenzing dat een groene wig van formaat ontstaat die als landschappelijke geledingszone fungeert, waarbij zichtlijnen op karakteristieke landschapselementen (Ravecamp, Withuishof, kerktoren Amby) zijn opengehouden. 

 

Zes aspecten zijn van belang bij inrichting van dit gebied:

1.   Samenhang creëren met de groene wig in groter verband: de Geusselt en het landschap ten westen van de Molenweg.

2.   Ecologische relaties tussen het Buitengebied-Oost en het Geusseltpark.

3.   Een inrichting van de randen tot recreatief aantrekkelijke gebieden.

4.   De zelfstandigheid van Amby dient ook ruimtelijk tot uiting te komen, en wel door het markeren van een duidelijke entree aan de Ambyerstraat Zuid.

5.   Het gebruik van de ruimte: open karakter en zicht op het agrarisch landschap.

6.   In het ruimtelijk beeld van open vizier op het landschap is een busbaan inpasbaar. Dit zal gecombineerd moeten worden met een recreatieve route voor langzaam verkeer.

 

Inrichting van deze groene wig heeft hoge prioriteit in relatie tot de verstedelijking van Amby Zuid (Gravenhof en Zuid-Oost) en Scharn Noord, met name gezien het belang van een hoogwaardig leefklimaat voor Amby. Daarnaast is het plan van grote betekenis op landschappelijk niveau ter versterking van de continuïteit van de totale groene wig.

Wat betreft de realisering van het plan is afstemming met de planontwikkeling van Amby Zuid-Oost belangrijk: de bouw van Amby Zuid-Oost moet in de tijd sporen met inrichting van de groene wig, omdat deze de rand vormgeeft.

Terug naar inhoudsopgave


12.3. Geusselt

 

Opgave is om van het Geusseltcomplex een samenhangend geheel te maken, dat functioneert als recreatievoorziening voor heel Amby en daarnaast voor de westelijk en zuidelijk gelegen stadsdelen. Hierbij is het uitgangspunt dat de ruimtelijke en fysieke relaties met de aansluitende delen van de wig moeten worden verbeterd, om op een hoger schaalniveau een betere verweving tussen stad en landschap tot stand te brengen en de samenhang tussen plateau en Maasdal te versterken.

 

Er moet een integraal herstructureringsplan gemaakt worden voor verbetering van de ruimtelijke "leesbaarheid" en de inrichting van de Geusselt. Dit plan zal een integraal karakter moeten hebben, gezien de samenhang met ontwikkelingen op het gebied van herstructurering van sportvelden, de ontwikkelingen met betrekking tot de ondertunneling en bedrijvenontwikkeling rondom het Stadion.

Het integrale plan zal over een lange periode gefaseerd uitgevoerd kunnen worden. 

 

Als uitgangspunt geldt dat de bouwstenen voor een heldere structuur aanwezig zijn, maar moeten worden ontwikkeld:

-     De Stadionweg en de Olympiaweg moeten zodanig geherprofileerd worden dat ze gaan functioneren als recreatieve hoofdroutes. Middels boombeplantingen moeten deze hoofdlijnen ruimtelijk worden ondersteund.

-     De "waterlijn" van de regenwatervijver tot aan de Severenstraat kan worden ontwikkeld tot een permanent watervoerend onderdeel van de ruimtelijke hoofdstructuur, dat ook in ecologische zin betekenis kan krijgen als verbinding van de regenwatervijver met noordelijk van het park gelegen groengebieden. Langs deze waterlijn zou een doorgaande wandelroute moeten komen, die het parkgebied naar het noorden ontsluit, en aansluitingen op het gebied rond kasteel Geusselt en richting Amby mogelijk maakt.

      Het kruispunt van de waterlijn met de Olympiaweg wordt een belangrijk punt in het park.

-     Het Geusselt-kasteeltje met omringende water en tuinen kan, veel sterker dan nu het geval is, gaan functioneren als focuspunt voor het hele park.  Het kasteel moet meer worden opengelegd naar het park. Ruimtelijk gezien vormt het een scharnierpunt waaromheen het park "draait" Dit moet middels een herinrichting van de directe omgeving ervaarbaar worden gemaakt.

      Ook dient een herinrichting van het voorgebied naar de Severenstraat plaats te vinden, zodat dit meer allure krijgt. 

      Essentieel is dat op enigerlei wijze een verbinding tot stand komt tussen het kasteeltje en het kruispunt van de "waterlijn"met de Olympiaweg.

-     De beplantingsstructuur van het hele parkgebied moet nader onderzocht worden op de mogelijkheden om via beheersmaatregelen, dan wel herinrichting een samenhangend geheel te gaan vormen.

      Het park valt momenteel uiteen in twee delen: een open deel in het westen rondom het Geusseltkasteeltje en een meer besloten gedeelte aansluitend op Amby.

      Uitgaande van deze tweedeling kan een heroverweging van de beplantingsstructuur plaatsvinden.


Punten van nadere maatregelen en onderzoek zijn:

-     Relatie regenwatervijvergebied met de groene wig tussen Amby en Scharn.

      De twee delen van de grote groene wig kunnen met elkaar in verband worden gebracht door op een hooggelegen punt aan de noordoost-zijde van de vijver een knooppunt in de padenstructuur en een visueel relatiepunt te maken.

-     De verdeling van de sportvelden over het park.  

      De barrièrewerking en de negatieve uitstraling van de huidige sportvelden moeten worden opgeheven.

      De herstructurering van velden zal dan ook moeten worden afgestemd op de voorstellen tot versterking van de ruimtelijke kwaliteiten van het park.

