Plan:
Bedrijventerrein Eijsden-Maastricht
Status:
vastgesteld
Gemeente:
Maastricht
Plantype:
ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling
Artikel 4. Beschrijving in hoofdlijnen
4.1. Algemeen

Het plan voorziet in de uitbreiding van het bedrijventerreinenareaal van de gemeente Maastricht. De uitbreiding dient tegemoet te komen aan de urgente vraag met betrekking tot een goed ontsloten, flexibel indeelbaar bedrijventerrein voor nieuwe en bestaande vormen van werkgelegenheid als ondersteuning van de vitaliteit en de veranderingsopgave van stad en regio.In aansluiting op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg wordt gestreefd naar een modern, gemengd stedelijk bedrijventerrein waarbinnen ruimte is voor een actief en vernieuwend ontwikkelingsbeleid met voldoende differentiatie en maatwerk. Uitgangspunten zijn daarbij variatie in werkmilieus, versterking van de bestaande stedelijke netwerken, aansluiting op de ruimtelijke setting, vergroting van de ruimtelijke kwaliteit en het streven naar zuinig en intensief ruimtegebruik.Het plangebied zal ruimte dienen te bieden aan onder andere bedrijven, afkomstig uit herontwikkelingsgebieden.


4.2. Functionele en ruimtelijke karakteristiek

Het plan is gericht op de ontwikkeling van een bedrijventerrein voor zowel lokale en regionale als ook bovenregionale bedrijven. De hoofdthema's van het plan zijn de landschaps- en ecologische structuur alsmede de bebouwingsstructuur.

Middels een ruime groenstructuur wordt het bedrijventerrein ingepast in de landschappelijke hoofdstructuur van het Maasdal en het stedelijk gebied.

De nieuw te ontwikkelen groengebieden ondersteunen en versterken de ecologische hoofdstructuur van het plangebied. Het duurzaam in stand houden van de belangrijkste verbindingen en leefgebieden van plant en dier is, waar mogelijk, daarbij uitgangspunt.

De bebouwingsstructuur richt zich op afronding van de bedrijventerreinontwikkeling van Randwyck-Zuid, de ontwikkeling van een ecologische zone onder meer aan de oostzijde van de Oosterweg en een substantiële uitbreiding van het bedrijventerrein Gronsveld in westelijke en zuidelijke richting.

De ruimtelijke karakteristiek bestaat uit de volgende elementen:

Oost-west geledingszones

o De groenzone langs de Köbbesweg met een zich verwijdend perspectief in westelijke richting gericht op de Maasoevers.


o De groenzone langs de Zeep als uitloper van het bestaande droogdal en als drager van een aantal floristische en faunistische waarden.


o De groenzone aan de zuidzijde van het bedrijventerrein bestaande uit een verdichte bos-/boomgaard gordel als overgang naar de ecologische ontwikkelingszone ten noorden van Oost Maarland.


Het gebied kent in de huidige situatie reeds een aantal hoog- en laagstamboomgaarden en zal bij de verdere landschappelijke uitwerking worden ingericht volgens het "Eijsderweiden" principe Dit is een voor het gebied karakteristieke landschapsvorm, die wordt gekenmerkt door een half open landschap met daarin verspreid gesitueerde boomgaarden, afgewisseld met kleinschalige landschapselementen in de vorm van hagen, houtwallen en bosjes.

Noord-zuid groenzones

o De groenzone tussen Oosterweg en verlengde Molensingel functioneert als representatief parkgebied waarin vrijstaande ruimtelijk hoogwaardige bedrijven zijn gelegen.


Tevens kan deze zone functioneren als gedeeltelijk compensatiegebied voor natuurwaarden die met de aanleg van het bedrijventerrein verloren gaan.


o De groenzones langs de spoorlijn als buffer- en representatieve zones in de spoorentree van Maastricht.

Structurerende elementen

o De doorgetrokken Molensingel vormt als hoofdontsluitingsweg de ruimtelijke en functionele drager van het plan.


o De gedachte verkaveling is in principe ingepast in een orthogonaal systeem van richtingen die afgeleid zijn van de grootschalige infrastructuren in het gebied, zoals spoorlijn, Köbbesweg en A2.

Samenhangende gebieden

Het terrein valt uiteen in drie, in karakteristiek te onderscheiden gebieden.

o Plandeel-noord, dat de afronding vormt van Randwijck-Zuid en waar in aansluiting op de bestaande grootschalige elementen, met name de grotere bedrijven zullen worden ondergebracht.


o Plandeel-midden, dat een voortzetting vormt van het aangrenzende bedrijfsterrein Gronsveld.


o Plandeel-zuid, dat een flexibele indeling krijgt en waarin de principes van intensief bouwen tot uitdrukking kunnen komen.