logo gemMtr klrHOOFDSTUK II      BEPALINGEN IN VERBAND MET DE BESTEMMINGEN

 

 

Paragraaf A Algemeen

 

 

Artikel 5 Beschrijving in hoofdlijnen

 

I        Inleiding

Het belangrijkste doel van het bestemmingsplan Heugemerveld is het bieden van de ruim­telijke randvoorwaarden voor de herstructurering van de wijk. De aanleiding tot de voor­genomen herstructurering vloeit voort uit de ontoereikende kwaliteit van een deel van het woningbestand in de wijk alsmede de gebrekkige aansluiting van Heugemerveld op de nieuwbouwwijk Céramique. De randvoorwaarden voor de herstructurering zijn dan ook het verbeteren van de kwaliteit van de woningen en het bewerkstelligen van een vloeiende overgang van de wijk op Céramique, een en ander met behoud en, waar mogelijk, verster­king van de karakteristieke stedenbouwkundige structuur van Heugemerveld.

 

Middels de verschillende bestemmingen zijn deze voorwaarden nader uitgewerkt. Daarbij is er een duidelijke koppeling tussen de hierboven genoemde hoofdlijnen en het op plankaart B (functionele en ruimtelijke karakteristiek) aangegeven toekomstbeeld voor het plange­bied. In het navolgende wordt aangegeven wat de hoofdelementen binnen de planvorming zijn en, voor zover mogelijk, op welke wijze deze binnen de juridische regeling van het onderhavige plan zijn vertaald. De ruimtelijke ingrepen die in de wijk worden gepleegd, die­nen te worden gezien als een onderdeel van een geheel aan maatregelen, die een voor­uitgang in de buurt teweeg moeten brengen, waardoor de achterstandssituatie van de wijk ten opzichte van andere wijken in Maastricht geleidelijk zal verdwijnen.

 

ll.      Ruimtelijke karakteristiek

a.      De stedenbouwkundige structuur van de wijk Heugemerveld dient behouden te blijven. Zij wordt gekenmerkt door:

 

         de driehoekige opbouw van de wijk tussen Heugemerweg (westelijke begrenzing), Bloemenweg en spoorlijn Maastricht-Luik (oostelijke begrenzing) en John F. Ken­nedysingel (zuidelijke begrenzing).

 

         de centrale noord/zuid-verbinding (Baron van Hövellstraat), die de wijk in twee parten verdeelt, met aan het zuidelijke uiteinde daarvan het centrale wijkplein en tevens de belangrijkste groenvoorziening van het Heugemerveld (Kardinaal van Rossumplein), met wijkverzorgende functies in de vorm van winkels, horeca, kerk en school.

 

          de belangrijkste oost/west-verbinding binnen de wijk (Minister Talmastraat/Minister Aalbersestraat), die de twee parten in vier kwarten verdeelt.

 

         de vier groene buurtpleinen die in ieder kwart zijn gelegen (Monseigneur Poels­plein, Paus Leo XIII-plein, Aamoezenier Roumenplein en Aalmoezenier Verheg­genplein), alsmede het vijfde groene plein aan het noordelijke uiteinde van de Baron van Hövellstraat, dat door infrastructurele maatregelen in de loop der jaren nauwelijks als zodanig herkenbaar meer is.

 

          De doorgaans lage bebouwing van het plangebied (2 à 3 bouwlagen), voor het merendeel bestaande uit grondgebonden woningen.

 

b.      In het kader van de herstructurering van het Heugemerveld zal een groot deel van de bestaande bebouwing ten zuiden van de Minister Talmastraat en de Minister Aalber­sestraat worden vervangen door nieuwbouw.

Bij de situering van de nieuwbouw wordt aangesloten bij de huidige ligging van de bouwblokken en voorgevelrooilijnen. Langs de Renier Nafzgerstraat zullen aaneenge­sloten grondgebonden woningen worden gerealiseerd. Ook het woon-/zorgcomplex op de hoek Alfons Ariënsstraat/Kardinaal van Rossumplein zal in de vorm van aaneen­gesloten bebouwing worden gerealiseerd. Voorts geldt voor het gehele plangebied dat de bestaande bouwhoogte zoveel mogelijk in acht wordt genomen. Met betrekking tot de vorm van de daken is het bepaalde in het Beeldkwaliteitsplan Heugemerveld maat­gevend.

 

c.      Met de ontwikkeling van het Céramique-terrein is de behoefte ontstaan aan een goede overgang tussen Céramique en Heugemerveld, mede ter doorbreking van de geïso­leerde situering van de wijk Heugemerveld. Als gevolg van de gesloten bebouwings­wand aan de oostzijde van de Heugemerweg is deze overgang tot op heden gebrek­kig. Tevens sluit de doorgaans lage bebouwing van de Heugemerweg niet goed aan op de bebouwing van het Céramique-terrein.