-     Onderzoek naar de mogelijkheden tot vergroting van de ecologische kwaliteit van het gebied. Belangrijkste aandachtspunt hierbij is de "waterlijn", als verbindend element tussen de regenwatervijver en de waterpartijen in de noordelijk van het park gelegen groengebieden.

-     Maatregelen aan de zuidelijke rand.

      De Terblijterweg heeft een stuk van het park afgesneden, waardoor de zuidrand van het park in feite is weggevallen. Ter plaatse van de regenwatervijver is dit opgelost door een dichte rand te maken. 

      Ook voor de overige strook zal hier een nieuwe rand moeten worden gemaakt. Het woonwagencomplex zal worden opgeheven. Ter plaatse zal bedrijfsontwikkeling komen, die aansluit op de geplande bedrijfsontwikkeling bij het gedraaide stadion. Deze bedrijven zullen zowel naar de Terblijterweg, alsook naar het park een representatieve uitstraling moeten hebben.

-     Bedrijfsontwikkeling op de locatie Terblijterweg, Olympiaweg, Stadionweg.

      Bedrijven dienen zich met representatieve zijden te richten naar het park. Daarnaast is aandacht nodig voor de terreininrichting van de bedrijven; deze moet afgestemd zijn op de ligging in een park.

-     Maatregelen aan de noordelijke rand.

      Deze rand naar de Severenstraat/Marathonweg is een dichte, slecht toegankelijke parkrand. Voorgesteld wordt om deze rand door het gedeeltelijk open maken van beplantingen meer te laten spreken naar de Severenstraat/Marathonweg.

-     Bedrijvenontwikkeling (inclusief sporthotel c.a.) bij het gedraaide Geusseltstadion.

      Bij ontwikkeling van dit gebied moet aandacht worden besteed aan de volgende aspecten: Een representatieve uitstraling naar de Olympiaweg, Stadionweg en aan de westzijde naar het randgebied langs de A2. 

      Voor de bedrijven aan de westzijde van het stadion moet een openbare parkroute komen, die een verbinding legt tussen het park en de wijk Oostermaas.

-     Betere inpassing van het woonwagencomplex op de kruising van de "waterlijn" met de Olympiaweg.

-     Opheffen van woonwagengebiedje aan Stadionweg (Markies van Leedestraat). Deze maatregel zal op zo kort mogelijke termijn worden uitgevoerd

-     De relatie tussen het wandelpad van de regenwatervijver naar de Heukelstraat, en de toekomstige langzaam-verkeersverbinding naar Gravenhof      Zuid, wordt verbeterd met een recreatieve verbinding gekoppeld aan de bouwlocatie Heukelstraat Zuid.


Prioriteiten

Het opstellen van een integraal plan vergt nadere studie. De voorstellen met betrekking tot de Geusselt zijn te verdelen in twee categorien. Een deel kan nu reeds worden opgepakt, los van andere ontwikkelingen.

Dit betreft:

-     de versterking van de hoofdwegen, inclusief verbinding Olympiaweg-Heukelstraat

-     verbinding regenwatervijvergebied met de groene wig tussen Amby en Scharn

-     inrichting van de zuidrand en de noordrand

-     gedeeltelijke verbetering van de bestaande beplantingen.

De hoogste prioriteit is te geven aan de verbinding Olympiaweg-Heukelstraat en aan de verbinding regenwatervijver met groene wig tussen Amby en Scharn. 

Voor wat betreft de overige maatregelen bestaat er de noodzaak tot nader onderzoek en afstemming op toekomstige ontwikkelingen.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

12.4. Landgoed Severen en omgeving

 

Deze gebieden zijn nagenoeg allemaal in particulier eigendom. De problematiek ten aanzien van de toegankelijkheid, het ontbreken van verbindingen en de kwalitatieve achteruitgang van de beplantingen is alleen op te lossen indien medewerking wordt verkregen van de verschillende eigenaren en beheerders.

 

Ten behoeve van verbetering van de kwaliteit van Amby als woonmilieu is een betere toegankelijkheid en ontsluiting van de groengebieden noodzakelijk.

Hiervoor worden de volgende maatregelen voorgesteld:

-     openstellen van de entree van het Severenpark ter hoogte van het Severenplein;

-     aanleggen van een voetpad in het verlengde van de Van Slijpenstraat door de weide en het maken van een aansluiting naar het park;

-     aanleggen van een voetpad ten westen van het park, naar de Fontein- en Tabgraaf en vervolgens langs deze waterloop naar de Severenstraat.

 

Het verbeteren van de toegankelijkheid van het park zal de openbaarheid ten goede komen, en daarmee de sociale controle versterken.

 

Voor renovatie van het noordelijk deel dient inzicht te worden verkregen in mogelijke oplossingen voor verbetering van de watertoevoer. Als deze kan worden teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie is herstel van de vijvers mogelijk. Is dit niet het geval, dan zal het ontwerp moeten worden aangepast.

Het noordelijk deel van het park heeft een bos-karakter, waarin de vijvers grote open ruimten vormen. Dit karakter dient behouden te blijven, los van de renovatiemogelijkheden.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

HOOFDSTUK 13. PLANSYSTEMATIEK C.Q. JURIDISCHE BESCHRIJVING

 

 

Planmethode

Binnen dit bestemmingsplan zijn diverse gebieden opgenomen waarin voortdurend ontwikkelingen plaats vinden.

Gezien deze ontwikkelingen is een gedetailleerd bestemmingsplan voor dit plangebied minder geschikt.

Een gedetailleerd bestemmingsplan kan niet verder reiken dan een juridisch vastgelegde momentopname. Het is door de gedetailleerde wijze van regelgeving te star om toekomstig beleid ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen vast te leggen, terwijl in de planperiode van 10 jaar de maatschappelijke inzichten en behoeften drastisch kunnen veranderen.

