Artikel 11       Waterkering

 

I.          Doeleindenomschrijving De op de plankaart A als "waterkering" aangegeven gronden zijn met inachtneming van de op de plankaart B aangegeven profielen, bestemd voor:

-           directe en indirecte kering van het water;

-           de bescherming, het beheer en het onderhoud van de waterkering waarbij kleischermen en kwelvoorzieningen ten behoeve van de kering van water deel uitmaken van de waterkering;

-           zover de gronden daartoe nader zijn begrensd op de plankaart A tevens voor uitsluitend vaste delfstofverwerkingsinrichting als bedoeld in bijlage 1, categorie II juncto artikel 2.4. het inrichtingen- en vergunningenbesluit Wet milieubeheer;

-           en tevens voor de bescherming en ontwikkeling van landschappelijke en natuurlijke waarden;

-           voorzieningen ten behoeve van de bereikbaarheid zoals de op de plankaart A aangegeven hoogwaterbrug;

-           tijdelijke voorzieningen ten behoeve van het Grensmaasproject, zoals werkwegen, gronddepots en geluidwerende voorzieningen;

-           voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding zoals de op de plankaart A aangegeven stroomgeleidingsdam.

           

II.         Beschrijving in hoofdlijnen         


De in lid I. omschreven doeleinden worden als volgt nagestreefd:

            1.         Algemeen

Gestreefd wordt naar een beperking van de wateroverlast en de daaruit voortvloeiende schade in het Grensmaasgebied onder andere middels de aanleg van de als zodanig bestemde waterkeringen.

Middels deze waterkeringen wordt beoogd de overstromingskans van de te beschermen achtergelegen woongebieden te reduceren tot maximaal 1/250 per jaar.

 

2.         Keur van het Waterschap Roer en Overmaas

                        Voor de als “waterkering” bestemde gronden geldt voorzover van toepassing hoofdstuk III van de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas.

 

3.         Verwerking, opslag en transport delfstoffen

Terzake van de voorkeursaanpak voor realisering van het Grensmaasproject geldt als uitgangspunt dat verwerking, opslag en transport van de gewonnen delf¬stoffen binnen het plangebied plaatsvindt.

                        Essentieel daarbij is dat in het agrarisch cultuurlandschap bij Meers (gemeente Stein) ruimte wordt gevonden voor een (vaste) verwerkingsinrichting.

 

Bij de concrete begrenzing van de verwerkingsinrichting zal rekening moeten worden gehouden met de milieuaspecten zodanig dat de geluidbelasting bij geluidgevoelig functie de 60 dB(A) niet overschrijdt, in landschappelijk en ruimtelijk opzicht een zorgvuldige invulling plaatsvindt en het aantal gehinderden zo gering mogelijk is.

 

 4.        Werkwegen

Werkwegen mogen uitsluitend gerealiseerd worden in de op plankaart A als zodanig aangeduide zone (tijdelijke werkwegen). Tevens zijn Burgemeester en Wethouders bevoegd de vrijstellingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 38 sub B toe te passen.

 

III.       Bouwvoorschriften       


Op of in de als “waterkering” bestemde gronden mag niet worden gebouwd met uitzondering van:

A.        de nader op de plankaart A voor een vaste verwerkingsinrichting aangegeven gronden met dien verstande dat het totale bebouwingsoppervlak van de verwerkingsinrichting niet meer dan 7 ha. bedraagt en de gronden daarvoor een gesloten geheel vormen.

 

            B.         die andere bouwwerken, welke qua aard en afmetingen bij deze bestemming passen en noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de waterkering, tot een hoogte van maximaal 3,00 m.

 

IV.       Nadere eisen                            
Burgemeester en Wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen ten aanzien van de situering en afmetingen van de tijdelijke werkwegen binnen de op plankaart A aangegeven zone, indien dit noodzakelijk is:

-           ten behoeve van de bescherming van het woonmilieu, onder andere voor wat betreft geluid en luchtkwaliteit;

-           ter voorkoming van onevenredige aantasting van de omliggende natuurlijke waarden.