logo gemMtr klrToelichting op het Besluit voorschriften uitsluiting A-inrichtingen. 

 

1.      Inleiding.

 

Op grond van artikel 53 van de Wet Geluidhinder dienen voor industrieterreinen, waarop zogenoemde "categorie A-inrichtingen" - grote lawaaimakers - aanwezig zijn, dan wel niet zijn uitgesloten, zones te worden vastgesteld, waarbuiten de belasting vanwege die inrichtingen niet hoger mag zijn dan 50 dB(A). Binnen die zones is het bouwen van woningen en andere geluidgevoelige gebouwen, zoals bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en kantoren verboden, dan wel aan beperkingen onderhevig.

 

Op dit moment zijn in Maastricht de volgende A-inrichtingen aanwezig.

 

Inrichting:

Adres:

Bestemmingsplan:

 

 

 

Befama B.V.

Ankerkade 98

Uitbreidingsplan in

hoofdzaak (upih) Maastricht.

Facade Beton B.V.

Ankerkade 118

Upih Maastricht

V.B.F. Buizen B.V.

Ankerkade 71

Upih Maastricht

Maasdok N.V.

Klipperweg 10

Upih Maastricht

Nijverheid Beton B.V.

Fregatweg 44

Upih Maastricht

Lieben B.V.

Ankerkade 78

Upih Maastricht

Ankersmit B.V.

Op de Bos 300

Uitbreidingsplannen in

hoofdzaak Borgharen en Itteren

Plem H.S. station

Sionsweg 39

Uitbreidingsplan in

onderdelen (upio) Limmel

Vereenigde Glasfabrieken N.V.

Nieuweweg 25

Upih Maastricht

K.N.P. Papier B.V.

Biesenweg 16

Upih Maastricht

Motorcrossterrein

Sandersweg ong.

Upih Maastricht

Betoncentrale van Dongen B.V.

Phoenixweg 168

Upio Bosscherveld

E.N.C.I. N.V.

Lage Kanaaldijk 115

Buitengebied St.

 

 

Pietersberg-Jekerdal

 

 

Cannerberg

Maasoever B.V.

Hoge Weerd ong.

Randwyck

 

Naar de bedrijfsterreinen, waarop deze inrichtingen zijn gevestigd is een akoestisch onderzoek ten behoeve van de zonering ingesteld. Dat onderzoek heeft geleid c.q. zal leiden tot een zonering van de bedrijfsterreinen Beatrixhaven/ Beatrixhaven-oost (inrichtingen 1 t/m 7), Limmel (inrichtingen 8 en 9), Boschpoort (inrichting 10), Bosscherveld (inrichtingen 11 en 12), ENCI (inrichting 13) en Ontgrondingsgebied Maasoever (inrichting 14). Verder is besloten om alsnog een vervolgonderzoek te doen ten behoeve van de zonering van de bedrijfsterreinen van de Koninklijke Sphinx N.V., Boschstraat 24, Koninklijke Mosa B.V., Meerssenerweg 358, en Sphinx-Céramique, Hoge Barakken 4a. Deze keramische industrieën behoren weliswaar niet tot de A-inrichtingen, maar zijn in de praktijk qua geluidsbelasting daarmee vergelijkbaar. Op deze terreinen zullen daarom A-inrichtingen niet worden uitgesloten. Voor Sphinx, Boschstraat is dat reeds vastgelegd in het onlangs vastgestelde bestemmingsplan Boschstraat-west.


Vanwege de ingrijpende gevolgen van een zonering is het gewenst op alle andere bedrijfsterreinen in de stad, zowel binnen als buiten bestemmingsplannen gelegen, en op die plaatsen, waar de bestemming "spoorwegdoeleinden" (een rangeerterrein met rangeerheuvel is een A-inrichting) of "actieve recreatie" (motorcrossterrein, idem) de vestiging van A-inrichtingen uit te sluiten.

 

2.      Bestemmingsplannen.

 

In een groot aantal bestemmingplannen van deze gemeente komen bedrijfsbestemmingen voor in verschillende vorm en met een verschillende inhoud. Daarbij kan het gaan om grote industrieterreinen, zoals Beatrixhaven of Bosscherveld, om kleine bedrijfsterreintjes bij woongebieden, zoals b.v. in Wyckerpoort of om bedrijfsbestemmingen op achterterreinen bij winkels of kleine bedrijfjes in centrumgebieden. Ook de bestemming "actieve recreatie" komt vaak voor. De bestemming "spoorwegdoeleinden" slechts in een beperkt aantal plannen. Het aantal bestemmingsplannen, dat in dit kader wijziging behoeft ligt op 49. Deze plannen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën:

a.      uitbreidingsplannen in hoofdzaak of in onderdelen uit de periode 1947 t/m 1965 (16 plannen);

b.      bestemmingsplannen uit de periode 1966 t/m 1980 (28 plannen);

c.       bestemmingsplannen uit de periode 1981 t/m 1984 (5 plannen).

Van de eerstgenoemde categorie zijn er 9 plannen met uitsluitend bebouwingsvoorschriften en zonder voorschriften omtrent het ander gebruik van grond en opstallen. Voor deze plannen is het gebruiksvoorschrift van artikel 352 van de Bouwverordening nog van toepassing.

 

De eenvoudigste manier om categorie A-inrichtingen uit te sluiten in die gebieden waar zij ongewenst zijn, is een facetbestemmingsplan, waarbij aanvullende voorschriften worden gegeven met uitsluitend dat doel, voor de bovenbedoelde plangebieden. Dit gebeurt op een zodanige manier, dat de vestiging van categorie A-inrichtingen onmogelijk wordt gemaakt. Voor de gebieden, gelegen buiten een bestemmingsplan (bebouwde kommen ingevolge de uitbreidingsplannen in hoofdzaken) wordt een bestemming "bebouwde kom" ingevoerd, zonder verdere uitwerking in een doeleindenomschrijving. Het enige doel is namelijk: het uitsluiten van A-inrichtingen. Als voorschrift wordt slechts gegeven, dat niet mag worden gebouwd, en dat gronden en opstallen niet mogen worden gebruikt, ten behoeve van een A-inrichting. De voorschriften van de Bouwverordening, blijven op de gronden met deze bestemming hun aanvullende werking behouden. Aan de planvoorschriften is een voorschriftenkaart toegevoegd, waarop de terreinen zijn aangegeven, die worden gezoneerd. Die terreinen worden van de werking van het facetbestemmingsplan uitsluiting A-inrichtingen uitgesloten.

 

3.      Overleg en inspraak.

 

Het plan is behandeld door de Provinciale Planologische Commissie in vergaderronde 2/1986. De commissie kan met de zakelijke inhoud van het plan instemmen. Ten aanzien van de opgestelde planvoorschriften zijn enkele opmerkingen gemaakt, die in de nu voorliggende tekst zijn verwerkt.


Omdat de samenloop van bestemmingsplanherziening en verordening ex artikel 168 Gemeentewet problemen zal opleveren qua procedure en rechtsgevolgen, is het oorspronkelijke Besluit voorschriften uitsluiting A-inrichtingen omgezet in een facetbestemmingsplan uitsluiting A-inrichtingen.

 

In het kader van de inspraak over de zoneringsvoorstellen industrielawaai en de aanvrage hogere grenswaarde industrielawaai is ook de uitsluiting van A-inrichtingen aangekondigd op de terreinen, waarvoor geen zones worden vastgesteld. In de diverse bijeenkomsten, noch in de schriftelijke inspraakreacties zijn hierop reacties gegeven.