 

Het Zoneringsplan is voor een dergelijk gebied de meest geschikte planvorm.

Deze planvorm laat het toe in te spelen op ontwikkelingen, zonder dat de ruimtelijke en functionele samenhang verloren gaan.

Bovendien laat een dergelijke planvorm toe dat ruimtelijk en planologisch relevant beleid deel uitmaakt van het plan, waardoor het zowel in de fase van de beleidsbepaling als in de uitvoeringsfase controleerbaar en handhaafbaar blijft.

 

In een zoneringsplan wordt geen gebruik meer gemaakt van het perceelsgewijs bestemmen, maar wordt het plangebied opgenomen in een beperkt aantal bestemmingen. Deze bestemmingen worden opgedeeld in een aantal functiezones en bebouwingszones.

 

Door te kiezen voor bestemmingen waarbinnen diverse zones zijn samengebracht, wordt het plan zodanig flexibel, dat het mogelijk is binnen de bestemming kleine functieveranderingen rechtstreeks (zonder nadere procedure) mogelijk te maken en de meer structurele veranderingen aan een vrijstellings-, wijzigings- of uitwerkingsprocedure te koppelen.

 

Een belangrijke rol is hier weggelegd voor de beschrijving in hoofdlijnen.

 

Het zoneringsplan:

1.     reikt een kader aan voor de gewenste ruimtelijke en functionele ontwikkeling van een samenhangend gebied;

2.     biedt een (toetsings)kader dat op een goede wijze het geformuleerde beleid verwoordt en dat flexibel kan inspelen op zich aandienende wijzigende omstandigheden;

3.     draagt ondanks deze flexibiliteit een voorwaardenscheppend karakter voor het geformuleerde beleid;

4.     streeft geen afgebakend eindbeeld na, maar biedt garanties voor elk eindbeeld mits dat steunt op het geformuleerde beleid.

 

Het bestemmingsplan "Amby 1993" bevat een plankaart, een waarschuwingskaart en voorschriften.

Op de plankaart zijn de bestemmingen en de eventuele functiezones binnen het bebouwde en het openbare gebied alsmede de bebouwingseisen en ontwikkelingsmogelijkheden aangeduid.


Door deze wijze van bestemmen is het mogelijk een directe relatie te leggen tussen de verschillende functies binnen het plangebied, zodat alles gericht kan zijn op de hoofddoelstelling van het plan:

-      ontwikkeling van bepaalde functies alsmede beheer van de bestaande toestand.

 

Op de waarschuwingskaart zijn diverse milieuzoneringen alsmede andere zoneringen opgenomen welke gevolgen kunnen hebben voor initiatieven binnen de diverse bestemmingen. Niet alle op deze kaart opgenomen zones hebben direct een juridisch gevolg. Zij zijn op verzoek van enkele vooroverleginstanties toch opgenomen.

 

Opzet van de voorschriften

Bij het samenstellen van de voorschriften is een eenduidige opzet gekozen, die in alle artikelen terugkomt. Dit betreft zowel de lay-out als de inhoudelijke opzet van de voorschriften.

 

 

Paragraaf I. Begripsbepalingen en algemene bepalingen

 

In deze paragraaf zijn zoals de titel al aangeeft de begripsbepalingen en de algemene bepalingen opgenomen.

 

 

Paragraaf II. Bestemmingsregeling.

 

Hier zijn de artikelen 3 tot en met 14 opgenomen.

Artikel 3 betreft de Algemene beschrijving in hoofdlijnen waarin het algemene beleid is aangegeven voor het gehele plangebied.

In de "algemene beschrijving in hoofdlijnen" komen de volgende onderdelen aan de orde:

1. Doel van het plan:

2. Bestaande toestand als vertrekpunt:

3. Hoofdstructuren.

 

De artikelen 4 tot en met 14 hebben betrekking op de volgende bestemmingen:

 

-      Artikel  4. Gemengd gebied.

-      Artikel  5. Wonen.

-      Artikel  6. Woongebied 1.

-      Artikel  7. Maatschappelijke voorzieningen.

-      Artikel  8. Landgoed.

-      Artikel  9. Agrarisch gebied (te wijzigen bestemming).

-      Artikel 10. Agrarisch gebied met landschappelijke en ecologische waarden.

-      Artikel 11. Sport/park.

-      Artikel 12. Sport/bedrijven.

-      Artikel 13. Verkeers- en verblijfsgebied.

-      Artikel 14. Groenvoorzieningen.

 

In al deze artikelen komen, voor zover van toepassing, de volgende onderdelen in de opgesomde volgorde aan de orde.

 


-      Doeleindenomschrijving.

-      Beschrijving in hoofdlijnen.

-      A.   Bebouwing.

-      B/C. Gebruik van grond en opstallen.

-      D.   Wijzigingsbevoegdheden.

-      E.   Aanlegvergunningen.

-      F.   Vrijstellingsbevoegdheden.

-      G.   Nadere eisen.

 

 

Doeleindenomschrijving.

 

In de doeleindenomschrijving is bepaald welke functies binnen de betreffende bestemming toelaatbaar zijn.

 

Waar deze functies toelaatbaar zijn en in welke omvang (hoofdfuncties, nevenfunctie of ondergeschikte functie) is nader omschreven in de "beschrijving in hoofdlijnen" bij de bestemmingen.

 

 

Beschrijving in hoofdlijnen.

 

De beschrijving in hoofdlijnen (b.i.h.) is een zeer krachtig beleidsinstrument dat onderdeel uitmaakt van de voorschriften.

Bij het hanteren van de b.i.h. dienen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht te worden genomen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat bij elke beslissing een zorgvuldige afweging dient plaats te vinden van alle in het geding zijnde belangen.

