logo gemMtr klrGEMEENTE AMBY

 

Toelichtende Beschrijving, deel uitmakende van het Bestemmingsplan “OP DE GRUBBE”.

 

Het bestemmingsplan "Op de Grubbe" geeft een complex gronden die thans voor agrarische doeleinden zijn bestemd, de bestemming bijzondere bebouwing. De reden hiervan is, dat door de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Limburg de hier bedoelde terreinen zijn gekozen als vestigingsplaats van de eerste tranche van een toekomstige universiteit. Het gemeentebestuur van Amby acht de vestiging van een universiteit van bijzonder groot belang zowel voor de streek als voor de plaatselijke gemeenschap en wil derhalve aan de realise­ring haar medewerking verlenen. De keuze van de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Limburg wordt ondersteund door het Provinciaal Bestuur en is gedaan na overleg met de gemeente Maastricht.

T.a.v. de terreinbehoeften van de toekomstige universiteit zijn berekeningen uitgevoerd door een deskundige instantie, nl. het Bureau voor het samenstel­len van Bouwprogramma's te Delft. Volgens de berekeningen van dit Bureau vraagt een volledige universiteit ter plaatse uiteindelijk 1m  200 ha. Binnen het thans voor bijzondere bebouwing aangewezen gebied zijn ongeveer 45 ha. gelegen, hetgeen voldoende mag worden geacht voor de eerste aanzet, nl. de bouw van een medische faculteit.

Het staat nog niet vast dat een medische faculteit op deze plaats gerealiseerd zal kunnen worden. Aangezien echter aan de mogelijkheid van een dergelijke vestiging zeer grote waarde wordt toegekend, meent het gemeentebestuur dat ondanks dit nog onzekere karakter de aanwijzing verantwoord is. Bovendien is in de planning van de gemeente Maastricht, voor de agglomeratie Groot-Maastricht, hier ter plaatse een scholenzône voorzien. Aangezien het onder­havige terrein verkeerstechnisch zeer gunstig gelegen is, zowel t.a.v. het oostelijk deel van de agglomeratie Maastricht-Heer-Amby, als t.a.v. het achterland, dat voor diverse onderwijsvormen op deze agglomeratie is aangewezen, mag deze scholenzône als een reëel alternatief worden beschouwd. Dientengevolge zal ook indien onverhoopt de vestiging van een universiteit ter plaatse geen doorgang zou vinden, de bestemming bijzondere bebouwing gehandhaafd kunnen blijven.

Het terrein wordt begrensd aan .de oostzijde gedeeltelijk. door de gemeentegrens, en gedeeltelijk door de Partjensweg. De noordelijke en zuidelijke begrenzing volgt bestaande wegen. Aan de westzijde is de toe­komstige randweg rondom de agglomeratie Groot-Maastricht als scheiding tussen het plan "Op de Grubbe" en het plan "Het Kerksken" bij laatstgenoemd plan opgenomen.

Het tracé is vastgesteld in overleg met het Provinciaal Bestuur, dit met het oog op het in voorbereiding zijnde streekplan Maas- en Mergelland, waarin deze verbinding waarschijnlijk zal worden opgenomen.

De gebruiksbepalingen laten ook de vestiging toe van voorzieningen t.b.v. de gezondheidszorg. Dit is geschied met het oog op de vestiging van een medische faculteit, die het wenselijk zal maken hier tevens een academisch ziekenhuis en eventueel andere inrichtingen t.b.v. de volksgezondheid te vestigen.

De begrenzing van het waterwingebied is afkomstig van het Rijks Instituut voor de drinkwatervoorziening.

Het in het bestemmingsplan opgenomen gedeelte is z.g. secundair waterwin­gebied, waarin met zekere beperkingen c.q. voorzorgen, bebouwing toelaatbaar is. Over de voorgenomen bestemming is mede namens de gemeente Amby door de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Limburg overleg gevoerd met de gemeenten Heer en Maastricht. Daarbij is gebleken, dat deze gemeenten gaarne hiermede instemmen.

Met de gemeente Bemelen is overleg gevoerd door de gemeente Amby, ook dit heeft tot een positieve conclusie geleid.

 

 

 

Maastricht, 28 maart 1967.                             De Stedebouwkundige,

 

e.s./c.c.                                                              M.G.E. HOEN.

 

 

 

Onderhavig plan is d.d. 25 april 1967 en 10 mei 1967 in de Provinciale Plano­logische Commissie behandeld, met de daarop bij brief van 22 mei 1967 gemaakte opmerkingen is bij de uitwerking van dit plan rekening gehouden.

 

 

Amby - Maastricht, 23 mei 1967.

 

 

Bij besluit van Gedeputeerde Staten van 11 december 1967 (1e afdeling B. 22060) werd onderhavig bestemmingsplan goedgekeurd. Bij dit besluit zijn evenwel enkele opmerkingen gemaakt met het verzoek deze alsnog in plan of gebruiks­voorschriften te verwerken.

N.a.v, bovenstaande zijn de plankaart en de gebruiksvoorschriften gewijzigd.

 

 

Amby Maastricht,                                             Bureau voor Architectuur en Stedebouw,

29 februari 1968.                                             Arch. B.N.A.

e.s./b.h.                                                              E. HOEN - R. UBACHS - J. ROOMANS.