Paragraaf B Bepalingen omtrent globale, niet uit te werken bestemmingen

 

 

Artikel 24    Woon- en kantorengebied (WK)

 

1.      Bestemming

De gronden met de bestemming woon- en kantorengebied mogen uitsluitend worden gebruikt voor woondoeleinden en kantoren, verkeers- en parkeerdoeleinden en de daarbij behorende additionele voorzieningen.

 

2.      Beschrijving in hoofdlijnen

In dit artikel wordt in hoofdlijnen beschreven op welke wijze met het plan de doeleinden, die ingevolge lid 1 aan de daar bedoelde gronden zijn toegekend, worden nagestreefd.

 

a.      Het ligt in de bedoeling om op dit terrein een woon- en kantorengebied te ontwikkelen als entree naar het stadsdeel Heer. In de eerste fase zal de woonbestemming de nadruk krijgen en zullen enkele kleinere kantoren waarvoor een concrete vraag bestaat, worden gerealiseerd met een speelterrein op het door de bebou­wing omsloten binnenterrein. De eerste fase betreft het noorde­lijk deel van het terrein.

b.      Op het terrein zal een op- en afrit worden aangelegd van de Sibemaweg naar de Akersteenweg vice versa. Deze op- en afrit vormt de grens tussen de eerste en de tweede fase.

c.      De realisering van de tweede fase, die in hoofdzaak kantoren om­vat, wordt afhankelijk gesteld van de voortgang van de kantoorontwikkelingen in de gebieden Randwyck en Sphinx-Céramique, de verbetering van de bereikbaarheid van het terrein met het regio­nale openbaar vervoer en, voor zover het de woonfunctie betreft van de zodanige reconstructie van de Akersteenweg dat een stede­lijke situatie als bedoeld in de Wet Geluidhinder ontstaat. De tweede fase betreft het zuidelijk deel van het terrein, dat als zodanig is aangegeven op voorschriftenkaart 1. In verband hiermee is het bepaalde in lid 3, onder e opgenomen.

Gezien de voorraad aan terreinen voor kantorenvestiging in de gebieden Randwyck en Sphinx-Céramique wordt verwacht, dat de tweede fase niet vóór het einde van de planperiode zal worden gerealiseerd. Binnen het kader van de in lid 1 gegeven bestem­ming zal het terrein voor de tweede fase worden gebruikt voor parkeerdoeleinden (artikel 3, lid 5). Onder de omstandigheden vermeld in lid 4 zullen burgemeester en wethouders gebruik maken van de aldaar gegeven wijzigingsbevoegdheid, teneinde de fase twee nog binnen de planperiode te kunnen laten realiseren.

 

3.      Bebouwing

a.      De bebouwing op het noordelijk gedeelte van het terrein dient plaats te vinden in een aangesloten bouwblok langs de Sibemaweg, de Adelbert van Scharnlaan, de Mockstraat en de nog te realise­ren op- en afrit van de Akersteenweg, waarbij de woonbebouwing aan de drie genoemde straten wordt gesitueerd en de kantoorbe­bouwing aan de zijde van de op- en afrit.

b.      De onder 1 bedoeld woonbebouwing mag aan de Mockstraat en de Adelbert van Scharnlaan maximaal 3 bouwlagen en aan de Sibemaweg maximaal 5 bouwlagen hoog zijn. De kantoorbebouwing mag maximaal 4 bouwlagen hoog zijn.

Het aantal bouwlagen mag met één worden verhoogd, mits de bovenste bouwlaag niet in de voorgevel wordt gebouwd (set-back). Ten aanzien van de plaatsing van de bovenste verdieping kunnen bur­gemeester en wethouders nadere eisen stellen.

c.      Er mogen woningen en kantoren worden gebouwd binnen de navolgende grenzen:

-        minimaal 48 en maximaal 65 studentenwoningen;

-        minimaal 100 en maximaal 120 gestapelde woningen; maximaal 4.500 m2 b.v.o. kantoren.

d.      Onder het binnenterrein van de onder a bedoelde bebouwing moet een parkeergarage van maximaal 250 plaatsen worden gebouwd.

e.      Het op de voorschriftenkaart 1 als zodanig aangegeven terreingedeelte dient onbebouwd te blijven.

 

4.      Wijzigingsbevoegdheid

I.       Burgemeester en wethouders kunnen, in afwijking van het bepaalde in lid 2 en mits, voor zover het de woonfunctie betreft, sprake is van een stedelijke situatie als bedoeld in de Wet Geluidhin­der, het plan wijzigen ten behoeve van de bouw van kantoren en/of woningen op het op de voorschriftenkaart 1 als onbebouwd aangegeven terreingedeelte indien:

a.      één groot kantoorgebouw van 8.000 tot 10.000 m2 wordt gere­aliseerd ten behoeve van één enkele gebruiker;

b.      dit kantoorgebouw niet in de gebieden Randwyck of Sphinx­Céramique kan worden gerealiseerd, dan wel de gebruiker zulks onder geen beding wenst te overwegen.

 

II.       Burgemeester en wethouders nemen bij de wijziging van het plan de navolgende uitgangspunten in acht:

a.      het kantoor(-woon)gebouw moet kunnen dienen als oriëntatiepunt (landmark) aan het Europaplein en moet daarom minimaal 8 en mag maximaal 12 bouwlagen hoog zijn; binnen de bouw­massa mogen ook gestapelde woningen worden gebouwd;

b.      onder het kantoor(-woon)gebouw moet een parkeergarage wor­den gebouwd met een capaciteit, die voldoet aan de parkeer­normen opgenomen in bijlage 3 bij deze voorschriften, met dien verstande, dat voor de te realiseren kantoorruimte een maximale norm van 20 plaatsen per 100 werknemers in acht wordt genomen.