 

De beschrijving in hoofdlijnen is een verdere detaillering in de voorschriften van in de toelichting uitgesproken beleidsintenties.

 

Aan de b.i.h. zijn in dit plan vier functies te onderkennen:

1.     Verduidelijking van de doeleindenomschrijving en overige voorschriften.

2.     Directe toetsing van bouwplannen en beleidsinitiatieven.

3.     Uitvoeringsfunctie: waarin het beleidsvoornemen tot realiseren van de planintenties wordt beschreven. De gemeente geeft aan op welke wijze het plan zal worden uitgevoerd en bindt hiermee zichzelf ten opzichte van de burgers.

4.     Flexibiliteitsbepalingen: de beleidsregels voor het toepassen van de flexibiliteitsbepalingen als vrijstelling en nadere eisen.

 

Bij de bestemmingen "Gemengd gebied" en "Wonen" zijn de belangrijkste onderdelen van de beschrijving in hoofdlijnen de Functiestructuur en de Bebouwingsstructuur.

 

 

A. Bebouwing.

 

Hierin zijn de bebouwingsmogelijkheden opgenomen waarvoor direct (dus zonder nadere procedure) bouwvergunning kan worden verleend, Onder het regime van de bebouwingsregeling vallen o.a. bepalingen ten aanzien van hoofdgebouwen, de zogenaamde voortuinregeling, de aan‑ en bijbouwregeling en de bebouwing ten dienste van het openbaar gebied.


B/C. Gebruik van grond en opstallen.

 

Dit betreft de bepaling welke aangeeft dat grond en opstallen niet in strijd met de bestemming mogen worden gebruikt. Bij de bestemmingen "Gemengd gebied" en "Wonen" is aan dit lid het schema toegelaten functies toegevoegd, teneinde duidelijk te maken welke functies binnen welke zone en in welke mate toelaatbaar zijn.

 

De beschrijving in hoofdlijnen wordt hier als het ware op schematische wijze in kaart gebracht.

Naar omvang zijn er 3 soorten functies te onderscheiden: hoofd-, neven- en ondergeschikte functies.

In percentages uitgedrukt mag een hoofdfunctie 100% in beslag nemen, een nevengeschikte functie niet meer dan 50% van de bebouwingsmogelijkheden op de begane grond en een ondergeschikte functie niet meer dan 30% van de bebouwingsmogelijkheden van de begane grond.

 

De volgende onderdelen zijn opgenomen voorzover dat relevant is:

D. Wijzigingsbevoegdheden.

E. Aanlegvergunningen.

F. Vrijstellingsbevoegdheden.

G. Nadere eisen.

 

 

Paragraaf III. Algemene vrijstellingen en wijzigingen (flexibiliteit).

 

In deze paragraaf zijn de normale algemene vrijstellingsbepalingen ingevolge artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening opgenomen, alsmede algemene wijzigingsbevoegdheden ingevolge artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

 

 

Paragraaf IV. Overige bepalingen.

 

Deze paragraaf bevat onder andere het artikel waarin de procedureregelingen zijn opgenomen met betrekking tot de in het plan opgenomen bevoegdheden tot uitwerking, vrijstelling of het stellen van nadere eisen.

 

Beschrijving van de bestemmingen.

 

Binnen het plangebied komen de volgende bestemmingen voor:

 

-      Artikel  4. Gemengd gebied.

-      Artikel  5. Wonen.

-      Artikel  6. Woongebied 1.

-      Artikel  7. Maatschappelijke voorzieningen.

-      Artikel  8. Landgoed.

-      Artikel  9. Agrarisch gebied (te wijzigen bestemming).

-      Artikel 10. Agrarisch gebied met landschappelijke en ecologische waarden.

-      Artikel 11. Sport/park.

-      Artikel 12. Sport/bedrijven.

-      Artikel 13. Verkeers- en verblijfsgebied.

-      Artikel 14. Groenvoorzieningen.

 


Artikel 3. bevat een algemene beschrijving in hoofdlijnen die aangeeft hoe vanuit het ruimtelijke en functionele beleid in hoofdzaken de realisering van de plandoelstellingen wordt beoogd.

In de overige artikelen worden de beleidsuitgangspunten per specifieke bestemming nader in de bijbehorende beschrijving in hoofdlijnen uitgewerkt.

 

Hierna zal op de inhoud van de verschillende bestemmingen, de bijbehorende voorschriften en vooral op de eraan ten grondslag liggende gedachten en afwegingen worden ingegaan. Daarbij zal, waar wenselijk, tevens worden geput uit de algemene bepalingen van artikel 3.

 


Gemengd gebied (artikel 4).

 

Het gebied met deze bestemming is gelegen aan de Ambyerstraat Zuid en Ambyerstraat Noord, en wordt begrensd door de Hoftuinhoeve in het zuiden en de Hagenstraat in het noorden.

Het gebied is onderverdeeld in een tweetal zones:

-      Gemengd gebied A;

-      Gemengd gebied B.

 

De gebruiksmogelijkheden die voor deze zones worden beoogd zijn bijeen gebracht in een schema dat deel uitmaakt van lid B/C "Gebruik van grond en opstallen" van de voorschriften.

In lid 2 van de Beschrijving in hoofdlijnen wordt ingegaan op de voor deze bestemming beoogde "Functiestructuur".

Op de stedebouwkundig-ruimtelijke doelstellingen wordt in lid 3 "Bebouwingsstructuur" ingegaan.

