logo gemMtr klr

 

 

 

 


Toelichtende beschrijving bij het bestemmingsplan

Buitengebied St. Pietersberg, Jekerdal, Cannerberg


 

 

 

 

 

1e herziening
juni 1985

gewijzigd           mei 1986


 

 

 

Inleiding.

 

De directe aanleiding voor de herziening van het bestemmingsplan Buiten­gebied St. Pietersberg, Jekerdal, Cannerberg is dat aan het onherroepe­lijk geworden bestemmingsplan gedeeltelijk goedkeuring is onthouden.

 

Daarnaast was al eerder door gedeputeerde staten bij besluit van 25 maart 1980 gedeeltelijk goedkeuring onthouden en gedeeltelijk goedkeuring ver­leend aan het door de gemeenteraad op 8 november 1978 vastgestelde bestemmingsplan. De Kroon heeft bij besluit van 25 februari 1984 met vernietiging in zoverre van het besluit van gedeputeerde staten van 25 maart 1980, besloten dat vorengenoemd besluit niet geheel kan worden gehand­haafd.

 

Ingevolge artikel 30 eerste lid van de wet op de ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad binnen een jaar na het verzenden van het Koninklijk Besluit een nieuw plan vast te stellen waarbij de beslissingen van gede­puteerde staten en van de Kroon in acht worden genomen. Daarenboven zijn thans, gemotiveerd vanuit de strekking van het Koninklijk Besluit, alle overige burgerwoningen positief bestemd en waar nodig de omvang van de erfbestemmingen van de burgerwoningen zodanig aangepast, dat het bouwen van bijgebouwen mogelijk is tot een omvang als ook elders in de gemeente toelaatbaar wordt geacht. Alleen daar waar vanuit landschappelijk of mo­numentaal oogpunt beperkingen moeten worden opgelegd, zijn minder moge­lijkheden voor bijgebouwen opgenomen.

 

Bovendien zijn de ontwikkelingen die zich sedert de vaststelling van het plan hebben voorgedaan in deze herziening opgenomen, zoals de realisering van sportvelden in Wolder en woonwagenlocatie Mergelweg.


 

 

Aanpassing aan het Koninklijk Besluit.

 

Door de Kroon is goedkeuring onthouden aan de aanduiding "waterloop" met betrekking tot de Jeker. Een afzonderlijke bestemming verdient de voor­keur daar de Jeker een zeer bijzondere waterloop is, waarvan het huidige natuurlijke beloop gehandhaafd dient te worden.

 

Aan het bepaalde in de voorschriften over de bouw van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, op terreinen voor militair gebruik I is goedkeuring ont­houden daar deze bouw niet aan objectieve criteria is gebonden. Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening en uit een oogpunt van rechtszekerheid kunnen voorschriften inzake bebouwingsdichtheid, hoogte en afmetingen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, niet worden gemist. Derhalve is de bebouwingsdichtheid en de hoogte begrensd, waarbij (gezien de militaire belangen) uit een oogpunt van doelmatigheid een hiermee in overeenstemming zijnde vrijstellingsbevoegdheid is gegeven.

 

Er is goedkeuring onthouden aan een perceel aan de Plateauweg met de be­stemming agrarisch gebied van hoge landschappelijke waarde, daar hier geen bebouwingsmogelijkheid was opgenomen.

Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een behoudend en conserverend karakter, waarbij in principe alleen bebouwing is toegestaan ten behoeve van de aanwezige agrarische bedrijven. Uitgangspunt is dan ook dat de bouw van burgerwoningen niet toelaatbaar is en dat aanwezige open ruimte tussen de bestaande bebouwing onbebouwd blijft, waardoor het zicht op het landschap behouden wordt. In dit geval is de bouwmogelijkheid op het per­ceel zodanig gekozen dat de ter plaatse aanwezige open ruimte tussen de bestaande bebouwing zo groot mogelijk blijft en een afronding van de ste­delijke randzone vormt.