De straten Boschlunet (nog te realiseren) en Sphinxlunet (reeds gerealiseerd) kunnen een belangrijke rol vervullen als verbinding tussen Avenue Céramique enerzijds en Kardinaal van Rossumplein en Baron van Hövellstraat anderzijds. Het voorliggende plan voorziet dan ook in de doortrekking van beide straten in oostelijke richting ten behoeve van de aanhaking op de Jonkheer Ruysstraat. Tevens maakt dit plan het realiseren van hogere bebouwing aan de Heugemerweg mogelijk. Voor wat betreft de vorm van de daken is het bepaalde in het Beeldkwaliteitsplan Heugemerweg maat­gevend.

 

III.     Functionele karakteristiek

Het gemeentelijk beleid is erop gericht de bestaande kwaliteiten van het plangebied te behouden en te verhogen. De juridische regeling van het voorliggende plan biedt mogelijk­heden voor ontwikkeling in het kader van de herstructurering van het Heugemerveld, maar is tevens afgestemd op de instandhouding van de kwaliteit van de diverse functies die in het plangebied voorkomen, en kan dan ook zowel als ontwikkelings- als beheersregeling wor­den gekenschetst.

Voor de afzonderlijke bestemmingen gelden de volgende uitgangspunten:

 

a.      Woondoeleinden

Binnen de bestemming woondoeleinden, die vanzelfsprekend het grootste oppervlak binnen deze woonwijk omvat, ligt de nadruk op beheer van dat deel van de woning­voorraad dat kwalitatief nog steeds aan de eisen van deze tijd voldoet. Woningen die van mindere kwaliteit zijn zullen worden vervangen door nieuwe. Van belang hierbij is dat de bestaande karakteristieke stedenbouwkundige structuur, die als goed wordt beschouwd, behouden blijft en dat nieuwe invullingen deze structuur dienen te onder­steunen. In de aansluiting van het plangebied op de wijk Céramique zal door middel van stedenbouwkundige maatregelen een meer vloeiende overgang worden gecre­ëerd.

Ten behoeve van een mogelijke herinrichting van de Monseigneur Poelsstraat, de Paus Leo XIII-straat en de Renier Nafzgerstraat en directe omgeving is een uitwer­kingsverplichting in het plan opgenomen middels de bestemming uit te werken woon­doeleinden.

 

b.      Centrumdoeleinden

Middels het leggen van een bestemming centrumdoeleinden worden de randvoor­waarden geboden om de verzorgingsfunctie van het Kardinaal van Rossumplein te behouden en, waar mogelijk, te versterken. Een menging van verschillende voorzie­ningen is hier het uitgangspunt.

 

c.      Gemengde doeleinden

De zone tussen de Bloemenweg en de spoorlijn herbergt momenteel een grote diver­siteit aan functies. Aangezien er momenteel geen plannen zijn om de herinrichting van dit gebied op korte termijn op te pakken zijn de meeste functies in dit gebied, de wo­ningen uitgezonderd, vastgelegd in de bestemming gemengde doeleinden.

 

d.      Kantoordoeleinden

Langs de John F. Kennedysingel zullen, oostelijk van het Indigo-gebouw, twee kan­toorgebouwen worden gerealiseerd met een vergelijkbare bouwmassa. Gezien de ver­keersintensiteiten op deze weg is woonbebouwing hier niet meer op zijn plaats. Bovendien dienen deze gebouwen, in samenhang met de gebouwen in de omgeving, een poortfunctie voor de binnenstad te vormen en de overgang tussen het Céramique­terrein en Randwyck-Noord te begeleiden. Gelet op het grootschalige karakter van de gebouwen zijn deze kantoorfuncties als zodanig bestemd.

 

e.      Bijzondere doeleinden

Een belangrijk uitgangspunt in de planvorming met betrekking tot het Heugemerveld is de herinrichting van het Kardinaal van Rossumplein. Dit plein vormt de ruimtelijke en functionele spil van het plangebied en biedt, zoals hierboven reeds aan de orde kwam, plaats aan winkel- en horecavoorzieningen. Op het plein zelf zal de nieuwe basis­school, een zgn. "brede school" met sportzaal en maatschappelijk-culturele faciliteiten worden gerealiseerd.

 

f.       Overige bestemmingen

De openbare ruimtes dragen in belangrijke mate bij aan het beeld van de buurt. Middels de bestemming groenvoorzieningen zijn de belangrijkste groengebieden bin­nen de buurt juridisch geregeld. Daarbuiten zullen maatregelen worden genomen om de groenstructuur binnen de buurt te versterken. Dit zal plaatsvinden door het groener maken van de bestaande pleinen en door boombegeleiding van de hoofdwegenstruc­tuur.

Op het gebied van verkeer wordt een aantal maatregelen getroffen om een betere aansluiting tussen het Céramique-terrein en het plangebied te krijgen. Binnen de be­stemming verkeersdoeleinden zijn deze nieuwe verbindingswegen opgenomen.