 

Ten aanzien van de Functiestructuur kan per zone in hoofdlijnen het volgende worden opgemerkt:

 

Gemengd gebied A

 

Deze zone heeft betrekking op het concentratiegebied dat is gesitueerd tussen de Longinastraat en het Severenplein, waarbinnen een concentratie van centrumfuncties wordt voorgestaan. De volgende centrumfuncties zijn toegelaten als hoofdfuncties:

-      detailhandelsdoeleinden, niet zijnde volumineuze en/of grootschalige detailhandel;

-      horecadoeleinden;

-      kantoren, al dan niet met baliefunctie;

-      publiekverzorgend ambacht en dienstverlening.

 

In principe geldt dat de hoofdfunctie op de begane grondvloer gevestigd dient te zijn.

 

Ten aanzien van de detailhandel is bepaald dat in de zone Gemengd gebied A een concentratie van detailhandelsvestigingen wordt nagestreefd, met dien verstande dat geen volumineuze en grootschalige detailhandelsvestigingen zijn toegelaten.

Hiermee wordt beoogd een bijdrage te leveren aan de versterking en de concentratie van de detailhandelsvestigingen in deze zone.


Er is geen maximum verkoopvloeroppervlak opgenomen in de voorschriften, aangezien de fysieke uitbreidingsruimte in deze zone nagenoeg overeenkomt met de distributie planologische ruimte, welke in het ondernemersplan Amby van Buro Terp is aangegeven.

 

Binnen deze zone is één supermarkt toegestaan op één van de op de plankaart aangegeven locaties, met een maximum v.v.o. van 600 m2. Omtrent de bepaling en motivering van deze oppervlakte wordt verwezen naar paragraaf 6.2.1. van deze toelichting.

 

De overige toegelaten functies dragen mede bij tot de gewenste versterking van dit gebied.

 

Gemengd gebied B

 

Deze zone heeft betrekking op twee gebieden:

-      het gebied aan de Ambyerstraat Zuid tussen de Gravenlaan en de kruising Longinastraat/Ambyerstraat;

-      het gebied aan de Ambyerstraat Noord tussen het Severenplein en de Hagenstraat.

 

In deze zone zijn centrumondersteunende functies toegelaten zoals Horeca, publiekverzorgend ambacht en dienstverlening alsmede bedrijfsdoeleinden voorzover inpasbaar in de omgeving.

Nieuwvestiging van detailhandel is in deze zone niet toegestaan. De bestaande detailhandelsvestigingen worden geacht aan het plan te voldoen en mogen slechts in beperkte mate (15%) uitbreiden.

 

Ten aanzien van de Bebouwingsstructuur is het volgende op te merken:

 

a.    De schaal van de bebouwing.

       In dit onderdeel wordt nader ingegaan op de breedte en de diepte van gebouwen, het bebouwingspercentage per bouwperceel en de goothoogte. Ten aanzien van de breedte van gebouwen zijn maatrichtlijnen bepaald waaraan initiatieven moeten voldoen.

       Apart wordt ingegaan op de mogelijkheden voor grofkorrelige winkels (winkels met een zeer grote frontbreedte).

       De dieptemaat refereert met name aan de gemiddelde bestaande toestand en bepaalt wanneer en hoe hiervan voor nieuwe initiatieven kan worden afgeweken.

       In het bebouwingspercentage komt de mogelijkheid tot intensivering van de benuttingsmogelijkheden tot uitdrukking.

 

b.    Historische en stedebouwkundig-ruimtelijke hoofdelementen.

       In dit onderdeel worden uitgangspunten bepaald voor de wijze van beschermen van "beeldbepalende panden".

      

       Deze gebouwen dienen zoveel mogelijk behouden en verbeterd te worden. Ditzelfde geldt voor hun bijzondere erfinrichting, waarbij vooral aan muren en hagen wordt gedacht.

      


In de bebouwings- en gebruiksregels van de voorschriften is een directe koppeling tot stand gebracht tussen de genoemde uitgangspunten en de regelgeving voor het plan.

Met name op ruimtelijk vlak kent het plan de mogelijkheid voor het stellen van nadere eisen als de realisering van de kwaliteitsuitgangspunten dit wenselijk maakt.

 

Wonen (artikel 5).

 

De tweede hoofdbestemming binnen het plan omvat de bestaande woongebieden ten oosten en ten westen van de Ambyerstraat Noord en Ambyerstraat Zuid, alsmede het nieuwe woongebied Gravenhof Noord en -Zuid.

In tegenstelling tot de bestemming "Gemengd gebied" ligt het accent binnen de bestemming "Wonen" nagenoeg uitsluitend op het beheer van de bestaande toestand.

De gebieden met deze bestemming kunnen danook in principe als bestaand worden aangemerkt, met uitzondering van het woongebied Gravenhof Noord en

-Zuid.

De structuur van de voorschriften is overeenkomstig de hiervóór behandelde bestemming.

 

In functionele zin (zie "Functiestructuur") wordt het gebied in een tweetal zones onderscheiden en zijn de gebruiksmogelijkheden, analoog aan de bestemming "Gemengd gebied", onder de gebruiksbepalingen van de voorschriften in een schema weergegeven.

 

De onderkende functiezones zijn:

 

Wonen A (W.A.).

 

Deze zone is van toepassing op het bestaande woongebied ten noordwesten van de Hagenstraat en ten oosten van de Ambyerstraat Noord. Dit gebied heeft extra functionele potenties vanwege de ligging aan de ontsluitingswegen, alsmede vanwege de aanwezige bedrijven.

 

Er zijn daarom meer gebruiksmogelijkheden dan in een primair woongebied.

Het wonen is hier uiteraard de hoofdfunctie, terwijl aan huis gebonden beroepen en kantoren zonder baliefunctie zijn toegestaan als nevenfunctie van de hoofdfunctie.

 

Bedrijvigheid

De milieuhygiënische toelaatbaarheid van bedrijven wordt getoetst aan de verenigbaarheid met de woonfunctie.