 

De geprojecteerde bebouwing zal geen onevenredige schade aan het omringende landschap veroorzaken. Het unieke uitzicht vanaf dat punt in zuide­lijke richting blijft behouden.

 

De villa Canne met bijbehorende gronden verkeert in bouwkundig goede staat. Het uit het begin van de 19e eeuw daterende karakteristieke huis heeft te zamen met het omringende park een landschappelijke waarde. Hoe­wel in het algemeen niet-agrarische bebouwing, in casu verspreid liggende burgerwoningen, in het buitengebied dienen te worden geweerd, kan aan het bestaan van dit karakteristieke pand niet voorbijgegaan worden. De woning met park is goed ingepast in het karakter en de functie van het aangren­zend gebied.

Daar er bovendien geen financiële middelen aanwezig zijn om het pand aan te kopen of af te breken, is de woning annex tuin positief bestemd.

 

Ook het voormalig koetshuis van de villa Canne verkeert in bouwkundig goede staat. Hierdoor is het overgangsrecht niet aanvaardbaar, te meer daar financiële middelen ontbreken om het pand te saneren.

 

De overige verspreid liggende, in bouwkundig goede staat verkerende bur­gerwoningen hebben een positieve bestemming gekregen, gemotiveerd vanuit de strekking van vorengenoemde deelbeslissingen.


Het ligt namelijk niet in de bedoeling om deze woningen binnen de planpe­riode te saneren, daar de financiële middelen ontbreken.

De woningen zijn "geconserveerd" op de plankaart en in de voorschriften waardoor een onevenredige aantasting van het karakter respectievelijk de functie van het buitengebied wordt veiliggesteld of voorkomen. Aan de woningen is de erfbestemming toegevoegd, zodat analoog aan de woongebie­den, het oprichten van een bijgebouw en bouwwerk, geen gebouw zijnde, mogelijk is.

 

 

Andere aanpassingen.

 

De sportvelden in Wolder zijn gerealiseerd in aansluiting op het bestaan­de terrein, op basis van het door de gemeenteraad op 6 april 1982 genomen voorbereidingsbesluit, hetgeen op 23 april 1982 in werking is getreden. Hierna is op 10 oktober 1982 vrijstelling verleend voor de aanleg van deze velden.

 

Als uitvloeisel van het gemeenteraadsbesluit van 5 oktober 1982 is, met toepassing van artikel 19 W.R.O. en artikel 50, lid 8 W.W., aan de Mer­gelweg een woonwagenlocatie gerealiseerd.

 

De bestemming "bijzondere doeleinden" van kasteel Neercanne en fort St. Pieter is, meer in overeenstemming met het feitelijk gebruik, gewijzigd in "bebouwingsklasse HRB" (horeca).

 

De watersportactiviteiten in het Noordoostelijk gedeelte van het plange­bied zijn, in overleg met de betrokken verenigingen, meer in detail gere­geld door middel van een nieuwe snedekaart, waarop bebouwingsvlakken zijn aangegeven. De vroegere regeling gaf alleen een moeilijk hanteerbaar be­bouwingspercentage.

 

 

Overleg ex artikel 8 B.R.O.

 

De aanpassingen aan het Kroonbesluit zijn verplicht en daarover is geen overleg noodzakelijk, met uitzondering van de bepaling van omvang en hoogte van de toelaatbare militaire bouwwerken.

Daaromtrent is op 26 juni 1985 overleg geweest met vertegenwoordigers van de eerstaanwezend ingenieur der Genie. De regeling zoals in deze herzie­ning opgenomen, heeft de instemming van die instantie.

 

De aanleg van de sportvelden in Wolder en de woonwagenlocatie aan de Mer­gelweg heeft met medewerking van het provinciaal bestuur plaatsgehad.

 

Gezien het vorenstaande is voor deze herziening geen verder overleg ex artikel 8 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening meer noodzakelijk.