Aan de voorschriften is een Staat van Bedrijfsactiviteiten toegevoegd waarin de bedrijven zijn opgenomen die in principe toelaatbaar zijn.

 

Bedrijven in categorie 1 en 2 zijn rechtstreeks toelaatbaar in de zone WA mits de afstanden zoals opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten worden aangehouden.

 

Bedrijven in categorie 3 alsmede bedrijven die niet voorkomen in genoemde Staat, doch die daarmee naar aard en invloed op de omgeving gelijk zijn te stellen, zijn uitsluitend middels vrijstelling toelaatbaar.

 

Bedrijven die qua situering niet in overeenstemming zijn met deze uitgangspunten worden geacht aan het plan te voldoen, met dien verstande dat slechts een beperkte uitbreiding (15%) mogelijk is.

 

Wonen B (W.B.).

 

Dit is de zone voor het primaire bestaande woongebied zodat het wonen hier de hoofdfunctie is, en aan huis gebonden beroepen zijn toegestaan als ondergeschikte functie van de hoofdfunctie.

 

Het zwaartepunt van de inhoud van de voorschriften met betrekking tot de Bebouwingsstructuur richt zich op consolidering en waar mogelijk verbetering van de huidige verschijningsvorm en bouwkundige kwaliteit.

 

Woongebied 1 (artikel 6).

 

Deze bestemming heeft betrekking op het nieuwe woongebied Amby Zuid-Oost, dat in het noorden wordt begrensd door de Longinastraat, in het zuiden door de Peutgensweg, in het oosten door de Molenweg en in het westen door de Ambyerstraat Zuid.

Voor dit nieuwe woongebied is gekozen voor een globale eindbestemming met direct bouwrecht, waarbinnen tevens overige doeleinden mogelijk zijn voor het realiseren van dit woongebied.

 

Belangrijkste doel van deze bestemming is het realiseren van woningbouw in het kader van het woningbouwprogramma van Amby voor de jaren 1992-1995. Het totale aantal woningen zal in dit gebied 450 tot 500 bedragen, waarbij de nadruk ligt op grondgebonden woningen. In deze bestemming is ook een zone opgenomen waarbinnen maximaal 15 woonwagenstandplaatsen gerealiseerd kunnen worden.

Bij de realisering van dit woongebied wordt gestreefd naar inpassing van de specifieke geomorfologische en landschappelijke gegevenheden en naar een woongebied met een eigen identiteit en kwaliteit.

 

Agrarisch gebied (te wijzigen bestemming) (artikel 7).

 

Dit gebied betreft het nog te ontwikkelen woongebied Amby Noord-Oost dat in het westen wordt begrensd door het bestaande voetpad dat loopt van de Molenweg tot de Hagenstraat, in het oosten door de Molenweg en in het noorden door de Hagenstraat. De bestemming is in principe afgestemd op het huidige gebruik zijnde agrarisch grondgebruik, welke bestemming middels een wijzigingsbevoegdheid kan worden gewijzigd in de bestemming "Wonen".

 

In de voorschriften van dit artikel zijn de criteria voor het toepassen van deze wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Het totaal aantal woningen zal niet minder dan 70 en niet meer dan 90 bedragen. Invulling zal plaatsvinden op basis van het gemeentelijke woningbouwprogramma. Vooraf zal duidelijk moeten zijn hoe de financiële uitvoerbaarheid is gegarandeerd en dat er geen sprake is van belemmerende bodemverontreinigingen.


Dit zijn enkele van de uitgangspunten voor dit woongebied die naast de andere uitgangspunten zijn opgenomen in de criteria voor het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid door burgemeester en wethouders.

 

Maatschappelijke voorzieningen (artikel 8).

 

Deze bestemming is gelegd op de bestaande sociaal-culturele, (para)medische, educatieve, recreatieve en religieuze vestigingen binnen het plangebied. Deze vestigingen hebben een zodanig statisch karakter, dat hiervoor geen aparte ontwikkelingsmogelijkheden zijn opgenomen, met uitzondering van het verzorgingstehuis "Achter de Hoven" in verband met de daar te realiseren aanleunwoningen.

 

Ten aanzien van de in deze bestemming opgenomen monumenten is bepaald dat deze gebouwen in zijn geheel behouden dienen te blijven.

 

Landgoed (artikel 9).

 

Deze bestemming heeft betrekking op het gebied "park Severen", met uitzondering van de in dat gebied gelegen maatschappelijke voorzieningen welke in een aparte bestemming zijn opgenomen.

Deze bestemming is in hoofdzaak gericht op het herstellen en verbeteren van de waarden van dit gebied, alsmede op het verbeteren van de toegankelijkheid en de versterking van de ruimtelijke relatie tussen Amby en het park Severen en park Severen met het Geusseltpark.

 

Om deze doelstellingen te verwezenlijken zullen nieuwe langzaam-verkeersroutes worden aangelegd en zullen de bestaande routes worden verbeterd.

 

Deze bestemming voorziet in een adequaat aanlegvergunningenstelsel ter bescherming van de in de doeleindenomschrijving nader omschreven waarden van dit gebied.

 

Agrarisch gebied met landschappelijke en ecologische waarden (artikel 10).

 

Deze bestemming heeft betrekking op een viertal gebieden:

-      het gebied ten zuiden van de kom van Amby;

-      de zone aan de westrand van Amby, tussen de kom en het landgoed Severen c.q. de A2;

-      het restant van de voormalige draf- en renbaan;

-      het gebied ten westen van de Ambyerstraat Zuid, tussen de Ravecamp en de bebouwing aan de Ambyerstraat Zuid.

 

Ten aanzien van het gebied ten zuiden van de kom van Amby ligt de nadruk op de inrichting van een groene wig van formaat die als landschappelijke geledingszone fungeert. Er dient daarbij een samenhang te worden gecreëerd met de Geusselt en het landschap ten oosten van de Molenweg, waartoe ook ecologische verbindingszones worden aangelegd. De randen van de groene wig dienen te worden ingericht tot recreatief aantrekkelijke gebieden. Bij de inrichting van het gebied zal tevens zoveel mogelijk gestreefd worden naar een optimale dassenbiotoop ten behoeve van de bestaande dassenburcht in het gebied.

Voor de overige gebieden ligt de nadruk op de versterking van de ruimtelijke kwaliteit, de verbetering van de waterhuishouding en de langzaam-verkeersroutes.

Deze bestemming voorziet in een adequaat aanlegvergunningenstelsel ter bescherming van de in de doeleindenomschrijving nader omschreven waarden van dit gebied.

 

 

Sport/park (artikel 11).

 

Deze bestemming heeft betrekking op het gebied ten zuidwesten van de kom van Amby. In dit gebied bevinden zich het park, het Geusselt kasteeltje, de diverse sportterreinen, de woonwagenlocatie aan de Olympiaweg alsmede de regenwatervijver.

 

De nadruk ligt op de recreatieve doeleinden, het behoud en/of herstel van de ruimtelijk-structurele en ecologische waarden alsmede op waterhuishoudkundige doeleinden.

Het Geusselt-kasteeltje is opgenomen in de zone "Horeca" op basis van de voorgenomen bestemming voor dit gebouw.

De woonwagenlocatie aan de Olympiaweg is opgenomen in de zone "woonwagenlocatie".

 

Deze bestemming voorziet in een adequaat aanlegvergunningenstelsel ter bescherming van de in de doeleindenomschrijving nader omschreven waarden van dit gebied.

 

Sport/bedrijven (artikel 12).

 

Deze bestemming heeft betrekking op de terreinen direct grenzend aan het Geusseltstadion en het gebied tussen de Terblijterweg, Olympiaweg en Stadionweg.

 

A. Bedrijven

Hierin is een tweedeling aangebracht, nl. Sport/bedrijven A en B.

 

In de zone Sport/bedrijven A (directe omgeving stadion) gelden voor wat betreft de segmentering geen belemmeringen voor de te vestigen bedrijven, met dien verstande dat alleen bedrijven kunnen worden gevestigd welke qua representativiteit dienen bij te dragen aan de verbetering van de verblijfskwaliteit van dit gebied.

De te vestigen bedrijven dienen inpasbaar te zijn in de omgeving zowel ruimtelijk als qua milieubelasting met dien verstande dat geen zelfstandige kantoorgebouwen zijn toegelaten.

 

In de zone Sport/bedrijven B zijn qua segmentering bovenregionale bedrijven toelaatbaar in de branches kleinschalige high-tech bedrijven, lichte bedrijfsactiviteiten en handelsbedrijven exclusief detailhandel.

In aansluiting op het bedrijventerrein Scharn Noord zijn hier ook regionale bedrijven in de branches groothandel, ambachtelijke en lichte bedrijvigheid toegestaan.

De ontsluiting van de bedrijven in het gebied tussen de Terblijterweg, Olympiaweg en Stadionweg dient plaats te vinden op de Olympiaweg en de Stadionweg.

 

B. Horeca.

Binnen de bestemming Sport/bedrijven zijn horecadoeleinden toegestaan.

Voor de zone Sport/bedrijven A gaan de concrete gedachten daarbij uit naar een sporthotel met bijbehorende sportvoorzieningen in de recreatieve sfeer aan de noordzijde van het stadion, alsmede een restaurant (Mc Donalds) ten zuiden van het stadion.


Binnen de zone Sport/bedrijven B is uitsluitend horeca toegestaan in verband met de verplaatsing van een dansschool met een regionaal karakter vanuit de kom van Amby.

 

Verkeers- en verblijfsgebied (artikel 13).

 

Deze bestemming bevat, met uitzondering van de bestemming "groenvoorzieningen" het gehele plangebied dat niet is begrepen onder de hiervoor behandelde bestemmingen. De bestemming "verkeers- en verblijfsgebied" is in feite in combinatie met de bestemming "groenvoorzieningen" de contramal van de overige in principe als "bebouwd gebied" aan te duiden bestemmingen.

 

In functionele zin wordt dit gebied in een zestal zones onderscheiden, welke ook als zodanig op de plankaart zijn aangegeven.

Deze zones betreffen met name de verkeersverbindingen en de verblijfsgebieden alsmede de onbebouwde gebieden binnen het plangebied zoals parkeerterreinen, achterterreinen, groenvoorzieningen en dergelijke.

 

Ten aanzien van de verkeersverbindingen kan worden opgemerkt dat zij zijn onderscheiden naar de hiërarchieke betekenis van de straten. Zo is er onderscheid gemaakt in:

1.     hoofdstraten;

2.     buurtverzamelstraten;

3.     woonstraten/erven/verblijfsruimten;

4.     langzaam-verkeersroutes.

 

Functie en profilering van het verkeers- en verblijfsgebied.

 

In de beschrijving in hoofdlijnen is aangegeven dat de aangegeven functies bepalend zijn voor de vormgeving en proportionering van het onbebouwde gebied.

Ten einde dit functioneren veilig te stellen is bepaald aan welke minimale maat-vereisten de onbebouwde ruimte binnen een bepaalde functie-aanduiding dient te beantwoorden.

 

Hiertoe is de volgende leidraad opgenomen:                     

-      bij hoofdstraten en buurtverzamelwegen zal de rijwegbreedte 4 tot 7,5 m bedragen;

-      bij woonstraten en openbare erven zal de rijwegbreedte 3,5 tot 5,5 m breed zijn;

-      bij langzaam-verkeersroutes zal de breedte tenminste 2 m bedragen.

 

Erven en woonstraten hebben een primaire verblijfsfunctie, niet een stroomfunctie voor het autoverkeer.

De afmetingen van de erven dienen zodanig te zijn dat de bereikbaarheid van aanliggende gebouwen en de toegankelijkheid voor het autoverkeer is veiliggesteld.

Overigens dient in dit verband te worden opgemerkt, dat het treffen van verkeersremmende maatregelen c.q. herinrichting van de onderscheiden wegcategorieën binnen de bestemming mogelijk is, mits uiteraard de hiervoor genoemde maat van de rijwegbreedte in acht wordt genomen.


Voorzieningen voor parkeren.

 

Het op de plankaart aangeduide parkeergebied zal optimaal voor de parkeerfunctie worden ingericht.

 

Bij de inrichting zal ruim aandacht worden geschonken aan de relatie met de omgeving alsmede aan de sociale veiligheid van het gebied.

 

De parkeergebieden bieden, tezamen met de parkeermogelijkheden op eigen erf en in de straatprofielen, voldoende parkeergelegenheid voor alle bestaande en te ontwikkelen functies.

 

Voor het parkeren worden de in de gemeente Maastricht gebruikelijke parkeernormen gehanteerd.

 

 

Bebouwings- en gebruiksmogelijkheden.

 

De bebouwingsmogelijkheden van het "verkeers- en verblijfsgebied" zijn, zoals de bestemmingsbenaming al doet vermoeden, van zeer ondergeschikte betekenis.

Behalve gebouwen ten behoeve van fietsenstallingen, nutsvoorzieningen e.d. dient bebouwing slechts te bestaan uit straatmeubilair of andere bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van de verkeerstechnische uitrusting van het gebied.

Ook de gebruiksmogelijkheden zijn geheel en al toegesneden op de hiervoor beschreven functies en doeleinden.

 

Groenvoorzieningen (artikel 14).

 

Deze bestemming heeft betrekking op de substantiële groenvoorzieningen binnen de kom van Amby.

 

Aanlegvergunningen.

 

Voor zover in de onderscheidene gebieden daartoe aanleiding bestaat is aan de daarop gelegde bestemmingen een aanlegvergunningenstelsel verbonden, ter bescherming van de voorkomende waarden. Het betreft landschappelijke, archeologische en/of cultuurhistorische waarden. Onder lid D van de artikelen van de betreffende bestemmingen is het aanlegvergunningenstelsel opgenomen.

Terug naar inhoudsopgave


HOOFDSTUK 14.   OVERLEG, MAATSCHAPPELIJKE UITVOERBAARHEID EN ECONOMISCHE UITVOERBAARHEID.

 

 

1. Overleg.

 

Het voorontwerp-bestemmingsplan is in het kader van het overleg ex artikel 10 B.r.o. aan de P.P.C. en aan diverse rijks- en provinciale diensten toegezonden. De resultaten van het vooroverleg zijn aan de hand van de door de gemeente opgestelde notitie "evaluatie van het voorontwerp bestemmingsplan Amby" verwerkt in het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan. Genoemde notitie is als bijlage aan deze toelichting toegevoegd.

 

2. Maatschappelijke uitvoerbaarheid-inspraak.

 

De Structuurschets Amby is de basis geweest voor het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan "Amby 1993". Het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan is een juridische vertaling van de in de Structuurschets vastgelegde beleidsuitgangspunten.

Over de Structuurschets heeft een intensief proces van inspraak, overleg en besluitvorming plaatsgevonden. Dit proces heeft ertoe geleid dat de oorspronkelijk voorgestelde verkeersmaatregelen op de Ambyerstraat geen doorgang vinden en dat is gekozen voor een alternatieve oplossing die een redelijk breed (politiek) draagvlak heeft.

Ook het ontwerp-bestemmingsplan heeft de inspraakronde doorlopen. De resultaten hiervan zijn aan de hand van de door de gemeente opgestelde notitie "evaluatie van het voorontwerp bestemmingsplan Amby" verwerkt in het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan. Zoals reeds onder punt 1 is aangegeven is deze notitie als bijlage opgenomen.

 

3. Economische uitvoerbaarheid.

 

Voor wat betreft de economische uitvoerbaarheid van de woningbouwlocaties Gravenhof Noord en -Zuid, Amby Zuid-Oost en Amby Noord-Oost wordt verwezen naar de als bijlage bij deze toelichting opgenomen concept exploitatie-opzetten.

Uit deze opzetten blijkt dat de locaties Gravenhof Noord en Amby Zuid-Oost budgettair neutraal kunnen worden geëxploiteerd. Voor de locatie Gravenhof   Zuid is er een positief exploitatieresultaat. Voor de locatie Amby Noord-Oost is er een negatief exploitatieresultaat, hetgeen vooral wordt veroorzaakt door de kosten van de aanleg van een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel. Voor de financiering hiervan moeten nog middelen worden gezocht.

Voor de bouwlocatie Heukelstraat is een globale exploitatieberekening opgesteld waaruit blijkt dat ook deze locatie budgettair neutraal kan worden gerealiseerd.

 

Het bestemmingsplan "Amby 1993" biedt voorts nog enkele bouwmogelijkheden op particuliere terreinen, waarbij de gemeente niet actief bij betrokken is.

 

In hoofdstuk 9 paragraaf 9.3. is het uitvoeringsperspectief aangegeven met betrekking tot de overige in het plangebied voorziene maatregelen.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

's-Hertogenbosch, oktober 1993/gewijzigd maart 1994.

Croonen Adviseurs b.v.